Home

Kaj je avtoslalom?

Avtoslalom NI nekontrolirano uničevanje gum objestnih voznikov, temveč prikaz usklajenosti voznika in avtomobila na označeni progi. Ta disciplina se odvija na zaprtih in varnih asfaltiranih površinah, ponavadi na raznih poligonih varne vožnje, večjih parkiriščih, karting stezah itd. Gre za spretnostno vožnjo po označeni progi (proga je omejena s stožci). Bistvo avtoslaloma je prevoziti progo v čim krajšem času s čim manj podrtimi stožžci. 
Avtomobili se delijo na serijska in sprint (predelana) vozila oz v 4 divizije – divizija 1 (serijska vozila do 1600ccm), divizija 2 (serijska vozila nad 1600ccm), divizija 3 (predelana vozila do 1600ccm) in divizija 4 (predelana vozila nad 1600ccm). Za točne informacije, pa si preberite splošni in tehnični pravilnik na spodnjih povezavah:

Splošni pravilnik
Tehnični pravilnik


Zgodovina avtoslaloma

Avtoslalom ima dolgo in pestro zgodovino. V bivši Jugoslaviji je bila ta disciplina zelo razširjena in uveljavljena. Tudi po osamosvojitvi Slovenije je bil avtoslalom v razcvetu (tudi po 10 ali več dirk na sezono), s koncem prejšnjega tisočletje pa je zanimanje za avtoslalom v Sloveniji upadlo. S letom 2006 se je naš klub – AMD Šempeter bolj zavzel za organizacijo avtoslaloma in je s pomočjo nekaj drugih klubov izpeljalo zelo uspešno sezono (razpisano je bilo državno prvenstvo pod okriljem AŠ2005), saj je bilo izpeljanih 6 dirk, kjer je nastopilo do 80 tekmovalcev (med njimi tudi nekaj uveljavljenih voznikov iz rallya in gorsko-hitrostnih preizkušenj). Sezona 2006 je bila tudi dobro medijsko podprta, saj so bila poročila iz dirk objavljena na vse večjih portalih (rtvslo.si, siol.net itd) in tudi v drugih medijih (Radio Fantasy itd). Letos je bila izpeljana žal samo ena dirka (Ljubečna pri Celju), ampak glede na zainteresiranost določenih klubov za organizacijo dirk, naj bi bila sezona 2008 vsaj tako uspešna kot sezona 2006.
Comments