Monplaisant


In het uiterste zuiden van de Dordogne, in de Perigord Noir en op de grens met de Lot, ligt in de vallei van de Nauze en onder de rook van het middeleeuwse stadje Belvès, het kleine plaatstje Monplaisant.

Een kleine plattelandsgemeente met slechts ca. 250 inwoners (het gemiddelde van de laatste 40 jaar) en maakt deel uit van het arrondissement Sarlat-La-Caneda.

De laatse jaren worden er sinds lange tijd weer op diverse plekken nieuwe huizen gebouwd en worden oude leegstaande huizen opgeknapt. Het inwoner aantal loopt dan ook op tot ca. 270.
De huidige burgemeester is een ambiteus man, er komt zelfs een nieuw gemeentehuis

De oppervlakte bedraagt 5,5 km2, bevolkingsdichtheid 45,6 inwoners per km2 en ligt op ca. 161 meter hoogte.

Er is geen dorpskern en er zijn geen voorzieningen, behalve de Mairie (dinsdag middag geopend), een begraafplaatsje en een heel klein kerkje, dat slechts enkele keren per jaar in gebruik is.
En als je er zou willen trouwen, moet je dat een jaar van te voren aanvragen.

Dan is er nog ergens verstopt in een oude molen, het Economusee, een museum over wol en borduurkunst. waar men wol en andere kleurrijke draadjes spint.

Voor alle voorzieningen, inclusief een klein hospitaal, kunnen wij naar het mooie Belvès op slechts 3 minuten afstand bijna in de achtertuin. Voldoende dichtbij voor alle gemakken, voldoende veraf voor alle rust van een heel klein dorp. 

Op ca. 15 minuten van Monplaisant liggen plaatsen als Saint Cyprien, Le Bugue en Urval en op ca. 30 minuten Bergerac, Sarlat, Domme, Les Eyzies en Montpazier.
24170 Monplaisant