Ajankohtaista


mVerkosto @ Google Digital Garage 22.11.2019

lähettänyt Niina Kesämaa 29.9.2019 klo 22.41   [ 30.9.2019 klo 1.35 päivitetty ]

Aika: 22.11.2019 klo 10-13
Paikka: Google Digital Garage, Kluuvikatu 5, Helsinki
Mobiilioppimisen verkosto vierailee Googlen Digital Garage -oppimistilassa Helsingissä 22.11.2019. Yhdessä pääsemme tutustumaan Googlen uusiin tiloihin sekä Grow with Google -ohjelmaan, jonka tavoitteena on kouluttaa digitaitoja vähintään 10 000 suomalaiselle. Luvassa on myös Googlen järjestämä opetustuokio koneoppimisen saloihin sekä Mobiilioppimisen verkoston palaveri, jossa suunnataan katseita jo ensi vuoden Mobiilikesäkoulu-tapahtuman suuntaan.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan 22.10.2019 mennessä verkkolomakkeella >>

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Tervetuloa mukaan!

Google Digital Garage


Oppimista toiminnallisesti peltojen syleilyssä!

lähettänyt Niina Kesämaa 14.5.2019 klo 5.42

Valokuva vasikasta Mustialassa.Silmut ovat kohta auenneet lehdiksi ja vehreys on herkimmillään. Nyt on viimeistään aika ilmoittautua alkukesän hauskimpaan ja yhteisöllisimpään tapahtumaan, Mobiilikesäkouluun!


Tänä vuonna Mobiilikesäkoulu täyttää 10 vuotta ja mukana on uskomaton kattaus teknologis-pedagogista osaamista. Alan parhaat kouluttajat ovat paikalla jakamassa omaa osaamistaan ja mikä hauskinta, ihmettelemässä itsekin, mitä toiset ovat nyt kehittäneet ja keksineet.


Tänä kesänä opit mm.

 • miten osaamista voi tehdä analytiikan avulla näkyväksi aktiivisen tiedon ja kokemusten jakamisen kautta,

 • miten voit tehdä hakuja jatkuvasti täydentyvästä informaatioavaruudesta, wikidatasta,

 • miten lisättyä ja virtuaalitodellisuutta voi hyödyntää oppimisessa,

 • miten pelaamalla voi oppia (juuresten tunnistuspeli, työnhakupeli, virtuaalivalmentaja, yrityksia ja osaajia kohtauttava amisappi),

 • sovelluskehitystä reaaliaikaisesti, toiveittesi mukaan,

 • videoiden, podcastien ja interaktiivisten forms-tarinoiden tekemistä, sekä

 • lukemisen, kirjoittamisen ja matematiikan oppimisapureita aikuisille oppijoille.


Olitpa sitten aloittelija tai propellipää opetusteknologioiden maailmassa, olet mitä lämpimimmin tervetullut mukaan kokemaan, kyselemään ja nauttimaan Mustialan ihanasta rauhasta. Pukukoodi on simmarit, sammarit, verkkarit, kumpparit ja mahdollisesti pipo ja kesämekko. Toimintapisteet ovat sisällä mutta jos aurinko kutkuttelee, niin siirrytään ulos. Sään ja fiiliksen mukaan mennään.


Ai niin, menossa mukana myös oikea lehmä, lypsyrobotti ja itsekseen ajeleva traktori - tietty!


www.mobiilikesakoulu.com


Tervetuloa!

Mobiilioppimisen verkosto ja eOppimiskeskus

Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan kampus

Mustialan kievari


Teksti: Pauliina Venho

Kuva: Outi Vahtila

Verkoston kevätvierailu 9.4.2019 @ Talous ja nuoret TAT

lähettänyt Niina Kesämaa 4.2.2019 klo 23.22   [ 2.4.2019 klo 22.43 päivitetty ]

Tapaaminen siirtyy syksylle 2019. 
Mobiilikesäkoulun valmisteluista sekä tulevista verkostotapaamisista tiedotamme sekä uutiskirjeitse että Mobiilikesäkoulun Facebook-sivun kautta. 

Mobiilioppimisen verkoston kevättapaaminen järjestetään TATin tiloissa huhtikuussa. Vierailulla kuullaan ja nähdään, kuinka TATin podcastit syntyvät, kuinka talous- ja työelämätaitoja opetetaan Claned-alustalla - sekä tietenkin valmistellaan yhdessä Mobiilikesäkoulun kymmenvuotisjuhlia. Tervetuloa mukaan!

Aika: 9.4.2019 klo 10-15
Paikka: Talous ja nuoret TAT, Eteläranta 10, Helsinki

Alustava ohjelma

klo 10-12

Podcastit osana TATin toimintaa 
- ideat, tekninen toteutus, palaute kentältä, mitä jatkossa!
Auri Kohola & Viivi Ali-Löytty

Tutustu podcasteihin täällä: https://www.tat.fi/mika-tat/podcast/

Business-opintoja Claned-alustalla
Lauri Vaara

Tutustu täällä: https://bisneskurssit.fi

klo 13-13

LOUNAS (omakustanteinen)

klo 13-15

Mobiilioppimisen verkoston palaveri: Mobiilikesäkoulu 10 vuotta – juhlat Mustialassa

Ilmoittautuminen

Tilaisuus on maksuton - ja avoin kaikille Mobiilioppimisen verkoston toiminnasta kiinnostuneille.


Lisätietoja
niina.kesamaa@eoppimiskeskus.fi

Tule mukaan juhlistamaan kymmenvuotiasta Mobiilikesäkoulua!

lähettänyt Suomen eOppimiskeskus ry 3.1.2019 klo 23.50

Lehmä & mobiililaite
Tämä vuosi on kahden tärkeän opetusteknologiatapahtuman synttärijuhlavuosi. ITK täyttää 30 vuotta ja sen vanavedessä ihana Mobiilikesäkoulu 10 vuotta. Jos et ole koskaan tai pitkään aikaan käynyt Mobiilikesäkoulussa, on aika korjata asia 6.-7.6.2019!

Kun tarkastelee Mobiilikesäkoulun ohjelmia menneiltä vuosilta, painottuvat niissä paikkatiedon hyödyntäminen, luova, yhteisöllinen ja monimediainen tiedon tuottaminen, osaamisen näyttäminen ja jakaminen eri tavoin, oppimisen ohjaaminen sekä sosiaalisen median hyödyntäminen osana opetusta ja oppimista. Eri vuosina on aina tullut jotakin pientä tai isompaa lisää, kuten: 
 • Paikkatieto, kartat, blogisovellukset
 • Videot, kuvat, piirtäminen
 • QR-koodit, somesovellukset
 • Lisätty todellisuus, virtuaalitodellisuus
 • Robotiikka, ohjelmointi
Kymmenen vuotta sitten osallistujia kehotettiin ottamaan mukaan “kännykkä ja laturi, sekä älypuhelimiin rajaton datapaketti”. Viime vuosina näistä ei ole enää tarvinnut erikseen mainita. Sovellusten lataaminen etukäteen on myös vähentynyt. Tähän on vaikuttanut se, että sovellusten lataaminen on nopeampaa kuin ennen, monet sovellukset ovat selainpohjaisia ja tapahtumassa keskitytään pedagogisten prosessien oppimiseen. Osallistujilla alkaa olla jo hieman näkemystä siitä, mitä teknologiaa ja sovellusta juuri hänen oppilaitoksessaan, luokassaan tai alallaan voisi tiettyihin asioihin käyttää. Trendikkäitä aiheita viimeisen kahden vuoden ajan ovat olleet virtuaalitodellisuus, 360-kuvaus, robotiikka ja ohjelmointi. Näihin on voinut tutustua demolaitteita hyödyntäen. 

Mobiilikesäkoulussa tapahtumana on säilynyt rentous ja aito mahdollisuus vuorovaikutukseen keskustellen ja kysellen. Tapahtumaan voi tulla täysin aloittelijana tai jo pitkään teknologioita hyödyntäneenä asiantuntijana. Uusilta osallistujilta on tullut hyvää palautetta vahvasta oppimisen kokemuksesta. Joka vuosi on tullut kiitosta siitä, että pääsee itse kokeilemaan teknologioita pedagogisessa hengessä, ilman luentoja tai myyntipuheita.

Mobiilikesäkoulun 10-vuotisjuhlia vietetään 6.-7.6. Tammelan Mustialassa, ihanissa maalaismaisemissa. Ihmetellään yhdessä oppimista, teknologioita, lehmiä ja kesän tuloa. Pääsethän mukaan!

Teksti: Pauliina Venho, Mobiilioppimisen verkoston puheenjohtaja

Some ja verkostot tärisemään - vinkkaa Mobiilikesäkoulusta omissa verkostoissasi!

lähettänyt Niina Kesämaa 29.5.2018 klo 0.47

Hei!

Nyt tarvitaan vielä yksi iso markkinointipläjäys, että saadaan lisää uusia osallistujia Mobiilikesäkouluun. Toivon, että laitatte kaikki omiin some-verkostoihinne ja sisäiseen tiedotukseenne oheisen viestin. Saamme hyvän tapahtuman aikaan, mutta tulee vielä hauskempaa, jos saamme kokonaan uusia osallistujia, heitä, joille tämä tapahtuma on aivan tajunnan räjäyttävä ja oman elämän ja opetuksen mullistava kokonaisuus. Eli nyt vain some ja verkostot tärisemään!

t. Pauliina
Mobiilikesäkouluun 14.-15.8.

Hei!

Kuvittele oppimisteknologiatapahtuma, jossa oikeasti keskitytään tekemiseen kuuntelemisen sijasta, jossa saat vaellella juuri omien kiinnostuksen kohteittesi mukaan verkkareissa tai kesämekossa ja kysyä mielipiteitä ja neuvoa juuri niistä asioista, jotka sinua mietityttävät tällä hetkellä. Välillä voit hörpätä kupposen kahvia, käydä ulkona haukkaamassa aurinkoa tai sadetta, syödä hyvän lounaan ja jatkaa sitten oppimista. Ehkäpä illalla lähdet saunaretkelle kesäiseen Helsinkiin!

Nyt tämä kaikki on aivan ulottuvillasi. Tule kokemaan Mobiilikesäkoulu 14.-15.8. Espoon Otaniemeen, inspiroivaan Urban Milliin, lämminhenkisessä seurassa. Katso ohjelma ja ilmoittaudu mukaan: http://www.mobiilikesakoulu.com

Tunnelmia viime vuodelta: https://youtu.be/Y_GYqWMypC4

Ylen digivisioon tutustumassa - sattumahdollisuuksia ja taitoja uteliaille

lähettänyt Suomen eOppimiskeskus ry 14.11.2017 klo 8.18

Mobiilioppimisen verkosto ei antanut ensilumen lannistaa itseään vaan kokoontui runsaslukuisena Ylen Mediatalossa Pasilassa 26.10.2017. Idea vierailusta syntyi verkoston edellisessä tapaamisessa Mobiilikesäkoulu Goes Urban -tapahtuman yhteydessä. Tarmo Toikkasen aktiivisella avustuksella Ylen toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kutsui verkoston mielenkiintoisen ohjelman äärelle. 

Iltapäivän aikana kuultiin neljä innostavaa esitystä. Ville Alijoki aloitti luomalla katsauksen Yle Oppimisen sisältöihin ja hankkeisiin. Yle Oppimisen strategia on uudistunut viime vuosien aikana ja verkosta on tullut sisältöjen pääasiallinen julkaisualusta. Nykyään tarjolla onkin runsaasti taitoja uteliaille - ei vain opettajille, vaan kaikille itsensä kehittämisestä kiinnostuneille. Myös sisältöjen teemoitus on uudistunut: enää sisältöä ei tuoteta oppiaineittain, vaan laajempina kokonaisuuksina. Keskiössä ovat media- ja digitaidot. Ylen strategisena tavoitteena on vahvistaa kaikenikäisten digitaitoja. 

Wesa Aapron johdolla palauteltiin mieliin vuonna 2016 monissa eri medioissa, kirjastoissa ja museoissa näkynyttä Rosan koodi -peliä. Pelin tavoitteena oli luoda hajautettu, tarinavetoinen tapa lähestyä ohjelmoinnin opetusta käyttämällä sellaisia välineitä ja kanavia, joita lapset muutoinkin käyttävät. Peli koostui 50 koodista, jotka oli sijoitettu digitaalisen ja reaalimaailman paikkoihin. Esimerkiksi kaikissa Suomen kirjastoissa oli sama koodi. Tietoisuutta pelistä lisättiin kutsumalla tubettajia tekemään videoita, joilla koodeja ratkottiin. Peli on edelleen pelattavissa osoitteessa https://www.rosankoodi.fi

Ylen Chief Digital Officer Mikko Rusama tarjosi verkostolle katsauksen tulevaan ja Ylen digitaaliseen visioon. Olemme astumassa - tai osittain astuneetkin jo - ubiikin median aikakaudelle, jossa media sulautuu käyttäjiensä elämään. Samaan aikaan median käyttö on sirpaloitunut eri kanaviin ja käyttökokemuksen merkitys on noussut. Data toimii mahdollistajana - keinoälyn ja personoinnin kautta. Ylelle iso kysymys on, miten olla luonteva osa kuluttajan arkea, kun huomiosta kilpailee niin moni muukin “kanava”. Samasta teemasta jatkoi vielä Yle Uutisvahdin tuotepäällikkö Jarno Koponen, joka valotti mielenkiintoisesti tarkan algoritmisen personoinnin ja sattuman (serendipiteetti, sattumahdollisuus) symbioosia osana uutisten kohdentamista asiakkaille. 


Teksti: Niina Kesämaa - kiitokset viime hetken täydennyksistä Pauliina Venholle

Kuvat: Pauliina Venho

Media ja opetus loikkivat samassa digimaailmassa

lähettänyt Suomen eOppimiskeskus ry 14.11.2017 klo 8.11   [ 14.11.2017 klo 8.15 päivitetty ]

Olen seurannut jo usean vuoden ajan median digimurrosta varsin läheltä perheenjäsenen kautta. On ollut mielenkiintoista huomata, että median ja opetuksen muutos on monelta osin toimijoilleen samanlainen, vaikka näkökulma onkin eri. Välineet, joilla maailmaa seurataan, havainnoidaan, tulkitaan, kommentoidaan, ja joilla siitä tuotetaan ja jaetaan materiaalia, ovat muuttuneet varsin nopeassa tahdissa. Ääni, kuva ja video ovat kaiken kansan jaettavissa, kommentoitavissa ja tuotettavissa. Samalla kysytään, mikä on merkityksellistä, mikä on oikeaa tietoa, mikä on laadukasta sisältöä, mitkä ovat järkeviä työkaluja ja kenen tuotokseen voimme luottaa. 

Olethan tutustunut Yle Oppiminen -sivuihin

Mobiilioppimisen verkoston vierailu Ylelle oli piristävä poikkeus, kuten oli samana päivänä tuiskuttanut ensilumikin! Isossa lounasruokalassa oli monipuoliset valikoimat kaikissa erityisruokavalioiden sarjoissa. Samanlainen yltäkylläisyyden tunne tulee, kun käy Yle Oppiminen -sivustolla. Tämän ison mediatalon velvollisuutena on jakaa mediataitoja uteliaille - ei siis vain opettajille, vaan kaikille, jotka haluavat oppia. Lähes hämmentävän runsasta materiaalia on tuottamassa kourallinen toimittajia, joista isolla osalla on pedagoginen tausta. 

Pala kadonnutta koodia

Jotkut Ylen hankkeista hukkuvat varmaankin helposti ison talon uumeniin, kuten Ro5an kood1, josta en ollut itse ehtinyt kunnolla edes kuulla ja nyt se on kuulemma jo vähän menneen talven lunta vaikka toimiikin. Saimme tietää, että opettajat eivät olleet ottaneet peliä heti aktiivisesti haltuun, kuten vaikka kirjastot ja museot. Itse mietin, että monissa kouluissa opetussuunnitelmatyö vei pelin ilmestymisvuotena paljon aikaa ja otollinen uusi aalto voisi olla nyt kun ohjelmoinnistakin puhutaan enemmän ja arkisemmin. Suosittelen tutustumaan! 

Tilaa kohdennettu uutinen ja voitkin yllättyä!

Kun lumi oli ehtinyt vaihtua rännäksi ulkona, pohdiskelimme sisällä tunnusten tekemistä palveluihin, ilmoitusten tilaamista, oman sijainnin jakamisen dilemmaa ja älykkäitä algoritmeja, jotka ennustavat minkälaisia uutisia juuri minä haluan nähdä. “Mutta onko aina hyvä nähdä vain asioita, joita tietää haluavansa nähdä. Jospa haluankin yllätyksen?” kysyin ja sain vastauksen. Tekoälyn ohessa palveluista tulee löytyä myös serendipiteetti-ulottuvuus, eli kyky tehdä ennalta arvaamattomia, sattuman ohjaamia löytöjä, jotka antavat mahdollisuuden tutustua uusiin asioihin oman, turvallisen laatikon ulkopuolelta. Tämä on tärkeä näkökulma myös oppimisen maailmassa, jopa yksi tärkeimmistä. 

Iso kiitos inspiroivan vierailun järjestäneelle Tuija Aallolle ja yhteyshenkilönä toimineelle Tarmo Toikkaselle!


Teksti ja kuvat: Pauliina Venho

mVerkosto @ Yle 26.10.2017

lähettänyt Suomen eOppimiskeskus ry 23.8.2017 klo 0.08   [ 30.10.2017 klo 5.06 päivitetty ]

Verkoston kokouksessa Mobiilikesäkoulun jälkeen heitettiin toive vierailusta Ylellä ja tutustumisesta heidän oppimiseen, opetukseen ja mobiilikehitykseen liittyviin toimintoihinsa.

Tarmo Toikkasen aktiivisella avustuksella Ylen toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto on nyt kutsunut meidät vierailemaan Ylellä 26.10. klo 12-16!

Lounastamme ensin yhdessä omakustanteisesti, minkä jälkeen meillä on yhteistä ohjelmaa klo 13-15 ja klo 15-16 pidämme verkoston kokouksen. 

Paikka
Yle, Uutiskatu 5, Helsinki, sisäänkäynti Mediatalon ovesta. Käytössämme on toisen kerroksen neuvotteluhuone "Huoltamo".

Ohjelma
12.00 Lounas (omakustanteinen) 

13.00 Katsaus Oppimisen hankkeisiin - esitysdiat
Ville Alijoki 
tuottaja, Yle Oppiminen 
Yle Asia Verkkokehitys 

13.40 Case Rosan Koodi - esitysdiat
Wesa Aapro 
Tuottaja, Yle Nuoret 
Yle Luovat Sisällöt 
Saatekirje opettajille

14.10 Yle Uutisvahti 
Jarno Koponen 
Tuoteomistaja 
Yle Uutisvahti 
Verkon kehitys, U&A 
Ennakkotehtävä: Katso esittelyvideo 

14.30 Ylen digitaalinen visio - esitysdiat
Chief Digital Officer Mikko Rusama 
Verkkokehitys
Julkaisut 

15.00 Verkoston kokous 

16.00 Tilaisuus päättyy

Tapaaminen Urban Millillä 11.8.2017

lähettänyt Suomen eOppimiskeskus ry 15.8.2017 klo 22.49

Mobiilioppimisen verkosto kokoontui Urban Millin tiloissa Espoossa Mobiilikesäkoulu Goes Urban -tapahtuman yhteydessä 11.8.2017.


mVerkosto @ Microsoft 17.2.2017

lähettänyt Suomen eOppimiskeskus ry 31.1.2017 klo 22.26

Mobiilioppimisen verkosto kokoontuu Espoossa, Microsoftin tiloissa 17.2.2017 klo 9-15.

Pääsemme tutustumaan mm. Microsoftin tiloihin, O365-uutuuksiin, Windows-laitteisiin sekä ryhmätyöhön tarkoitettuun Microsoft Surface Hubiin.

Lisäksi jatkamme yhdessä Mobiilikesäkoulun työstämistä.

Ilmoittaudu mukaan 13.2. mennessä >>>

1-10 of 35