Meditatie‎ > ‎

Weekend meditatie in Willibrordsabdij

Van donderdag 13 mei 2021 14.00 uur tot zaterdag 17 uur (of zondag 16 mei 2021 om 14.00 uur) organiseer ik een weekend christelijke meditatie. Deze is geschikt voor beginners en gevorderden. 

Het weekend is in eerste instantie bedoeld voor mensen die bekend zijn met de vorm van meditatie zoals ik die geef. Rode draad in de begeleide meditaties zijn: Ruimte worden, gebed, mystieke hart en stilte. Het is dus niet vergelijkbaar met zenmeditatie of Vipassana-meditatie of mindfulness. Het weekend is in stilte. 

Inhoud:
Dit weekend biedt de mogelijkheid om met anderen samen te mediteren en kennis te maken met het klooster. Door de meditaties 
komen we, stap voor stap dieper in de stilte. Een uur meditatie bestaat uit: begeleide meditatie (die uiteraard wel gesproken is), bewegen, stille meditatie. Het is bedoeld voor een ieder die tot innerlijke rust en verstilling wil komen en daarbij een relatie met God nader op het spoor wil komen. En ook om het kloosterleven te proeven. En van de natuur rond het klooster te genieten.

Mediteren is niet altijd gemakkelijk. De weg naar binnen kan confronterend zijn. De ervaring leert dat samen mediteren gemakkelijker is dan in je eentje en dat het grote onderlinge verbondenheid creëert.
Meditatie is een prachtige manier om te onthaasten en tot rust te komen. In deze meditatie putten we uit de christelijke traditie. Dit betekent in het kort: dat we stil worden van binnen voor God, de bron van ons bestaan. Een voortdurend gebed kan daarbij helpen. Dat wil zeggen dat we ons niet langer meegaan met gevoelens, gedachten en beelden die ons continu bezet houden, maar dat we een stille ruimte worden, waar plaats is voor de goddelijke aanwezigheid. Belangrijk is dat je begint met het aanwezig zijn in je lichaam. Ons lichaam is altijd hier-en-nu aanwezig en is onze bondgenoot om ons bewust te
 worden van de ervaring van dit moment.
Deze meditatie brengt je weer in verbinding met je hart en je verlangen, met het bestaan en met de wereld om je heen. Meditatie is de kunst aandachtig te zijn bij alles wat we doen. We leren luisteren naar de ziel binnenin.
Je kunt gewoon op een stoel zitten voor deze meditatie, maar als je een bankje of kussen gewend bent, dan is dat ook prima.

Programma: Het weekend is in stilte, ook buiten de meditaties, ook bij de maaltijden. Er wordt meerdere keren per dag gemediteerd, het oude programma van
 2020 vind je in de bijlage onderaan, wijzigingen en aanpassingen voor de Willibrordsabdij zullen volgen. Hier kun je alvast de abdij en stiltecentrum bekijken:  https://willibrordsabdij.nl/?page_id=457
 
Je bepaalt zelf de hoeveelheid meditatie. Ieder bepaalt zelf hoeveel hij/zij aan kan. 
Het weekend bestaat uit: meditatie in de groep, individuele meditatieve aanwezigheid en ook stilte meditatie buiten in de natuur. Daarnaast volg je de liturgie van de abdij.

Plaats: Het weekend vindt plaats in het stiltecentrum van de Willibrordsabdij te Doetinchem.
Er is plaats voor 14 deelnemers. Na het betalen van het inschrijfgeld ben je ingeschreven, in volgorde van binnenkomst. 

Kosten: De kosten voor 2021 worden nog bekend gemaakt. 
In 2020 voor Abdij Koningsoord was dat: 180 euro, en voor wie een minimum-inkomen heeft 150 euro.
Inclusief: verblijf op eenpersoons-kamer met eigen badkamer, maaltijden, huur van de meditatieruimte en cursus. 

Geef je op tijd op, want er is maar een beperkte hoeveelheid kamers beschikbaar. Er worden vegetarische maaltijden geserveerd. 

Inschrijfgeld: 50 euro

Stuur het in een mailtje naar: antoinettevangurp@gmail.com
Zie ook de voorwaarden en banknummer, klik hier