Codul civil. Cartea a II-a.

Despre familie. Art. 258-534.

Comentarii, explicații și jurisprudență

Ediția a II-a, revizuită și actualizată

Prefață

Practicieni cu vocație ai dreptului, cu aplecare predilectă spre dreptul civil, observatori calificați și rafinați ai fenomenului juridic și, deloc întâmplător, dar cu siguranță benefic, autori cu notorietate câștigată prin deferența și răbdarea cu care s-au dedicat științei juridice, Bogdan Dumitru Moloman și Lazăr-Ciprian Ureche revin în atenție cu ediția de față, cea de-a doua, a lucrării „Noul Cod civil. Cartea a II-a. Despre familie. Art. 258-534. Comentarii, explicații și jurisprudență”[1]. Un demers de asemenea ambiții și proporții invită, dacă nu chiar obligă, la revederi periodice, la actualizări impuse de rezonanța directă sau indirectă a cadenței legislative în sfera relațiilor de familie, la reconsiderări sau, după caz, adăugiri inspirate de evoluția jurispru-denței chemate să rostească dreptul în situații niciodată perfect identice, de pulsul doctrinei, instrument de cuprindere și de susținere a prezentului juridic. Altfel, spectrul perimării riscă să transforme în maculatură orice strădanii anterioare.

Structura lucrării onorează promisiunea din subtitlul său: comentarii, explicații și jurispru-dență la fiecare dintre propozițiile normative consacrate familiei. Textul legal însuși este secondat, ori de câte ori este cazul, de corespondentul său din vechea reglementare, precum și de prevederi ale legislației conexe. În acest fel comentariile, explicațiile, inevitabil raportate și la ceea ce se află în proximitatea legală a normei din prim-planul discuției, evită capcana analizei strict sau abuziv exegetice cu prețul neobservării motivației reglementării, a „spiritului” acesteia.

Suportul bibliografic impresionant stă mărturie documentării meticuloase și asigură cititorul că explicațiile și comentariile autorilor se sprijină pe cunoaștere și sunt animate de bune intenții. Nu pot trece neobservate calitatea discursului doctrinal, rigoarea exprimării, stilul clar, sobru și precis al expunerii. Partea teoretică a lucrării este însoțită de demonstrații cazuistice ale dispozi-ției analizate, adică de o selecție relevantă de soluții pronunțate de instanțele judecătorești națio-nale, precum și de jurisprudența instanței constituționale și a instanței europene.

Cum prea bine știm, enunțurile juridice sunt adesea polisemice, susceptibile de înțelegeri diferite sau semnificativ nuanțate în descifrarea sensului și scopului intențiilor legiuitorului, contrastant cu năzuința comună, firească, poate utopică la stabilitate, previzibilitate, securitate juridică, acestea în condițiile în care aproape totul, inclusiv în cele ce țin de viața noastră de familie s-a juridicizat și judiciarizat. Lucrarea de față, repercusiune a unor frământări profesionale – după cum mărturiseau autorii în cuvântul introductiv al primei ediții – se dorește a fi contribuție onestă și, deopotrivă, un instrument de lucru în efortul de aprofundare a spectaculosului drept al familiei.


[1] N.N. Începând cu prezenta ediție, titlul lucrării se modifică în „Codul civil. Cartea a II‑a - Despre familie - Art. 258‑534. Comentarii, explicații și jurisprudență”.



prof.univ.dr. Emese Florian

Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca