Etusivu

Kylä kaivosten keskellä                         

 

Kylä kahden joen Kitisen ja Luiron sekä kaivoksien välissä.

 


Sodankylästä 20 km päässä Kersilöstä käännytään oikealle Matarakosken voimalaitoksen yli. Viiankiaavan luontopolulle mentäessä käännytään oikealle. Ensimmäinen talo tulee n. 7 km päässä risteyksestä.

 

Talot ovat ryhmittyneet kylätien varteen n. 7 km matkalle ja sitten kauimmainen asukas Luiron yläjuoksulla 27 km päässä. Pohjoisella puolella on Sato- ja Saiveljärvi ja kylän eteläinen sivu rajoittuu Vähä- ja isompaan Moskujärveen.Yleinen tie loppuu 4 tieltä 15 km päässä. Metsäautotieverkosto yhdistää kylän Petkulaan, Puolakkavaaraan ja Tanhuaan.

Kylästä lähtee Ruijan polku joka aikoinaan vei kulkijan jopa jäämeren rantaan. Yläkönkhällä on suojeltu muistomerkiksi mänty, koska paikalla hukkui 11 ruijankävijää, jotka olivat liikkeellä veneellä. (Läskitie lähtee Könkäänharjusta ja se meni. Tietä pitkin ajettiin silavaa pohjoisesta.) Jääkausi on muokannut kylän pohjoisosaan nauhamaisen kivilohkaremuodostelman. Iso Moskujärvestä jokia pitkin pääsee kirkolle kanootilla. Kelkkareitti kulkee kylän eteläpuolella.

Toiminnassa oleva Kevitsan kaivos on linnuntietä 6 km päässä kylästä.


 AJANKOHTAISTA


MOSKUVAARAN PILKKIKILPAILUT Lankalauantaina klo 12.00 Saivelijoella. Osallistumismaksu 5 € ja 3 €. Varaa mukaan rahaa, myytävänä arpoja, makkaraa, munkkia ja kahvia, jäsenmaksunkin 3 €/aikuinen voi siellä maksaa.
Ulkoilupäivä on la 28.4. Tapahtumasta tiedoitetaan vielä erikseen.
Siivouspäivä 10.6. jolloin osallistumme Avoimet Kylät tapahtumaan.