De Dordogne

De regio heet Aquitanië, de provincie Périgord, het departement dat daar nagenoeg mee samenvalt Dordogne genoemd naar de rivier.
De hoofdstad heet Périgueux, een plaats met o.a. een zeer authentiek gebleven middeleeuws centrum vol nauwe kronkelstraatjes.

Naast een kleurrijk verleden heeft de streek ook een kleurige indeling;
Périgord Blanc, genoemd naar het wit van de kalkstenen bodem, 
Périgord Pourpre, naar de kleur die de wijnbladeren in de herfst aannemen, 
Périgord Vert, een regenachtige en dus groene streek,
Périgord Noir, naar het zwart van de aldaar gedijende truffels, de streek waar Monplaisant ligt.

Het is niet eenvoudig  om de Dordogne in een paar zinnen te omschrijven.
De Périgord, zoals de bewoners het zelf noemen, kent een behoorlijke diversiteit  met steden als Perigieux, Bergerac en Sarlat en natuurlijk het platteland, "la campagne".

Het platteland verschilt per vallei en per rivier, waar er een aantal van zijn.
Een mooi groen land, prachtige heuvels, glooiend met mooie vergezichten over prachtige dalen, rivieren, bos en historische plaatsen.

De Dordogne heeft de meeste kastelen, burchten en bastides van Frankrijk en veel historische kerkjes en bezienswaardighden.

Het seizoen is er weldadig, het is er over het algemeen stil en schoon, de bewoners zijn vriendelijke plattelanders en dan is er nog het eten, tja wat moeten we daar nog van zeggen.

Alles bij elkaar voldoende reden waarom de Dordogne zo'n geliefde regio is voor vakantie's, een tweede huis of emigratie.

Klimaat en seizoenen

Het landklimaat wordt beïnvloed door zowel de Middelandse zee als de Atlantische oceaan.
Een zacht klimaat met warme zomers, koude winters en het voelt er bijna altijd aangenaam, ook omdat er bijna geen wind is.
En er is ook een aanzienlijke diversiteit in de seizoenen.

Het voorjaar kan behoorlijk variëren, in maart kan het al aangenaam zijn, maar het mooie weer kan ook op zich laten wachten.
In mei is het altijd al aangenaam en daalt de temperatuur overdag niet meer onder de 15 graden. 
Toch valt er ook regen, soms flinke buien, het is de meest vochtige tijd van het jaar en toch laat de zon weinig verstek gaan.

De zomer is warm, soms met een korte verkoelende regenbui, maar de zon schijnt veelvuldig.
In juni en juli wil in de avond nog wel eens een buitje vallen, augustus is de meest droge maand en dan zijn de avonden ook warm en koelt het pas vroeg in de ochtend even af.
September is ook nog een prachtige maand met wel wat koelere avonden.

De herfst is wellicht het mooiste seizoen, en niet alleen vanwege het licht en de prachtige kleuren, maar ook producten die volop rijp zijn, inclusief kastanje's, noten, paddenstoelen en vruchten.
Het kan in oktober nog 25 graden zijn en het regent beduidend minder dan in het voorjaar.
En dan nog laat de zon zich regelmatig zien.
De combinaties van opstijgende mistdampen en het bijzondere avond- en ochtendlicht zijn prachtig!

De winter is de tijd dat je veel buiten kunt zijn, dan ruik je de houtvuren die de huizen verwarmen.
Er is ook wel neerslag, anders zouden er ook niet zoveel paddenstoelen zijn en het kan er koud zijn.
Zelfs sneeuw kan er vallen en dus kan het er vriezen en dus gaat het gelukkig ook weer dooien.

Geschiedenis

De Dordogne was een van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, uitgaande van de provincie Périgord. Het departement werd genoemd naar de rivier de Dordogne.

De geschiedenis van Dordogne gaat ver terug, naar de prehistorie, de periode van 25.000 - 10.000 v.Chr. in het laatpalaeolitische tijdperk de Magdaleniënperiode.
Er zijn veel rotswoningen en grotten met prehistorische rotstekeningen in Dordogne, vooral in de Vallée de Vézère en de omgeving van Les Eyzies de Tayac, zoals onder andere de grot van Lascaux

Daarna kwamen de Galliërs en de Romeinen in dit gebied van 59 voor Chr. tot 284 na Chr. 

Van 486 na Chr. tot de 10e eeuw heersten hier de Merovingen en Karolingen. Begin 13de eeuw werd er een kruistocht gevoerd tegen de Katharen/Albigenzen.

Vanaf de 11de eeuw tot de 15de eeuw was de Dordogne het toneel van oorlogen tussen Frankrijk en Engeland, vanaf 1540 tot 1699 waren er diverse godsdienstoorlogen. 


                              (de Dordogne)


                        (Beynac)