Presentació

Soc:


I actualment treballo com a:

Soc doctora en Filologia Catalana (UB, 2023), màster en Estudis Avançats i Aplicats en Llengua i Literatura Catalanes (UAB-UB, 2012) i màster en Formació del Professorat (URV, 2017). Estic especialitzada en sociolingüística, política lingüística, sociolingüística educativa i didàctica de la llengua catalana. Actualment soc tècnica de planificació lingüística a la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i professora experta del màster de Formació del Professorat de la Universitat Oberta de Catalunya. Tinc l’acreditació de l’AQU de professora lectora (AQU, 2023). 

Pel que fa a la docència universitària, he impartit docència a la Universitat de Barcelona (2013-2023), a la Universitat Rovira i Virgili (2020-2021), a la Universitat de Lleida (2020-2021) i a la Universitat Oberta de Catalunya (2018-atualitat). A la UB, he estat professora de les assignatures Llengua Catalana 1, Producció Textual en Llengua Catalana i Lingüística Aplicada Catalana. A la URV, he estat professora de l'assignatura Ensenyament i aprenentatge de llengües i la lectoescriptura I i tutora de pràctiques i treballs finals del màster de Formació del Professorat. A la UdL he estat professora de l'assignatura Política i planificació lingüístiques. A la UOC, he estat consultora de les assignatures Llengua, cultura i societat, Taller d'escriptura i comunicació, Escriptura acadèmica i tutora de treballs finals del màster de Formació del Professorat. També he participat en l’elaboració de materials docents relacionats amb aquestes assignatures, en la preparació d’alumnes per a les proves PAP per l’accés als graus de magisteri i en la correcció de diverses proves d’accés a la universitat (PAU, PAP i proves per a majors de 25/45 anys).

Com a investigadora, he participat als projectes "Diversitat sociocultural i adquisició de l'autoconfiança lingüística en català i castellà" (RecerCaixa, 2012), "Impacte del model escolar català en la integració sociocultural i lingüística de l'alumnat immigrant" (RecerCaixa, 2014), "Plurilingüisme social i educació secundària (no obligatòria) (RESOL3)" (FFI2012-39285-C02-01), del qual també em vaig encarregar de la gestió. També he format part de l’equip de treball dels projectes “La configuración de las competencias lingüísticas y su evolución en comunidades plurilingües: análisis sociolingüístico a partir de una muestra escolar de Cataluña” (FFI2016-75416-P) iGramática, pragmática e interacción multimodal (FFI2014-56258-P). Actualment, soc membre de l’equip de treball del projecte Alta minorització i reproducció lingüística al sud-oest europeu (AMRELSE) (PID2021-125859NB-I00) (2022-2026), del projecte La ambigüedad en la interfaz gramática-pragmática: factores estructurales y pragmáticos (AMBESPRA) (PID2019-104453GA-I00) i del Grup d’Estudi de la Variació de la Universitat de Barcelona (2021 SGR 01084).

Pel que fa als productes científics, he publicat diversos llibres (sobre la immersió lingüística o sobre sociolingüística), capítols de llibre (sobre el model lingüístic del sistema educatiu català o sobre la difusió de la normativa), articles (sobre política lingüística o sobre la situació del català) i ressenyes. També he assistit a diversos congressos internacionals; i he participat en una cinquantena de conferències, presentacions, debats i taules rodones arreu de Catalunya. També he fet transferència científica assessorant empreses en la gestió dels seus usos lingüístics interns.

Durant la meva formació acadèmica he obtingut diverses beques en concurrència competitiva: de segon cicle (UB, 2010; Ministeri d'Educació, 2011), de doctorat (APIF, 2012), d’investigació (IEC, 2018), borses de viatge (Anglo-Catalan Society, 2018; Ajut DRAC, 2018; Ajuts per a la recerca, 2018) i també ajudes per dur a terme estades predoctorals a l'estranger (Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País, 2015; Fundació Pedro Pons, 2016). Gràcies a aquests dos últims ajuts, he estat investigadora visitant al Centre for Research on Language Contact (Glendon College, Toronto; febrer-abril 2015) i al departament d'Hispanic and Luso-Brazilian Literatures and Languages (Graduate Center, CUNY, Nova York; febrer-juny 2016).

En l'àmbit de la gestió universitària, he estat representant del col·lectiu dels investigadors en formació a la Comissió Permanent i al Consell del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona (2013-2016 i 2016-2023). També he estat representant del col·lectiu de professors no permanents a la Comissió de Doctorat de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (2018-2021). Actualment també soc vocal del Consell de Direcció del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (CUSC) de la Universitat de Barcelona.

He participat en l’organització de diversos actes i jornades acadèmiques, com el Concurs de vídeos ImpliCA-T'hi! (2015-2016) o els Col·loquis Lingüístics de la Universitat de Barcelona (CLUB) (edicions 2015-2022). També m’he dedicat a la divulgació científica, amb diverses sessions de formació a secundària, l’escriptura d’un blog divulgatiu (Diari de camp) i la creació de diversos recursos digitals per a titulats en Filologia Catalana (com el grup Filologia catalana - Feina o el Club del Fènix).

Soc investigadora del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC), i membre de diverses associacions científiques, com l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC), el Grup d’Estudis de Pragmàtica i Anàlisi del Discurs (GrEPAD) o la Societat Catalana de Sociolingüística (SOCS).

Fora de la universitat, he estat assessora lingüística i també he elaborat llibres per encàrrec. He estat jurat en diversos certàmens literaris i he participat activament en els mitjans de comunicació, ja sigui amb articles propis (per exemple, a Núvol) com amb entrevistes o col·laboracions. En aquest terreny, també he col·laborat amb el portal Teatre Barcelona fent crítiques teatrals.

Finalment, pel que fa a premis, he estat guardonada pel Programa d’Ajuts Universitaris de Caixa Manresa (2007), el XXI Premi Carme Serrallonga (2014), el IV Premi Josep Maria Gort i Sardà d’assaig breu (2018) i el Premi Modest Reixach de l’Institut d’Estudis Catalans (2024).

Podeu consultar el currículum complet a la resta d'apartats d'aquesta pàgina.