Traditionele Kleding

Kleding
 
Door de verschillende klimaten in India dragen de mensen in verschillende delen van het land ook verschillende kleding. Mensen die in het noorden leven dragen meer wol en kasjmier en mensen die in het zuiden leven dragen meer katoen, kunststof en zijde. Ook verschillen tussen arm en rijk, ouderwets en modern en culturen en religies hebben invloed op de kleding van mensen.
Dit zijn een aantal traditionele kledingstukken:
sari

De sari is het bekendste kledingstuk dat door vrouwen gedragen word in India. Het is een lap stof van vijf tot zeven meter lang en één meter breed. De sari word rond de heupen geslagen en in de petticoat gestopt. Daarna wordt hij nog eenmaal rond het lichaam gedraaid en over één schouder geslagen. Het deel dat over de schouder hangt is vaak apart bewerkt en heet pallu. De meeste sari’s zijn van een mooie stof met verschillende patronen erin geweven. Armere vrouwen hebben een kortere sari van minder mooie stof, die word meestal alleen om de heupen gedragen. Sari’s worden vaak in speciale winkels verkocht waar alleen sari’s te koop zijn.salwar kameez

De salwar kameez is een kledingstruk dat word gedragen door moslima’s, hindoestaanse en sikh in zuid-Azië met name in India maar ook in Pakistan. Het is een soort pyamapak met een jurk tot op de knieën of dijen, die word gedragen over een broek die tot op de enkels loopt. Er zijn verschillende stijlen en meestal worden er mooie stiksels met veel kleuren op geborduurd. De kameez (de jurk en de broek) word vaak gedragen met een sjaal (dupatta).
Gharga Choli

De chagra Choli word ook wel lehenga choli genoemd. Het is een traditionele Indiase klederdracht die gedragen word in de deelstaten Guiajat en Rajastan. De kleding bestaat uit een strak aansluitend geborduurd topje tot boven de navel. Er hoort een lange rok bij en een dunne stola die hals, hoofd of borst kan bedekken. Chagra Choli is heel kleurig.
Dhoti

De Dhoti is een kledingstuk dat gedragen word door hindoe mannen uit India. Het is een witte lap stof die de mannen om hun taille knopen en komt tot aan de enkels. Soms word de stof door de benen omhoog getrokken en achter in de boord gestopt, het lijkt dan een beetje op een pofbroek. Als de Dhoti gekleurd is word het een Longhi genoemd.
    

Comments