Meditatie‎ > ‎

Christelijke meditatie en contemplatie in Amsterdam

 

Cursus christelijke meditatie en contemplatie 

in de christelijke traditie.


Deze cursus geeft je de mogelijkheid om kennis te maken met meditatie in de christelijke traditie. 

De meditatieve en contemplatieve weg is binnen de christelijke traditie steeds meer op de achtergrond geraakt. Het is niet meer vanzelfsprekend binnen onze traditie om de weg van de ziel te gaan. De christelijke meditatie bestaat al sinds de woestijnvaders en is door de eeuwen heen bewaard gebleven in kloosters.


Willen we op weg gaan, dan zullen we zelf de eerste stap moeten zetten, de stap naar ons diepste innerlijk. De levende ervaring van ons diepe innerlijk zorgt ervoor dat we niet verstrikt raken in regels en wetten. In de christelijke traditie is deze innerlijke ervaringskant beschreven in mystieke geschriften, bijvoorbeeld zoals Teresa van Avila dit beschrijft in haar boek, de Innerlijke Burcht.


Meditatie is de kunst, de vaardigheid om aandachtig vanuit ons hart aanwezig te zijn en te openen voor de wereld, voor andere mensen, voor God en voor onszelf. Dit bevordert de heelheid in onszelf en de innerlijke rust neemt toe, ook bij moeilijke omstandigheden.

Meditatie kan verdiepend zijn voor je geloofsleven, evenals voor het verstaan van Bijbelteksten.Meestal lukt het wel om onze aandacht te richten op iets wat de ogen zien of de oren horen en ook onze gevoelens en gedachten krijgen wel onze aandacht. Maar als we ons hart willen openen voor God en andere mensen dan merken we dat dit erg moeilijk is, en dat onze aandacht vaak bezet wordt door al die dingen en gedachten uit het gewone leven.


Contemplatie: het moment waarop we niet meer zelf actief zijn zoals in meditatie, wordt contemplatie genoemd. Er is dan een diepe aandacht en overgave, zonder dat wij er moeite voor hoeven te doen. God wijst ons de weg in stilte.


In deze cursus wordt in een methodische opbouw een vorm aangeboden voor stilte-meditatie in de christelijke traditie. De vorm helpt om je aandacht te richten en om tot stilte te komen.

We besteden aandacht aan de lichaams-houding, de voortdurende gedachten, de stilte, de adem, het hart, het gebed van het hart en het bidden voor anderen.

Een bijeenkomst bestaat uit meditatie 20-30 min; korte uitwisseling over hoe het met de meditatie gaat; introductie van een nieuw element van de meditatievorm; meditatie 20-30 min.Praktische informatie:

Vervolgdata 2020: 11 jan, 1 feb, 14 maart, 4 april, 16 mei, 20 juni

Kosten 60 euro 

Plaats: Pastorie Nicolaaskerk

Tijd: zaterdagmorgen van 10.30 uur tot 12.00 uur

Deze cursus kun je alleen volgen als je de startcursus hebt gedaan of bekend bent met deze vorm van meditatie.

Aantal deelnemers: max 12 personen

Begeleiding: 

Antoinette van Gurp 

Geestelijk begeleidster opgeleid bij het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen.

Heeft deze meditatiecursus vanaf 1998 op diverse locaties gegeven.Meer informatie en aanmelding:

   mob.nr: 06 28 86 84 83