Практика


НЯКОИ ИНТЕРАКТИВНИ МЕТОДИ, КОИТО ПРИЛОЖИХ В ЧАСОВЕ НА КЛАСА ПРИ ВЪЗПИТАНИЕТО В ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ 

    Макет "Хранителна пирамида за здравословно хранене" , която представлява картинно изображение на основните препоръки за хранене.

     Пирамидата е разделена на сектори, които включват 6 групи храни: зърнени храни (хляб, ориз, макаронени продукти, царевица, овесени ядки, зърнени закуски) и картофи; зеленчуци и плодове; мляко и млечни продукти; храни богати на белтък - месо, риба, яйца, бобови храни и ядки; добавени мазнини (масло, мас, слънчогледово олио, зехтин, маргарин и други); захар и захарни продукти, сладкарски изделия. Големината на секторите съответства на съотношението на препоръчаните количества за консумация при децата на 7-19 години.

     Групите храни са разпределени в три пояса, оцветени в сигналните цветове на светофара. В зеления пояс на основата на пирамидата са включени растителните храни, които представляват основния дял от общото количество на ежедневната храна. В жълтия пояс се намират храните от животински произход, които са важни за здравословното хранене на децата, но трябва да се консумират в по-малки количества. В този пояс са също растителните масла и млечното масло, препоръчвани като основни добавени мазнини при децата, но с тяхната консумация трябва да се внимава, тъй като мазнините са най-богатите на енергия храни. В червения пояс, на върха на пирамидата са разположени храните, чиято консумация децата трябва да ограничават – пържените и богатите на животински мазнини храни, захарните и сладкарските продукти.

     Под пирамидата се виждат препоръчаните за ежедневен прием осем чаши вода.

      Работа в екип

      Подготвих предварително цветни листове с информация за влиянието на определените храни върху организма на човека, подкрепена с илюстрации. Нарязах листовете във вид на пъзел.

      Разделих класа на седем групи (по трима ученици в шест групи и двама в едната група) по случаен принцип. Обясних правилата за работа в екип, които се основават на приятелски взаимоотношения, толерантност, откритост. Обърнах внимание на това, че съвместната работа е равнопоставена и оценката е за цялата група. Всяка група избра свой говорител. Обявих, че врамето за изпълнение на задачата е двадесет минути, в което време ще трябва да сглобят пъзела да прочетат написаното и всички да помогнат на говорителя за изказването пред класа.

     Раздадох материалите и обявих началото. Децата работиха с голям интерес,  дискутираха помежду си в групата при подготовката на представянето от говорителя, като спазваха правилата. Говорителите направиха своите изказвания.

      Дискутирайки, съвместно достигнахме до съответните обобщения и оценки:

  • Консумираме плодове и зеленчуци по възможност на всяко хранене, за да се предпазим от заболявания.
  • Макарони, картофи и зърнени храни ядем поне 3 пъти на ден, защото ни зареждат с енергия за учене, игри, спорт.
  • Мляко и млечни продукти консумираме поне 3 пъти на ден, за да имаме здрави кости и зъби.
  • Добрите мазнини (олио, зехтин и др.), ядките и семената подхранват мозъка и зрението.
  • Крехкото месо, яйцата (приемаме поне веднъж на ден) и рибата (приемаме поне веднъж в седмицата) са необходими за растежа на нашето тяло.
  • Ако ядем много (всеки ден) торти, сладкиши, бяла захар, вредим на тялото и зъбите си.
  • Храним се поне 5 пъти на ден. Приемаме всичко, което е нужно за нашия организъм.

      "Мозъчна атака" ("Асоциативен облак")

     Запознах учениците с основните правила при "мозъчната атака": без критика; равенство на участниците; свобода на асоциациите; поощряване на идеите - “повече идеи, по-добре”; фиксиране, записване на всички идеи.

     В средата на магнитната дъска поставих рисунка на красива торта. Около рисунката разположих разноцветни празни облачета, в които записвах впоследствие идеите на децата.

     Обявих темата: "Какво може да се сложи в тортата, за да стане здравословна и много вкусна?"

     "Генерирани" идеи: ябълки, череши, ягода, брашно, ядки, киви, кренвирш, сметана, кафява захар, яйца, банани, мляко, сирене, плодов сироп, кокос, канела, мед, натурален шоколад, нишесте, олио или зехтин.

     В последния етап при подбора и оценката на идеите, учениците предложиха от тортата да отпаднат: кренвирша и сметаната, които се нездравословни храни.

      Проект 

     Първокласниците изработиха по групи пано – колаж за храните и тяхното значение за здравето.

     В стартовата фаза обясних на учениците, че ще трябва да напълнят различни по големина кошнички с храни, които са подредени във вид на пирамида, съобразно хранителната пирамида, изучена до този момент. За целта в продължение на една седмица учениците ще събират от рекламните брошури на големите супермаркети снимки на различни храни и ще ги изрежат. След това върху картон с нарисуваните по съответния начин кошнички децата ще залепят подготвените картинки.

     В същинската работна фаза разделих класа на три групи, като се ръководех от принципа за групиране на децата с различни индивидуални способности. При осъществяването на този проект се прилагат различни видове дейности: изрязване, лепене, ориентация в пространството, прилагане на получени знания и др. Всяко дете е по-изявено в определена дейност. Разпределих функциите и задачите вътре във всяка група. Повторихме правилата за работа в екип, които се основават на толерантността, уважението, равнопоставеността на участниците. Обявих, че колажът трябва да бъде изработен за един час. Децата започнаха работа: разпределиха храните по групи, съобразно хранителната пирамида; оформиха картинките за залепване, съобразно размерите на предварително нарисуваните кошнички и ги "напълниха". Накрая  определиха значението на всяка група храни за развитието на организма и го записаха с моя помощ.

     Трите проекта бяха представени на аудиторията.

     Обсъдихме допуснатите грешки при подреждането на продуктите по групи, при изрязването на материалите, при лепенето; поведението на отделните участници и умението им за правилно комуникиране. Отчетохме, че не са създадени конфликти и неприятни инциденти. Отличихме единодушно един от колажите, който закачих наървокласниците стената.

       Проект

     В стартовата фаза предложих на участниците в проекта да измислят и нарисуват така знак "Здравословно хранене", че да покажат на всяко дете колко е важно, приятно и забавно да се храниш правилно. Насочих вниманието на първокласниците към изработените от тях знаци по другите предмети (роден край, изобразително изкуство). Напомних им за показаните анимации в презентационния урок и за възможността да използват интернет. Определих срок за изпълнение една седмица.

     По време на същинската работна фаза постоянно консултирах заинтересованите ученици и родители, давах насоки и идеи.

     Всеки ученик представи своя проект пред целия клас.

     Заедно достигнахме до убеждението, че и здравословните храни могат да имат привлекателна и забавна реклама.