Rævens lille bændelorm

Skal min hund behandles mod Rævens lille bændelorm (E. Multilocularis)?

Her er en oversigt over hvornår og hvordan, din hund skal behandles mht. rævens lille bændelorm, som der har været talt meget om i pressen i den senere tid.

Hunde smittes kun hvis de æder en smittet mellemvært  - altså i dette tilfælde en lille gnaver  (f.eks. en mus). Orm og æg kan ikke ses med det blotte øje, som det er tilfældet med den større bændelorm, vi af og til behandler især katte for at have (ormeled ses i pelsen som flade riskorn). Hunde, der smittes, viser ikke nogen specielle sygdomstegn, da de generelt ikke påvirkes ret meget.

Behandlingen anbefales alene pga. at mennesker, der smittes, bliver syge.

Vi mennesker smittes, hvis vi får ormeæg på fingrene og derefter indfører dem gennem munden. Hvis hunden er smittet og derfor udskiller æg med fæces, kan der sidde æg i pelsen. Hvis hunden har rullet sig i ræveekskrementer, kan der også sidde æg i pelsen. Endelig kan vi ved at have kontakt med inficeret gødning enten direkte eller indirekte (f.eks havearbejde eller frugt og grøntsager fra jorden) bliv smittet.


Anbefalingerne fra Fødevarestyrrelsen er derfor :

Hvis hunden æder små gnavere – mus

Hunden behandles med et ormemiddel, der specifikt rammer disse orm (kontakt dyrlægen for at få udleveret disse tabletter). Den skal genbehandles hver 4. uge hvis den æder mus af til.

Hundens afføring skal samles op i 3 dage efter ormebehandling og smides i dagsrenovationen så smitten ikke spredes i naturen.

Hunden skal vaskes i shampoo for at undgå æg i pelsen

Omgivelserne skal desinficeres

Vask hænderne med sæbe

 

 Hvis hunden har rullet sig i ræveekskrementer

Hunden skal vaskes i shampoo for at undgå æg i pelsen

Omgivelserne skal desinficeres evt.           

Vask hænderne med sæbe

Katte og rævens lille bændelorm

Katte anses ikke for at være en risiko, da de er dårlige slutværter og derfor ikke smittes så ofte, ormene lever dårligt i katten og de udskiller meget færre æg.

Endvidere vil katten pga. sin store renlighed slikke evt. æg væk fra pelsen og mennesker smittes derfor ikke af denne vej.