Begeleiding‎ > ‎

Geestelijke Oefeningen

De Geestelijke oefeningen zijn ontwikkeld door Ignatius van Loyola (15e eeuw). 

In de geestelijke oefeningen lezen we het levensverhaal van Jezus en verbinden dit met ons eigen levensverhaal. Dit kan helpen om ons leven meer in overeenstemming te brengen met wat de oorspronkelijke bedoeling is.

De oefeningen kunnen helpen om bepaalde keuzes te maken. Ook zonder de keuze bieden de geestelijke oefeningen mensen een weg om meer te gaan leven naar je diepste verlangen. Ook vragen als: Hoe kom ik God van binnenuit op het spoor?

De Geestelijke Oefeningen zijn een ervaringsgerichte methode. 

Hierbij staat het bidden met de Bijbel centraal: wat zeggen deze teksten mij over God, over mezelf...? Wat doet de tekst mij in gedachten, in gevoelens, in mijn leven? En hoe reageer ik hierop?

Om niet te gaan dwalen, doe je de Geestelijke Oefeningen niet in je eentje. Het is nodig dat je er begeleiding bij hebt. Je kunt wekelijks contact hebben om te delen over te proces en te zien waar je staat in je persoonlijk groeiproces en om concrete aanwijzingen te krijgen voor proces, je gebed en meditatie. 

*** wanneer: als je je ertoe aangetrokken voelt

Het individuele traject van de Geestelijke Oefeningen bestaat uit een proces van 33 weken, met dagelijkse teksten en regelmatige gesprekken.  

Normaliter begin je in oktober en eindig je na Pinksteren. Maar je kunt elk moment van het jaar beginnen als je het niet erg vindt om bijv in juni over de geboorte van Jezus te mediteren.

*** Kosten: We spreken van tevoren samen de kosten per contact af, voor minima 20 euro. Per maand te voldoen. PS. Als het contact voor het doen van de geestelijke oefeningen via het Platform Ignatiaanse spiritualiteit (Ignatiushuis) loopt, gaan de kosten via hen.

De begeleiding kan via email of telefoon. Het is wel nodig om elkaar minstens een keer in levende lijve ontmoet te hebben, om beter te communiceren. 


*** Het gebruikte boek: Hem Achterna 

De Geestelijke oefeningen worden gevolgd met het boek 'Hem Achterna' -Geestelijke oefeningen van Ignatius van Loyola in het dagelijks leven- dit kost 9 euro bij het Ignatiushuis, Beulingstraat 11, in Amsterdam. 

Deze dient men voor de gesprekken en oefeningen aan te schaffen. Zie intro, onderaan de bladzijde.

HEM ACHTERNA: De Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola in het dagelijks leven,         bestemd voor de retraitant. Sociëteit van Jezus, Brussel, 's Gravenhage, 1998


Hier vind je de subpagina's met de intro van dit boek.

Meer informatie: 06 28 86 84 83 of antoinettevangurp@gmail.com 

Handreiking artikel in Herademing 2013

Artikel verschenen in Herademing