Θεαμαπάτες & Δικτυώματα

[39]  11 Σεπτεμβρίου 2002


 
Προηγούμενη
Home
Ευρετήριο Θ&Δ
Επόμενη

«Ύπνω και θανάτω διδυμάοσιν», Όμηρος, Ιλιάς [Π, 672]. Ο ύπνος και ο θάνατος είναι δίδυμα αδέλφια.

Δίδυμα (τα), 1) χωρίον της Ιωνίας παρά την Μίλητον, ένθα ο ναός και το μαντείον του Διδυμαίου Απόλλωνος. –2) δύο νησίδρια εν τη αιγυπτιακή θαλάσση. –3) δύο νήσοι παρά την Σύρον. –4) ποταμός εν Κρήτη.

Τα Δίδυμα ήταν ιερός τόπος και έδρα μαντείου του Απόλλωνα, νοτίως της Μιλήτου στη Μικρά Ασία. Καταλήφθηκαν και κάηκαν από τους Πέρσες το 494 π.Χ. Είναι γνωστά από το ναό του Διδυμαίου Απόλλωνα, οι προετοιμασίες για την οικοδόμηση του οποίου ξεκίνησαν το 334 π.Χ., όταν ο Μέγας Αλέξανδρος απελευθέρωσε την περιοχή από τους Πέρσες. Ο ναός, που θα στέγαζε το περιφημότερο μαντείο της αρχαίας Ελληνικής Ανατολής, θα αντικαθιστούσε παλιότερο κτίσμα που είχε καταστραφεί από τους Πέρσες. Τα σχέδια του ναού, σύμφωνα με τον Βιτρούβιο, εκπονήθηκαν από τον Μιλήσιο Δάφνι σε συνεργασία με τον Εφέσιο Παιώνιο, που, σύμφωνα πάλι με τον Βιτρούβιο, είχε συμβάλει στην αποπεράτωση του περιώνυμου ναού της Αρτέμιδας στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

[Ηρόστρατος (Έφεσος, α΄ μισό 4ου αι. π.Χ.) Ο εμπρηστής του ναού της Αρτέμιδας στην Έφεσο το 356. Λέγεται πως πυρπόλησε το ναό την ίδια νύκτα που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος (μάλιστα, αστειευόμενος, ο ιστορικός Ηγησίας ο Μάγνης είπε ότι η Άρτεμη δεν πρόλαβε να σώσει το ναό της, γιατί ήταν απασχολημένη με τον τοκετό της Ολυμπιάδας, αστεϊσμό για τον οποίο ο ιστορικός επικρίθηκε αργότερα από τον Πλούταρχο). Για να ομολογήσει τα αίτια της πράξης του ο Ηρόστρατος, βασανίστηκε σκληρά από τους συμπολίτες του πριν τον εκτελέσουν, και καθώς ισχυρίστηκε ότι ήθελε με την πράξη του αυτή να πετύχει την αθανασία του ονόματός του, αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη μνεία του, απόφαση που γενικά τηρήθηκε με εξαίρεση τον ιστορικό Θεόπομπο που πρώτος τον αναφέρει και από αυτόν αργότερα ο Αιλιανός και ο Στράβων.]

Ο ναός του Διδυμαίου Απόλλωνα άρχισε να χτίζεται περί το 313 π.Χ., όμως η κατασκευή του προχώρησε με πολύ αργούς ρυθμούς και 600 χρόνια αργότερα οι εργασίες σταμάτησαν οριστικά. Οι Δάφνις και Παιώνιος, ανταποκρινόμενοι στις λειτουργικές ανάγκες του μαντείου, δημιούργησαν έναν δίπτερο ναό τεραστίων διαστάσεων [διαστάσεις κρηπίδας 120x60 μέτρα] με υπαίθριο σηκό, που περιλάμβανε μια μεγαλόπρεπη περίτεχνη αυλή και ένα ναΐσκο, από όπου οι μάντεις ιερείς έδιναν τους χρησμούς. Στους τοίχους της κρηπίδας του ναού διασώζονται ακόμα τα σχέδια του ναού, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι ο ναός παρέμεινε ημιτελής. Ο ναός, αν είχε αποπερατωθεί, θα ήταν ο μεγαλύτερος του ελληνικού κόσμου. Στα Δίδυμα γινόταν κάθε χρόνια μια γιορτή, τα Διδύμεια, που από τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. ήταν Πανελλήνια.

Άσχετο: Τα Δίδυμα βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τους Λειψούς και την Πάτμο… Το πιο κοντινό νησάκι στα Δίδυμα έφερε το όνομα Φαρμακούσσα. Σήμερα λέγεται Φαρμακονήσι, όπως φαρμακόγλωσσος, φαρμακομύτης, φαρμακοχέρης κ.λπ.

Διδύμη (η), 1) μία των Λιπαραίων νήσων. –2) πόλις της Λιβύης. –3) γυνή της παρά Καλλιμάχω. –4) μία των ερωμένων Πτολεμαίου του Φιλαδέλφου, Αιγυπτία.

Άλλες ερωμένες του Πτολεμαίου Β΄: Αγαθόκλεια [μητέρα του Πτολεμαίου του Φιλοπάτορος], Αγλαΐς, Κλεινώ, Γλαύκη, Μνήσις, Ποθεινή, Στρατονίκη…

Δίδυμοι (οι), 1) = Δίδυμα. –2) πολίχνη της Αργολίδος όπου και ναός του Απόλλωνος.

Δίδυμος ο Αλεξανδρεύς(περ. 65 π.Χ.-περ. 10 μ.Χ.). Επιφανέστατος γραμματικός των χρόνων του Καίσαρος και του Αυγούστου, κληθείς «χαλκέντερος» και «βιβλιολάθας». Έδρασεν εν Αλεξανδρεία ως εκδότης και υπομνηματιστής αρχαίων ελληνικών κειμένων. Ο αριθμός των βιβλίων του υπολογίζεται εις 3.500 περίπου, εξ ων ουδέν διεσώθη. Ο Δίδυμος είναι ο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της περιόδου ταύτης των «υπομνημάτων», «εξηγήσεων» και «σχολίων». Κατ’ ακριβείς μαρτυρίας υπεμνημάτισε δια λεπτομερεστάτων σχολίων τους εξής ποιητάς και πεζογράφους: Όμηρον, Ησίοδον, Πίνδαρον, Βακχυλίδην, Σοφοκλέα, Ευριπίδην, Ίωνα τον Χίον, Κρατίνον, Εύπολιν, Αριστοφάνη, Φρύνιχον, Μένανδρον, Δημοσθένη, Αισχίνην, Υπερείδην, Ισαίον. Ο Δίδυμος έγραψε και λεξικογραφικά και γραμματικά έργα, ως τα εξής: «Λέξις τραγική», «Λέξις κωμική», «Τροπική λέξις», «Απορουμένη λέξις», «Παρεφθορυία λέξις»…

Διδυμότειχον(το), πόλις της Θράκης επί του Έβρου ποταμού.

Διδύμων, ωνος (ο), αυλητής τις.

Πρασεοδύμιο [Pr] και Νεοδύμιο [Nd]. Το διδύμιο είναι ένα στοιχείο των σπάνιων γαιών που είχε ανακαλυφθεί σαράντα περίπου χρόνια ενωρίτερα [σ.σ. από το 1885]. Το όνομά του οφείλεται στο γεγονός ότι μοιάζει πολύ με άλλα στοιχεία των σπάνιων γαιών. Ωστόσο, το όνομα αυτό του ταίριαζε περισσότερο από όσο νόμιζαν αρχικά οι χημικοί, γιατί το διδύμιο ήταν και στην πραγματικότητα «δίδυμο», ήταν δηλαδή μίγμα δύο πολύ όμοιων στοιχείων. Το 1885, μετά από εκτεταμένη και εξαιρετικά προσεκτική έρευνα, ο Αυστριακός Κάρλ Άουερ φον Βέλσμπαχ (1858-1929) κατόρθωσε να διαχωρίσει τα δύο στοιχεία. Το ένα το ονόμασε πρασεοδύμιο (λόγω του χρώματος μιας χαρακτηριστικής γραμμής του φάσματός του και το άλλο νεοδύμιο (νέο δίδυμο).

Διδυμαίον (το), Α, όρχις.

Διδυμάνωρ-ορος (ο, η, το), Α, ο πλήττων δύο άνδρας.

Διδυματόκος-ον, δωρ. τ. του διδυμηκότος Α, ο γεννών δίδυμα.

Διδυμάων-ονος (ο, η), Α, δίδυμος.

Διδυμητόκος-ον, Α, διδυμοτόκος. –2) γεννηθείς δίδυμος.

Διδύμιον (το), ΑΝ, ανατ., εκάστη των δύο εκατέρωθεν της κωνοειδούς βαλάνου του εγκεφάλου προμήκων εξοχών Α. –2) Ν έκαστον των τεσσάρων λοφιδίων της ραχιαίας επιφανείας του μέσου εγκεφάλου.

Δίδυμνος-ον, ποιητ. Α, δίδυμος.

Διδυμότης-ητος (η), Α, ύπαρξις διδύμων διπλών πραγμάτων, διπλή φύσις.

Της μόδας δίδυμα και τρίδυμα [Ναυτεμπορική, 21-6-2002]

Κάτι σαν επιδημία χαρακτηρίζονται πλέον οι πολύδυμες κυήσεις, αφού η μέθοδος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εφαρμόζεται πλέον συχνότατα σε νέα ζευγάρια με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στα ύψη οι κυήσεις διδύμων και τριδύμων παιδιών. Τα παραπάνω παρουσιάσθηκαν, χθες, με αφορμή το 40ό Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο που γίνεται στη Θεσσαλονίκη στις 21-23 Ιουνίου. Η φυσική συχνότητα των πολύδυμων κυήσεων είναι 1/90 για τα δίδυμα, 1/8.100 για τα τρίδυμα, 1/729.000 για τα τετράδυμα και 1/65.610.000 για τα πεντάδυμα παιδιά.

Η Νιγηρία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ πολύδυμων παιδιών.

Το –δίδυμο– κοσμικό αυγό των Ντόγκον

Ένας μύθος της φυλής των Ντόγκον στη Δυτική Αφρική αναφέρει ότι ο θεός πρώτα δημιούργησε ένα αυγό. Μέσα στο αυγό υπήρχαν δύο ζεύγη διδύμων, ενώ κάθε ζεύγος αποτελείτο από έναν άνδρα και μία γυναίκα. Αυτά τα δίδυμα υποτίθεται ότι ωριμάζουν μέσα στο αυγό και τελικά γίνονται ανδρόγυνα όντα, τα τελειότερα πλάσματα που θα μπορούσαν να κατοικήσουν στη γη. Ένα από τα δίδυμα ζεύγη σπάει το κέλυφος του αυγού, πριν από την ωρίμανσή του, και βγαίνει γιατί θέλει να κυριαρχήσει στη δημιουργία. Κάνοντάς το αυτό φέρει μαζί του ένα μέρος του αυγού και μ’ αυτό δημιουργεί έναν ατελή κόσμο. Ο θεός-δημιουργός, βλέποντας το τι έχει κάνει, θυσιάζει τα άλλα δύο δίδυμα για να επαναφέρει την ισορροπία στον κόσμο. Ο κόσμος που δημιούργησε επιβιώνει, αλλά είναι πια ατελής… Λεπτομέρεια: οι Ντόγκον γνώριζαν το διπλό [δίδυμο] άστρο του Σείριου πολύ πριν το ανακαλύψουν οι επιστήμονες.

Ειδική Σχετικότητα: Κανονικός χρόνος και το παράδοξο των διδύμων

O Άρης (το δίδυμο A) μένει στο σπίτι, ενώ ο Βύρων (το δίδυμο B) γυρίζει στο σύμπαν με ταχύτητα σχεδόν αυτή του φωτός. Μια και η γρήγορη κίνηση του B έχει επιβραδύνει τα ρολόγια του και μαζί μ’ αυτά τις βιολογικές του λειτουργίες, επιστρέφει στη γη και βρίσκει ότι είναι νεώτερος του A (πρόταση α). Αλλά και κατά την άποψη του B είναι ο A αυτός που ταξίδεψε και επομένως ζούσε πιο αργά. Δε θα μπορούσαμε εξίσου δικαιολογημένα να πούμε ότι: ο A πρέπει να είναι νεώτερος του B (πρόταση β), ή λαμβάνοντας υπόψη την αμοιβαιότητα της παρατήρησης, δεν θα έπρεπε να παραμείνουν τα δίδυμα της ίδιας ηλικίας (πρόταση γ); H πρόταση (α) είναι η σωστή. Tο ζήτημα είναι να συμβιβαστεί το αποτέλεσμα αυτό με την αρχή της αμοιβαιότητας και την απουσία προτιμητέων συστημάτων αναφοράς.

O γενικός κανόνας για να καλύψουμε πειράματα σαν κι αυτά είναι ότι ο οποιοσδήποτε παρατηρητής που εγκατάλειψε ένα αδρανειακό σύστημα, κινείται σε σχέση μ’ αυτό και κατόπιν επανέρχεται μέσα σ’ αυτό, θα βρει ότι ο χρόνος του έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον χρόνο των παρατηρητών που παρέμειναν στο αδρανειακό σύστημα. Mε άλλα λόγια, ο χρόνος μένει πίσω για έναν παρατηρητή που επιταχύνεται. Στη πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτε παράδοξο στο παράδοξο των διδύμων. Και πράγματι ο διαφορετικός ρυθμός γήρατος έχει επαληθευτεί όχι με ανθρώπινα δίδυμα αλλά με δίδυμους πυρήνες.

Παρά το γεγονός ότι έχει εξηγηθεί και ελεγχθεί, το παράδοξο των διδύμων, προκαλεί το θεμελιώδες ερώτημα τού γιατί να υπάρχουν αδρανειακά συστήματα; Aν δεχθούμε ότι υπάρχουν αδρανειακά, τότε, τι είναι αυτό που καθορίζει ποια συστήματα αναφοράς είναι αδρανειακά; H πιο ελκυστική υπόθεση για την «αληθινή φύση» των αδρανειακών συστημάτων οφείλεται στον Ernst Mach: οποιοδήποτε σύστημα δεν επιταχύνεται σε σχέση με την μέση κατανομή ύλης και ενέργειας στο σύμπαν είναι ένα αδρανειακό σύστημα αναφοράς.Aυτό σημαίνει ότι η ύλη και ενέργεια του σύμπαντος θα καθορίζει τις ιδιότητες του χωροχρόνου στη γη.

Διδυμογένεση και κλωνοποίηση

Ο κλωνισμός δεν είναι πρόσφατος ούτε ανθρώπινη επινόηση. Ως πρακτική δεν εφαρμόζεται αποκλειστικά σε εξελιγμένα εργαστήρια βιοτεχνολογίας. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα, δηλαδή τα αδέρφια που προκύπτουν από το ίδιο ωάριο και είναι γενετικώς πανομοιότυπα, οφείλουν την ύπαρξή τους σε ένα τυχαίο φαινόμενο φυσικού κλωνισμού εμβρύων που συμβαίνει περίπου 4.000 φορές την ημέρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παροχές μητρότητας ΟΓΑ

Το επίδομα κυοφορίας και λοχείας ανέρχεται σε 50.000 δρχ.
Σε περίπτωση που θα γεννηθούν δίδυμα, τρίδυμα κ.λ.π. και βρίσκονται στη ζωή κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την χορήγηση των παροχών, το επίδομα αυτό αυξάνεται κατά 50% (25.000 δρχ.) για κάθε παιδί, πέραν του ενός. Αν δηλ. γεννηθούν δίδυμα χορηγείται ποσό 75.000 δρχ.
Το βοήθημα τοκετού ανέρχεται σε 20.000 δρχ.


Πώς κοιμούνται τα δίδυμα

Το να καταφέρετε τα μωρά να κοιμηθούν το βράδυ είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τους γονείς που έχουν δίδυμα, τρίδυμα, τετράδυμα ή περισσότερα παιδιά. Ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι να εδραιώσετε μια προβλεπόμενη συνήθεια ύπνου…

Φόβος και Δείμος: οι δίδυμοι δορυφόροι του Άρη

Κατά τη συζυγία Άρη-Γης το 1877, ο Αμερικανός αστρονόμος Έιζαφ Χωλ (1829-1907) θέλησε να βεβαιωθεί ότι ο Άρης δεν έχει δορυφόρους. Αν είχε, πρέπει να ήταν μικροί και αμυδροί και να βρίσκονται πολύ κοντά στον Άρη. […] Αποφάσισε να εγκαταλείψει την έρευνα […] αλλά η σύζυγός του, η Αντζελίνα Χωλ, τον παρότρυνε να συνεχίσει για μια ακόμη νύχτα. Ο Χωλ συμφώνησε και την επόμενη νύχτα εντόπισε έναν μικρό δορυφόρο. Πέντε νύχτες αργότερα, στις 17 Αυγούστου, εντόπισε και τον δεύτερο… Λεπτομέρεια: ο Τζόναθαν Σουιφτ [1667-1745], συγγραφέας μεταξύ άλλων και των Ταξιδιών του Γκιούλιβερ, είχε αναφέρει στα έργα του ότι ο Άρης είχε δύο δορυφόρους, τους Φόβο και Δείμο. Διόλου απίθανο πηγή του να ήταν κάποιο αρχαιοελληνικό κείμενο…

«Δίδυμα φεγγάρια»

«Πώς να γλυτώσει μάτια μου ο ένας απ’ τον άλλο
πώς θες να αλλάξουμε ουρανό
τώρα που μοιάζουμε με δίδυμα φεγγάρια
που ξενυχτάνε με τον ίδιο στεναγμό»
[Από τον δίσκο «Δίδυμα φεγγάρια» (1994), της Αλέκας Κανελλίδου και του Δημήτρη Μητροπάνου.]

Άγιος Θωμάς [γεννήθηκε πιθανώς στη Γαλιλαία, πέθανε σύμφωνα με την παράδοση στο Μαδράς της Ινδίας], ένας από τους Δώδεκα Αποστόλους, ο «άπιστος». Το όνομά του στα αραμαϊκά [Te`oma] σημαίνει «δίδυμος». «Είπε νουν Θωμάς ο λεγόμενος Δίδυμος τοις συμμαθηταίς. Άγωμεν και ημείς ίνα αποθάνωμεν μετ’ αυτού» [Κατά Ιωάννην, 11:16]. Οι Σύριοι τον αποκαλούν Ιούδα Θωμά, δηλαδή, Ιούδα Δίδυμο.

Ονειροκρίτης: Δίδυμος: Αν δείτε στο όνειρο σας δίδυμα, σημαίνει ότι θα έχετε οικονομική ασφάλεια και αρμονική οικογένεια. Αν ονειρευτείτε ότι τα δίδυμα είναι ασθενικά, θα πρέπει να περιμένετε απογοήτευση και θλίψη.

Δίδυμοι (οι), το τρίτο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου, που θεωρείται ότι κυριαρχεί την περίοδο 21/5-21/6. –2) οι όρχεις.

Αστρολογία: Δίδυμοι – οι παραπονιάρηδες [21 Μαΐου – 21 Ιουνίου]. Στο ανθρώπινο σώμα οι Δίδυμοι αντιπροσωπεύουν τα διπλά όργανα ή μέλη, όπως οι πνεύμονες και τα μπράτσα. Ο συμβολισμός επεκτείνεται στις δύο στήλες της σοφίας, που βρίσκονταν πάντοτε στην είσοδο των αρχαίων ναών. Οι πιο ικανοί και οι πιο επικίνδυνοι διπλωμάτες είναι Δίδυμοι. Χρησιμοποιούν με την ίδια άνεση το ψέμα και την αλήθεια, τον λόγο και την κολακεία, το κουτσομπολιό και τη συκοφαντία, χωρίς ποτέ τους να πιστεύουν σε τίποτε απ’ όσα λένε. Συχνά προδίδουν τις κυβερνήσεις τους και γίνονται διπλοί κατάσκοποι.

Ωροσκόπιο [11-9-2002]: Δίδυμοι: Επαγγελματικές υποχρεώσεις θα σας πιέσουν και κοινωνικές σχέσεις θα αποσπάσουν το χρόνο σας. Κάτι που θέλετε δεν θα το πετύχετε. [Κώστας Λεφάκης, από τη σημερινή Ελευθεροτυπία.]

Διδυμο-γρίφος Ι: Ερώτηση: Έχουμε δύο δίδυμα αδέρφια, τον Α και τον Β. Ο Α είναι ο μεγαλύτερος και ο Β ο μικρότερος με διαφορά 10 λεπτών. Πώς είναι δυνατόν ο Β να έχει γενέθλια "σήμερα" και ο Α μετά από δύο ημέρες. Απάντηση: Τα παιδιά έχουν γεννηθεί στις 28 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου, με τον εξής τρόπο: Γεννήθηκαν σε αεροπλάνο, που ταξίδευε από την Δύση προς την Ανατολή και έτσι, ο μεγαλύτερος γεννήθηκε την 1 Μαρτίου, ενώ ο Β γεννήθηκε την 28 Φεβρουαρίου, αφού έπεσε πάνω στην αλλαγή κράτους, και συνεπώς στην αλλαγή μέρας, αφού ο Α γεννήθηκε σχεδόν μεσάνυχτα (περίπου παρά δέκα με παρά ένα). Τώρα, το έτος που συζητάμε στο κουίζ είναι δίσεκτο. Τα παιδιά είναι μαζί και ο Β έχει γενέθλια στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ ο Α έχει ύστερα από δύο μέρες, την 1η Μαρτίου.

Διδυμο-γρίφος II: Ερώτηση: Δύο μωρά γεννιούνται τον ίδιο χρόνο, την ίδια μέρα, την ίδια στιγμή, στο ίδιο μαιευτήριο, από την ίδια βιολογική μητέρα. Πως γίνεται να μην είναι δίδυμα; Απάντηση: Είναι τρίδυμα ή τετράδυμα, κ.λπ.

Αρχαιοελληνικά Δίδυμα

Οι Διόσκουροι [Διός+κούροι, παιδιά του Δία και της Λήδας, ή της Λήδας και του συζύγου της Τυνδάρεου] Κάστωρ και Πολυδεύκης. Σύμφωνα με το μύθο, η Λήδα, από την ένωσή της με τον Δία, γέννησε δυο αβγά. Από το πρώτο γεννήθηκε η Ελένη, ενώ από το δεύτερο δύο δίδυμα αγόρια, οι Διόσκουροι. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Κάστορας ήταν γιος του νόμιμου συζύγου της Λήδας, του Τυνδάρεου, βασιλιά της Σπάρτης, και γι’ αυτό ήταν θνητός, ενώ ο Πολυδεύκης ήταν γιος του Δία και επομένως αθάνατος. Τα ονόματά τους φέρουν τα δύο λαμπρότερα άστρα του αστερισμού των Διδύμων.

Κάλαϊς και Ζήτης. Γιοι του Βορέου και της Ωρειθυίας. Έλαβαν μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Σκοτώθηκαν από τον Ηρακλή κοντά στην Τήνο.

Φυλακίδης και Φίλανδρος. Ο Απόλλων ύστερα από το φόνο του Πύθωνος, κατέφυγε στην Τάρρα όπου γίνονταν τελετές καθαρτήριες στον ιερέα Καρμάνορα για εξιλασμό. Εκεί κατά τον Παυσανία (Φωκικά Χ,16,3) ο Απόλλων «εν τω οίκω Καρμάνορος συνεγένετο τη νύμφη Ακακαλλίδι», η οποία έπειτα εγέννησε δίδυμα, τον Φυλακίδη και τον Φίλανδρο, που τους θήλασε μια αίγα και για αυτό οι Ελύριοι αφιέρωσαν στους Δελφούς μια χαλκή αίγα που θήλαζε δύο νήπια.

Απόλλων και Άρτεμις. Οι δύο θεοί ήταν δίδυμα αδέλφια, παιδιά της Λητούς και του Δία.

Δαναός [βασιλιάς του Άργους] και Αίγυπτος, γιοι του βασιλιά της Αιγύπτου Βήλου.

Πελίας και Νηλεύς. Γιοι του Ποσειδώνα και της Τυρούς. Ο Πελίας εξεδίωξε από τον θρόνο της Ιωλκού τον Νηλέα, που ήταν πατέρας του Ιάσωνα…

Νάρκισσος, γιος του Κηφισού, θεού των ποταμών που παρίσταται υπό μορφήν ανδρός έχοντος κέρατα. Σύμφωνα με μία παράδοση ο Νάρκισσος πέθανε από τη θλίψη του επειδή είχε πεθάνει η δίδυμη αδελφή του.

Ηρακλής και Ιφικλής.Δίδυμοι γιοι της Αλκμήνης, ο μεν πρώτος γιος του Δία, ο δε δεύτερος γιος του Ιφικλή. «Η νύχτα εκείνη ήταν πολύ μεγάλη, τριπλάσια της κανονικής, και συνευρέθηκαν με την Αλκμήνη και ο Δίας και ο Αμφιτρύονας, που στο μεταξύ είχε επιστρέψει από την εκστρατεία. Καρπός αυτής της νύχτας ήταν τα δίδυμα αγόρια…»


Πολιτικά Δίδυμα

Κόφι Ανάν, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Η δίδυμη αδελφή του πέθανε το 1991.

Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Πατέρας νόθων διδύμων κοριτσιών [Έλλα και Έμιλυ] που γεννήθηκαν το 1856.

Νέλσον Ροκφέλερ, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ [1973-1977], πατέρας των δίδυμων Μαίρη και Μάικλ, που γεννήθηκαν το 1938. Ο Μάικλ εξαφανίστηκε το 1961 στη Νέα Γουινέα κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Πωλ Τσόγκας, ελληνοαμερικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ, υποψήφιος πρόεδρος το 1992. Πέθανε το 1997. Δίδυμος αδελφός της Θάλειας Σλέσινγκερ.

Βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας. Πατέρας δίδυμων.

Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Μητέρα των δίδυμων Μαρκ και Κάρολ, που γεννήθηκαν στις 21-8-1953.

Μαίρη Μαντλήν Ωλμπράιτ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μητέρα δίδυμων κοριτσιών που γεννήθηκαν το 1961.

Μπους, Μπάρμπαρα και Τζήννα. Κόρες του προέδρου Τζωρτζ Μπους Β΄ και εγγονές του προέδρου Τζωρτζ Μπους Α΄. Γεννήθηκαν στις 25-11-1981.

Τι μ’ έπιασε, σήμερα, μ’ αυτή τη Διδυμολογία;


Πηγές [μεταξύ άλλων]:

Asimov, Isaac, Το Χρονικό των Επιστημονικών Ανακαλύψεων, μετ. Γ. Μπαρουξής-Ν.Σταματάκης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 1997.

Βιτρούβιος, Περί Αρχιτεκτονικής, μετ.-σχόλια Παύλος Λέφας, Πλέθρον, Αθήνα 1997.

Βουρβέρης, Κωνσταντίνος Ι., Εισαγωγή εις την Αρχαιογνωσίαν και την Κλασσικήν Φιλολογίαν, Ελληνική Ανθρωπιστική Εταιρεία, Αθήναι 1967.

Δημητράκος, Δημ. Β., Νέον Ορθογραφικόν-Ερμηνευτικόν Λεξικόν, εκδ. Δέλτα, Αθήνα 1964.

Encyclopaedia Britannica

Κωνσταντινίδης, Ανέστης, Λεξικό Κυρίων Ονομάτων–Μυθολογικό, Ιστορικό, Γεωγραφικό (ονομάτων αναφερομένων στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία), Εκάτη, Αθήνα 1997 (Α΄ έκδ. 1900).

Crummere, Maria Elise, Αστρολογία για Όλους, μετ. Μάριος Βερέττας, εκδ. Ωρόρα, Αθήνα 1981.

Μπαμπινιώτης, Γ., Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα 1998.

Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1988.

Τεμπλ, Ρόμπερτ, Σείριος, μετ. Ντίνος Γαρουφαλιάς, εκδ. Ωρόρα.

Haselberger, Lothar, «Τα Αρχιτεκτονικά Σχέδια του Ναού του Απόλλωνα στα Δίδυμα», Περισκόπιο της Επιστήμης, τχ. 97, Ιούνιος 1987. Αναδημοσίευση [μετ. Μιχάλης Κοκολάκης] του άρθρου «The Construction Plans for the Temple of Apollo at Didyma», από το τχ. Δεκεμβρίου 1985 του Scientific American.


Ο ναός του Απόλλωνα στα Δίδυμα της Μικράς Ασίας


Από τους 120 κίονες του ναού του Διδυμαίου Απόλλωνα, στο ύψος τους [19,7 μέτρα] στέκονται μόλις τρεις, εκ των οποίων…


…οι δύο είναι «δίδυμοι» και εξακολουθούν ακόμη να υποβαστάζουν ένα τμήμα του επιστυλίου, της μεγάλης δοκού που κρατούσε το βάρος της στέγης.


Οι Ντόγκον γνώριζαν εδώ και χιλιάδες χρόνια ότι ο Σείριος είναι ένα «δίδυμο» άστρο [Σείριος Α και Σείριος Β]. Ο Σείριος Β φωτογραφήθηκε από τους επιστήμονες μόλις το 1970… Στο σχέδιο των Ντόγκον φαίνονται τα δύο άστρα καθώς οι πλανήτες του συστήματός τους.


Οι Δίδυμοι Πύργοι της Πετρόνας [εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας] στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας είναι από τα υψηλότερα κτίρια του κόσμου. Αν βρισκόταν κάποιος σύγχρονος Ηρόστρατος για να τα πυρπολήσει, θα γινόταν άραγε μνεία του ονόματός του στις δέλτους της ιστορίας;

Προηγούμενη
Home
Ευρετήριο Θ&Δ
Επόμενη