2012 is het jubeleumjaar voor dit type treinstel. Ze werden gebouwd vanaf 1962 en hebben er dus 50 jaar opzitten. Met de komst van de Desiro's (MS08) zullen ze geschrapt worden, maar zolang is het rijden met deze treinstellen een echte museumritervaring. Hulde aan deze oerdegelijke en betrouwbare tweetjes!
Tijdens het begin van de jaren 1960 neemt de NMBS  een nieuwe reeks elektrische tweewagenmotorrijtuigen in dienst om, met de voortdurende elektrificatie van het net, het verkeer op de belangrijke spoorweglijnen te verzekeren.

De bestelling werd deels aan de private industrie (tachtig eenheden) en deels aan de C.W. Mechelen (twintig eenheden) toevertrouwd terwijl de C.W. Salzinnes de draaistellen bouwde.

Ze zijn een doorontwikkeling van de tweetjes uit  1954 en 1956, en verschilden er niet veel van. De tweeledige eenheden kunnen onderling tot stellen van vier, zes of acht rijtuigen gekoppeld worden en zijn in staat om met groot gemak het zeer wisselvallige verkeer op onze drukke geëlektrificeerde verkeersaders te verzekeren.

In totaal zijn er 28 zitplaatsen in eerste en 152 in tweede klas. Ruime platformen vergemakkelijken het op- en afstappen van de reizigers. Hun totale lengte bedraagt 46,975 m. 

De bogies zijn van het type «Schlieren» dat door de N.M.B.S. algemeen aangenomen werd. Zij zijn alle uitgerust met een tractiemotor van het klassieke type. Voor de eerste maal zijn zij echter voorzien van een schijfremuitrusting.

De afdelingen zijn ingedeeld zoals in de andere recente constructies van de N.M.B.S. In tweede klas is de binneninrichting, op enkele kleinigheden na, volkomen gelijk aan die van de rijtuigen van het type M2 welke in 1958-60 in dienst gesteld werden : de wanden zijn bekleed met plastieken gemelamineerde sierpanelen ; in de afdeling «rokers» zijn de zittingen met groen schijnleder gegarneerd terwijl voor de afdeling «niet-rokers» blauw schijnleder gebruikt werd.

In eerste klas zijn de zittingen gegarneerd met een mohairen fluweel dat in de afdeling «rokers» groen en in de afdeling «niet-rokers» rood gestreept is (zoals in de laatste reeks M2-rijtuigen).

Het gebruik van plastieken materialen werd zowel met versierende als nuttige, elementen uitgebreid.

De verwarming wordt verzekerd door elektrische radiatoren met halfstralende verwarmingselementen die in de koffers onder de zittingen geplaatst zijn. Dezelfde radiatoren werden bij het bouwen van de M2-rïjtuigen ingestudeerd en «bedrijfsklaar» gemaakt. De verwarming wordt geregeld met behulp van thermostaten die door de temperatuur van het milieu beïnvloed worden.

De verlichting geschiedt met fluorescentiebuis lampen die onder een plastieken kap geplaatst zijn.

De vensters zijn van een type dat sedert de opkomst van de M2-rijtuigen klassiek geworden is; het onderste deel is vast en heeft dubbele ruiten terwijl het bovenste kleine zijdelings verschuifbare ramen draagt.

Het voorkomen van dit treinstel verschilt weinig van haar voorganger, maar de NMBS is overtuigd dat de verbeteringen doorgevoerd, gewaardeerd worden door de reizigers.

Bron: Rixke's Rail Archives
MS62 treinstel NMBS tweetje
Een klassiek tweetje, ingezet als CityRail-dienst naar Aalst, wacht te Eigenbrakel aan het perron op het vertreksignaal (10 september 2010, foto uit eigen archief)

Andere websites in de reeks "SpoorSpotter":


Comments