אנחנו כאן כדי שיותר תלמידות ותלמידים יקבלו הזדמנות להשתלב בהייטק  

Mind the Gap הוקמה לראשונה ב-Google ישראל בשנת 2008, ומאז השפיעה על עשרות אלפי תלמידות ותלמידים מרקעים מגוונים. 

הידעתם.ן? מחקרים מצאו כי השתתפות בתוכנית מביאה לעלייה של מעל 20% בבחירה של תלמידות ותלמידים במקצועות STEM ומדעי המחשב בתיכון.

Mind the Gap גאה להעניק כלים, מיומנויות והשראה מבית Google

איך התחלנו?

נפתח בעובדה מעניינת: בנות מחליטות אם הן הומניות או ריאליות איפשהו בתחילת גיל ההתבגרות (לא אנחנו קבענו את זה, אלא המחקרים). לכן, חשיפה של בנות בגיל החטיבה, ואף בגילאים צעירים יותר, לתחום של מדעי המחשב - היא חשובה מאוד. 


נקפוץ אחורה: אי שם בשנת 2008, שתי מהנדסות מהמשרד בתל אביב, דניאלה רייכמן ומיכל סגלוב, הרגישו שכנשים בהייטק, הן לא מיוצגות מספיק בתחום מדעי המחשב. שתיהן היו משוכנעות בכך שמדעי המחשב זה מקצוע מעניין, ולא הבינו מה הסיבה שנשים אחרות לא בוחרות בתחום. הן האמינו, וגם זה לאחר מכן גובה במחקרים, שהפער בין ייצוג גברים לנשים במדעי המחשב נובע מחשיפה מוקדמת לתחום ולמודלים לחיקוי, או ליתר דיוק - מחוסר בחשיפה ובמודלים, במקרה של נשים. 


השתיים החליטו לפעול בעניין, לא לפני שקיבלו את תמיכתו של סגן נשיא Google ומנהל מרכז הפיתוח בישראל, פרופסור יוסי מטיאס. כך, הן הקימו תוכנית להבאת תלמידות חטיבה למשרדי Google. התוכנית הייתה בין הראשונות שהחלו לדבר על נושא שילוב נערות במקצועות טכנולוגיים, וזכתה בשנת 2015 בפרס של Anita Borg Institute על השפעה חברתית.


דניאלה ומיכל החלו לקיים כנסים בהם נפגשו עם תלמידות צעירות, בעלות פוטנציאל להצליח בתחום של מדעי המחשב, חשפו אותן לתחום ושיתפו אותן באהבה שלהן למקצוע. בתקווה שמפגשים מסוג זה יגבירו את הסיכוי של התלמידות לבחור בתחום לאחר מכן.

רגע, למה עדיין מדברים על קידום נשים למקצועות טכנולוגיים? זו בכלל בעיה בשנת 2023?

במילה אחת:

כן.

אבל אם נרחיב קצת: 

זו לא בעיה רק בישראל, אלא בעיה עולמית. למעשה, עד שנות ה-80 מדעי המחשב נחשב מקצוע נשי, אבל מאז שהמחשבים האישים ומשחקי המחשב נכנסו לכל בית, המספרים החלו לצנוח ויותר ויותר בנים מצאו עצמם במקצוע. לעומת זאת, בנות זלגו למקצועות אחרים. כיום, כאמור, הרבה פחות בנות בוחרות ללמוד מדעי המחשב ולאחר מכן לעבוד בתחום.

ובחזרה לדניאלה ולמיכל: בשנה הראשונה הן הגיעו ל-500 תלמידות. ומאז ועד היום התוכנית ממשיכה לצמוח. בכל שנה כ-2000 בנות נוער מגיעות לביקור במשרדי Google תל אביב וחיפה, ועוד תלמידות רבות נחשפות לנושא דרך אירועים נוספים ושיתופי פעולה של התוכנית. התוכנית אפילו נכנסה למשרדי Google נוספים ברחבי העולם: בטוקיו, ורשה, לונדון ובאירלנד.


והעבודה שלנו עוד רחוקה מלהסתיים.