Neutralisering af kat

Flere gange om ugen ringer flinke folk til os for at spørge, om nogen savner en kat. Vi har rigtig mange herreløse fertile katte i området og hvis ikke de hindres i at formere sig bliver der flere og flere med tiden.

Derfor skal du som katteejer gøre dig nogle tanker, når du anskaffer dig en lille sød killing. Hvad skal jeg bruge min kat til? Skal jeg opdrætte osv.

 

Ved at lade din kat kastrere/sterilisere kan du give den et sundere, længere og mere harmonisk liv. Katten bliver i de fleste tilfælde også mere kælen. Og det vigtigste af alt, den sætter ikke flere killinger i verden. Dette kan lyde hårdt, men hver eneste år aflives masser af killinger, da der ikke er hjem nok til dem alle.
 

Ulemper ved fertile katte

 

Fertile katte (både han- og hunkatte) markerer regelmæssigt sit territorium med stærk ildelugtende urin, hvilket mange synes er uacceptabelt indendørs.

Hunkatte i løbetid vil miave højlydt – muligvis gå over i en form for skrigeri. Når hunkatten er i løbetid, kan den finde på mange ”sjove ting” for at komme ud til en fertil hankat.

Hankatte strejfer mere over større territorier, hvilket kan blive farligt pga. trafik og møde med andre hankatte. Der kan opstå slåskampe, hvor smitsom virus og ektoparasitter (så som lopper) kan overføres eller der kan opstå bylder pga. bidsår.

Fordele ved kastration af hankatten

Urinen fra en kastreret hankat lugter nærmest beskedent i forhold til en fertil hankat. Med kastration vil behovet for strinten også falde og katten vil have større lyst til at gå enten på kattebakke eller ud.

Territoriet vil blive mindre og katten vil ikke vandre så langt væk fra hjemmet samt i mindre grad opsøge konflikter med andre katte. Yderligere bliver katten ofte mere rolig og kælen.

 

Fordele ved sterilisering af hunkatten

Hunkatten vil undgå de højtmiavene tider på året. Nogle hunkatte kan også være pirrelige, når de er i løbetid – denne undgås også. Og heldigvis resulterer en undsluppen hunkat ikke i killinger et par måneder efter hvis den er steriliseret.