Lasius niger

   

                                                                                                                                                   primerjava velikosti

Predstavitev

Majhne mravlje, ki so zelo prilagodljive in zato razširjene po vsej Sloveniji. Kot vse ostale vrste Lasiusa, imajo rade rade sladke tekočine, zato jih velikokrat najdemo v bližini večjih kolonij listnih uši, za katere skrbijo z veliko vnemo. Seveda v zameno za sladko mano, ki jo listne uši proizvajajo. Je dober arhitekt, ki svoja mravljšča gradi v majhnih zemeljskih kupolah. Prav tako se naseli tudi pod kamni ali celo v razpokah starih stavb.
Vrsta je monogina (ena kraljica na kolonijo), vendar se številčno hitro namnoži. V ujetništvu lahko pričakujete, da boste ob koncu drugega leta že imeli nekaj tisoč delavk.
Vrsta je zelo enostavna za vzdrževanje in jo brez težav naselimo v skoraj vseh formikarjih. Je ena izmed najbolj primernih vrst za začetnike, saj zaradi svoje prilagodljivosti dopušča številne začetniške napake, ki si jih pri drugih vrstah ne moremo privoščit. V poletnih mesecih v vseh regijah Slovenije brez težav najdemo matice, ki se množično vračajo s svatbenega leta. Roji na soparne dneve, od konca junija do začetka septembra v glavnem pa julija in avgusta. Ker matice brez težavn najdemo v večjem številu, je ta vrsta zelo popularna za razna preučevanja in eksperimente povezane s kompleksnim obnašanjem mravelj.
 

Potrebe vrste za vzrejo v ujetništvu

Lasius niger ustanavlja kolonije neodvisno. To pomeni, da kraljica sama ustanovi kolonijo in vzredi prvo generacijo delavk, ne da bi ji pri tem pomagale delavke iz kraljičinega starega mravljišča. Ko ste ujeli mlado matico jo enostavno položite v evpruveto z nekaj zaloge vode (poglejte si del formikarji/enostavni formikarji) in epruveto zaprite s koščkom vate. Naslednja dva meseca skušajte pustit vse skupaj čim bolj na miru. Epruveta naj bo na svetlem, da se bo matica navadila na svetlobo, vendar naj ne bo izpostavljena direktni sončni svetlobi. Imejte jo v prostoru, kjer temperatura ne bo presegla 27°C. Po nekaj dneh v ujetništvu bo že izlegla prva jajčeca, prve delavke pa se bodo pojavile po nekako 6 tednih. V tem času kraljice NI potrebno hraniti. Pustite jo zaprto v epruveti in ji povzročajte čim manj stresa.

 


Kaj storiti potem?

Ko se pojavijo prve delavke, epruveto čim prej priključite k areni. Tam jim boste ponujali hrano in vodo. Ko je kolonija še mlada in ima malo delavk, je prav vsaka pomembna za obstoj in preživetje kolonije. Zato jih boste sprva le redko videli v areni. Tja se bodo odpravile le ko bo tema in v bližini ne bodo zaznale veliko motenj (hrup, premikanje, vonj, vibracije, svetloba...). Če so jedle boste videli, da je njihov zadek (abdomen) napet in napihnjen (fizogastrija). Hrano jim lahko spet ponudite, ko jim bo zadek nekoliko uplahnil saj lahko neuporabljena hrana hitro "pritegne pozornost" baketrij in pršic.


Formikar

Kolonijo preselite v bolj stalen formikar, ko ima vsaj 100 delavk. Ta je lahko is siporeksa (Ytong), pomembno je, da je formikar za katerega se odločite relativno vlažen (okoli 50% vlažnost). Kamrice naj bodo 5 do 8 mm globoke, raje pa imajo manjše. Arena naj bo primerno opremljena, da vam ne bodo ušle (talkum, parafinsko olje, PTFE, pokrov...)


Hrana

Zelo rade imajo sladke tekočine, prav tako večino sadja, polnomastno mleko ter različne insekte. Ko je kolonija še mlada je dokaj izbirčna. Odločale se bodo le za sladke tekočine in mrtve manjše žuželke. Apetit se jim bo povečal, ko se bo povečala tudi kolonija. Vseeno so okusi različnih kolonij lahko zelo raznovrstni. Ponudite jim različne variante sladkih tekočin in insektov saj boste le tako ugotovili kaj jim gre res v slast. Večje insekte kot so kobilice in črički razrežite na manjše kose. Če se vam razni insekti gabijo, narežite majhne koščke piščančjega mesa, dobro jih prekuhajte in pustite, da se ohladijo. Ponudite jim jih v areni, česar ne bodo zaužile odstranite iz arene po nekaj urah.


Prezimovanje

Evropske vrste mravelj potrebujejo obdobje nizkih temperatur, saj je to zelo pomembno za njihovo biološko uro. Če tega ne spoštujete, tvegate propad kolonije. Idealno obdobje za prezimovanje Lasius niger je od novembra oz. začetek oktobra pa nekje do sredine marca. V tem času naj bodo na temperaturi med 5 in 8°C. 

 


Značaj vrste

Zelo agresivna do svojih sosedov. Če ste ujeli več kot eno kraljico lahko z njimi naredite več poizkusov:

Ko se pri vseh kolonijah pojavijo prve delavke, vse epruvete priključite na eno areno. Kaj kmalu boste opazili zanimivo obnašanje, ki se bo nagibalo k obstoju samo ene kolonije. Med delavkami se bo začel boj, ki pa ne bo imel smrtnih žrtev. Začel se bo "ritual posvojitev", ki bo trajal dokler ena izmed kolonij ne bo posvojila vseh ostalih delavk. Tukaj je potrebno povedati, da bojo premagane kraljice na žalost pokončane.

Ko postane epruveta ali začasen formikar premajhen za kolonijo lahko opazimo, da začne ta vrsta kontrolirati svojo populacijo. Opazili boste stagnacijo zaroda, kot pred prezimovanjem in tudi kraljica ne bo več legla jajčec. Če boste epruveto premaknili v večji formikar ali bo izginila večja količina delavk, se bo razvoj zaroda nadaljeval. Navadno boste opazili padec aktivnosti v areni, zmanjšal se jim bo tudi apetit. Kolonija, ki je zaužila nekaj insektov na dan se bo zadovolila samo s sladkimi tekočinami.

Če opazite tovrstno obnašanje v kolonije je to jasen znak, da kolonijo prestavite v večji formikar.


Dodatne informacije in številke

Velikost delavk: od 3 do 5 mm
Velikost kraljice: okoli 9 mm
Velikost kolonije: nekaj tisoč delavk.