ΕΛΛΗΝΙΚΑ Biography in Greek

Ο Gilbert Nariòo γεννήθηκε το 1928 στο Béarn κοντά στο Orthez. Ως δάσκαλος στο Παρίσι το 1947 στιγματίστηκε λόγω της γασκωνικής του προφοράς. Δεν άντεχε τον σαρκασμό και τις κοροϊδίες και για τον λόγο αυτόν παραιτήθηκε ως εκπαιδευτικός αρνούμενος να συμμορφωθεί με την επίσημη υποχρεωτική παριζιάνικη προφορά.

Κατά την στρατιωτική του θητεία το 1948, στην Γερμανία, αισθάνθηκε ικανοποιημένος διότι η προφορά του τον βοήθησε στην αγγλική και στην γερμανική γλώσσα λόγω του φωνητικού πλούτου των γασκωνικών (η μητρική του γλώσσα). Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων η χρήση του ήχου «Η».

Εργάστηκε σε Ευρώπη και Αφρική στην βιομηχανία του αλουμινίου ως υπεύθυνος τεχνικής εκπαίδευσης προσωπικού. Πάνω στην εργασία του χρησιμοποιούσε αρκετά συχνά τα καταλωνικά, τα ισπανικά και το «occitan languedocien» και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε αυτές τις γλώσσες.

Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα δίδαξε τις τεχνικές του αλουμινίου στους Έλληνες εργαζόμενους στα ελληνικά, ενώ παράλληλα πλούτισε τις γνώσεις του στην ελληνική γλώσσα που ήδη μιλούσε. Αξιοθαύμαστη είναι η προφορά αλλά και οι γνώσεις που απέκτησε πάνω στην ελληνική γλώσσα (γραφή και ανάγνωση).

Είναι μέλος του «Per Νoste Edicions» στο Orthez από το 1968 και διετέλεσε πρόεδρος επί 25 έτη μετά την επιτυχημένη προεδρία του Roger Lapassade. Είναι συγγραφέας ενός σημαντικού γάλλο-γασκωνικού λεξικού 1000 σελίδων και 50000 λέξεων. Έγραψε θεατρικά έργα, πολλά άρθρα αλλά και ποιήματα για την επιθεώρηση «Paίs Gascons» και ένα χρονικό «Parlar Plan» για αυτούς που μαθαίνουν αλλά και για αυτούς που διδάσκουν τα γασκωνικά. Μετέφρασε στα γασκωνικά καταλωνικά βιβλία όπως «La Bíblia Valenciana» του Rafael Tasis.

Δίδαξε περισσότερα από 20 συνεχή έτη τα γασκωνικά και το «languedocien» δια αλληλογραφίας στο «Collège d’Occitanie». Τα γασκωνικά που μιλιούνται σε μία περιοχή των 44000 Km2 είναι βασκολατινική γλώσσα, πολύ διαφορετική από τις άλλες ιδιωματικές οξιτανικές γλώσσες και είναι αντίθετος στην ηγεμονία του «languedocien». Προτιμά τα καταλωνικά ως γλώσσα επικοινωνίας στην οξιτανο-καταλωνική περιοχή.