10 novembre 2009 - les ericàcies: mel de bruc i cireres d'arboç

Les Ericaceae pertanyen a l'ordre de les Ericales dins la subclasse de les Dilleniidae. És tracta d'una família molt "simpàtica", doncs compren una varietat d'arbustos que coneixem molt bé. Erica vol dir literalment "bruc", i als Països Catalans es troben 8 dels seus 100 gèneres i 18 de les seves 2200 espècies.

- Són plantes llenyoses, generalment arbusts o petits arbres.
- Les fulles són simples i esparses, amples i planes o bé linears amb els marges revoluts.

- Les flors són hermafrodites i, en general, actinomorfes, tetràmeres o pentàmeres en tots els seus verticils.

- Els estams s'insereixen en un disc nectarífer i les anteres es troben en posició invertida.

- Són plantes entomòfiles, i moltes tenen interès mel·lífer.

- L'ovari és súper o, excepcionalment, ínfer (gènere Vaccinum).

- Els seus fruits són càpsules, drupes o baies.

- Viuen preferentment en terrenys àcids i pobres en nutrients.

- Les seves arrels fan micorrizes que els permeten assimilar directament del sòl els compostos orgànics en descomposició.

- Molt sovint tenen les fulles coriàcies (dures) i en verticils.ERICÀCIES DELS NOSTRES PAISATGES

Bruguerola (Calluna vulgaris): com que ells sèpals són de color morat com els pètals, les bracteoles de les inflorescències poden semblar autèntics calzes.

LOCALITZACIÓ
FLORACIÓ: JULIOL-NOVEMBRE
Bruc boal, bruc (Erica arborea): planta molt mel·lífera de mel molt bona, negra i fosca. De les soques se'n fan pipes de fumar d'alta qualitat.

LOCALITZACIÓ
FLORACIÓ: FEBRER-MAIG
Bruc d'hivern (Erica multiflora): és l'únic bruc que creix damunt de substrats calcaris. Fa les flors grans i els seus estams sobresurten de la corol·la.

LOCALITZACIÓ
FLORACIÓ: AGOST-GENER
Bruc d'escombres (Erica scoparia): flors molt petites i de color verdós, s'obren més tard que les del bruc boal.

LOCALITZACIÓ
FLORACIÓ: MAIG-JULIOL

Bruc de molleres (Erica tetralix): habita les molleres, prats molls, aiguamolls de muntanya i rierols. Fa les flors al capdamunt de la tija, en grups de 8-10.

LOCALITZACIÓ
FLORACIÓ: MAIG-SETEMBRE
Bruc vermell (Erica cinerea): es tracta d'una espècie rara a Catalunya que es troba en alguna localització de la Selva, el Moianès o el Montnegre.

LOCALITZACIÓ
FLORACIÓ: JUNY-OCTBRE
Herba pedrera (Loiseleuria procumbens): com "procumbens" indica, es tracta d'una planta reptant. Viu a l'alta muntanya i pot suportar temperatures molt baixes.

LOCALITZACIÓ
FLORACIÓ: JUNY-JULIOL

Neret (Rhododendron ferrugineum): planta d'alta muntanya, a vegades reptant. És molt semblant a l'azalea cultivada en jardineria. Flors dialipètales (pètals no soldats) i fulles persistents amb el revers de color ferrós. Sempre es troba als llocs arrecerats del vent i protegit per la neu. Si el sorprèn una glaçada a la primavera, de ben segur que es queda sense flors i amb les fulles cremades. Fa unes agalles produïdes pel fong Exobasidium rhododendri.
LOCALITZACIÓ. FLORACIÓ: JUNY-AGOST

Arboç (Arbutus unedo): planta de creixement lent i de cicle biennal que fa que les flors actuals convisquin amb els fruits de les flors de la temporada anterior. Té la fulla persistent i semblant a la del llorer. Les seves flors simpètales (pètals soldats) semblen gerres invertides. Els seus fruits són les cireres d'arboç, baies comestibles però que poden ser nocives si se n'ingereixen moltes (com  diu el nom, amb un n'hi ha prou).

És molt apreciat a Madrid i com que a Castella n'hi ha ben pocs, s'han portat tradicionalment del Montseny. És també abundant a les Guilleries i el Montnegre. Té una capacitat de rebrotar molt alta desprès dels incendis.
LOCALITZACIÓ
FLORACIÓ: SETEMBRE-DESEMBRE

Boixerola, raïm d'ós (Arctostaphylos uva-ursi): arbust de muntanya amb les fulles persistents i endurides. Acostuma a ser reptant. Les flors tenen forma de gerra i els seus fruits són drupes.

És una planta amb propietats dïurètiques.

LOCALITZACIÓ
FLORACIÓ: MAIG-JULIOL


Nabinera, nabiu (Vaccinium myrtillus): arbust caducifoli de l'estatge montà-subalpí,amb la tija lleugerament prismàtica i verda. Les flors són aïllades i els seus fruits són drupes amb els que es fan bones melmelades.
LOCALITZACIÓ
FLORACIÓ: ABRIL-JUNY
Nabiu uleaginós (Vaccinium uliginosum): Arbust de l'estatge subalpí-alpí. Té les tiges grisenques i cilíndriques amb les fulles d'un verd blavós. Les flors s'agrupen en inflorescències.
LOCALITZACIÓ
FLORACIÓ: MAIG-JULIIOL

ALTRES ERICÀCIES

Tamborella (Daboecia cantabrica), altàntica i símbol d'Eire.

LOCALITZACIÓ
Ojaranzo (Rhododendron ponticum sp baeticum), endemisme d'Andalusia (Cadis-Málaga).


La majoria d'espècies del gènere Rhododendron es troben als Himàlaies i ha estat adoptat pel Nepal com a símbol nacional.


Les fotografies s'han extret de
http://www.floracatalana.net
http://ca.wikipedia.org
http://ichn.iec.cat/Bages
http://herbarivirtual.uib.es
http://www.xtec.es/col-anunciata-cerdanyola/plantes
http://www.telefonica.net/web2/pereespinet