Grootzand

Grootzand 2

Hoekwinkelpand

Gemeentelijk monument
Onwerp: Nicolaas Molenaar
 
Markant winkelhoekpand met bovenwoning. Het is gebouwd in 1909 in Art Nouveaustijl naar een ontwerp van de architect Nicolaas Molenaar. Door zijn markante situering is dit pand een bijzonder goede afsluiting van de gevelwand Grootzand - hoek Suupmarkt. De gaafheid en het aanwezig zijn van het oorspronkelijk architectonisch karakter maken dit pand uitzonderlijk.
 

 

 
 
Grootzand 3-5 
Winkelpanden met bovenwoning
Ontwerp: Architect G. Stapensea
Datum: 1910
 
Twee aansluitende panden, opgetrokken in rood metselwerk met natuurstenen ornamenten en banden. Het linkerpand in chaletstijl is opgebouwd uit twee bouwlagen en een zadeldak. Het rechterpand in nieuw-historiserende stijl is opgebouwd uit drie bouwlagen en een zadeldak. De begane grond is over beide panden vernieuwd en valt niet onder de bescherming. Het linkerpand is één travee breed. Op de eerste verdieping bevindt zich een venster met segmentboog voorzien van rood en geel metselwerk. In de puntgevel bevinden zich drie afgeronde vensters die omvat worden door een halve cirkel van gekleurd metselwerk. Daarboven bevindt zich een overstekende kap met houtsnijwerk en een bekroning van siersmeedwerk. Het rechterpand is drie traveeën breed. De eerste verdieping heeft een erker met rood en geel tegelwerk in de middelste travee en aan weerszijden schuifvensters. Op de tweede verdieping bevindt zich boven de erker een balkon met hekwerk en balkondeuren. Aan weerszijden bevinden zich schuifvensters met rondbogen voorzien van rood en geel metselwerk. De tuitgevel bevat een rondboogvenster boven een kruisvormige decoratie in rood en geel metselwerk. Ook bevat de gevel betonnen elementen. De twee panden zijn in 1910 als ensemble gebouwd volgens een ontwerp van G. Stapensea. Het ensemble is coulissen bebouwing  als fraai voorbeeld van de nieuw-historiserende stijlen van de vroeg-twintigste eeuw. Tevens is het ensemble coulissen bebouwing  vanwege de plaats in het oeuvre van architect G. Stapensea. 
 
 

Grootzand 4

Werk-woonhuis
Rijksmonument
 
Pand onder zadeldak tegen klokgevel met aanzetkrullen, deklijst en fronton. Zes ruitvensters op de verdieping.
 
 
 
 
 
 
 
 
Grootzand 18
Winaar van de Kleine Bouwprijs van Sneek 2004
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grootzand 28
Werk-woonhuis

Rijksmonument

Smal pandje onder zadeldak tegen trapgevel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grootzand 32

Werk-woonhuis

Rijksmonument

Midden 19e eeuw
Pand met deftige midden 19 de eeuwse gevel afgesloten door rechte kroonlijst. U-vormig zadeldak met hoekschoorstenen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grootzand 34
Woonhuis

Rijksmonument

Pand onder zadeldak tegen gepleisterde halsgevel

 

 
 
 
 
 
Grootzand 36
Werk-woonhuis

Rijksmonument

Pand met verdieping en lage zolderverdieping
 
 

 

 
 
 
 
 
 
Grootzand 37-39
Winkelpanden met bovenwoning
Ontwerp: Architect L.W.A. de Blinde
Datum: 1909
 
Het pand in Vernieuwingsstijl bestaat uit twee bouwlagen en een afgevlakt schilddak. De voorgevel heeft een asymmetrische opbouw en is zes traveeën breed. De verdiepte entree bevindt zich in de vierde travee van links. Deze travee is over de gehele hoogte geflankeerd door twee risalerende pilasters die uitmonden in een vlaamse gevel met balustrades als bekroning en aan weerszijden. Aan weerszijden van de entreepartij bevinden zich houten winkelpuien met houtsnijwerk. Op de eerste verdieping bevinden zich zes H-vensters met glas-in-lood in het bovenlicht. Ze zijn bekroond door segmentbogen met hanenkammen. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel met piron. De gevel is opgebouwd uit roodbruin metselwerk, afgewisseld door natuurstenen elementen, toegepast als speklagen, onderdorpels en als markering van de hoekpunten. De lijst onder de houten bakgoot is opgebouwd uit in diepte verspringend wit metselwerk. Het dak heeft een leisteenbedekking in maasdekking. Op verschillende plaatsen zijn geometrische decoraties aangebracht.Het pand is in 1909 gebouwd en is coulissen bebouwing  als fraai voorbeeld van de Vernieuwingsstijl. Met name de geometrische decoraties zijn kenmerkend. Het pand is beeldbepalend vanwege afmetingen en decoraties. Tevens is het pand coulissen bebouwing  vanwege de plaats in het oeuvre van architect L.W.A. de Blinde.
 
 
Grootzand 48
Rijksmonument
 
Pand met verdieping en met gevel door hoekpilasters geleed en door hoog opgaande middenpartij van kroonlijst bekroond
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grootzand 54-56
Winkel met bovenwoning (voorh. firma H. Brenninkmeijer en Zonen)
Ontwerp: Architect N. Molenaar
Datum: 1906
 
Het pand in Neorenaissancestijl met vernieuwingselementen bestaat uit twee bouwlagen en een samengestelde kap. De voorgevel is nagenoeg symmetrisch en is opgebouwd uit drie delen. De entreepartij bevindt zich in de middenrisaliet. Boven de entree bevindt zich een inpandig balkon met boogvormige opening. De middenrisaliet wordt bekroond door een vlaamse gevel. In het linker- en rechterdeel van de gevel bevindt zich op de begane grond een winkelpui en op de eerste verdieping drie H-vensters. De vensters in het linkerdeel worden bekroond door een latei met daarboven zes segmentbogen, voorzien van gefigureerd metselwerk. In het rechterdeel worden de vensters ieder bekroond door  segmentboog met gefigureerd metselwerk. De dakvorm is een zadeldak dat aan de rechterzijde overgaat in een tentdak. Het dak is bedekt met leien in maasdekking. In het dakvlak bevinden zich vier dakkapellen met zinken kapje en piron. De gevel wordt aan weerszijden begrensd door pilasters met bekroning. Opvallend is het gebruik van geel metselwerk, afgewisseld door witte gemetselde banden en met gekleurde voegen. Verder is op een aantal constructieve plaatsen natuursteen toegepast, onder andere de basis, de latei boven de begane grond en de aanzet- en sluitstenen van de bogen. Het opschrift in natuursteen uitgehouwen boven de boog, luidt: "OPGERICHT IN 1825". Links van het pand bevindt zich een versierde kroonlijst boven de toegang naar de steeg. Het pand is gebouwd in 1906 voor de firma H. Brenninkmeijer en Zonen. Het pand is coulissen bebouwing  als fraai en gaaf voorbeeld van de Neorenaissancestijl met vernieuwingselementen. Met name de speklagen, de trapgevel en het gebruik van natuursteen zijn kenmerkend voor de Neorenaissance. De vernieuwingselementen zijn vooral terug te vinden in de detaillering. Het pand is beeldbepalend aan het Grootzand vanwege afmetingen, kleurgebruik en decoratie. Het pand is ook coulissen bebouwing  vanwege de plaats in het oeuvre van de architect N. Molenaar en de plaats in de geschiedenis van de Duitse handelaars in Sneek.
 
 
Grootzand 60
Rijksmonument
Vier traveeën breed pand met kroonlijst met trigliefen onder schilddak met hoekschoorstenen met borden
 
 
 
 
 
Grootzand 64
Kapsalon (voormalig woonhuis)
Ontwerp: Architect A. Breunissen Troost
Datum: 1881
 
Het pand is opgebouwd uit 2 bouwlagen met schilddak. De voorgevel in traditionele bouwstijl is opgetrokken uit roodbuin metselwerk in kruisverband en afgewerkt met een gesneden voeg.  De gevel is drie traveeën breed. De voordeur bevindt zich in de eerste travee van rechts en wordt bereikt via een hardstenen trap, welke doorloopt in een hardstenen plint. De tweepaneels voordeur is voorzien van houtsnijwerk. Het bovenlicht met tudorboog is voorzien van glas in loodwerk. Rechts van de deur bevindt zich een hardstenen gedenksteen met de tekst "21 mei 1881".  Links van de entree bevinden zich twee tudorboogvensters met bovenlicht voorzien van glas in loodwerk. Boven deur en vensters bevinden zich gedecoreerde sluitstenen welke aansluiten op sierstenen die de drie 3-ruits tudorboogvensters op de verdieping ondersteunen. De bovenlichten van deze vensters zijn eveneens in glas-in-lood uitgevoerd. De tudorbogen op de verdieping zijn uitgemetseld en omlijsten deels de vensters, geaccentueerd met aanzet- en sluitstenen. De gevel wordt beëindigd door een houten bakgoot met gootklossen. Daarboven bevindt zich een schilddak met zwart geglazuurde pannen. In het midden van de kap bevindt zich een houten dakkapel. Het dak wordt bekroond door een gemetselde schoorsteen. De gevel is coulissen bebouwing  als fraai en gaaf voorbeeld van de traditionele bouwstijl uit de late 19de eeuw. De decoratie is bescheiden en zorgvuldig. Het pand is tevens coulissen bebouwing  vanwege de plaats in het oeuvre van de architect A. Breunissen Troost.
 
 

Grootzand 66 

Winkelwoning
 
Rijksmonument
1907-10

Winkelwoning in neo-renaissancestijl

 
 
 
 
 
 
Grootzand 78
Werk-woonhuis

Rijksmonument (In eigendom van Stichting Oud Sneek)

Het huis werd gebouwd voor de koopman en burgemeester Hein Jans Minnema. Zijn wapen is in 1795 van de gevelsteen gehakt. In 1879 kreeg het huis een nieuwe voorgevel naar ontwerp van architect A. Breunissen Troost en in opdracht van de familie Haga. De Textielhandelaar Arjen Buwalda van Haga breidde het huis aan het Hoogend uit met een onderkelderde kamer met uitzicht op de Waterpoort.Tijdens de restauratie in 1992 zijn in het huis twee woningen ondergebracht, zodat het pand Hoogend 17 er deel van uitmaakt

bron: http://www.oudsneek.nl/panden.html

 
 
Grootzand 85
Rijksmonument