-Iz karlovačkog tjednika - utorak, 13. rujan 2011. 08:21

      Podrška   Robertu Koletiću  -  Grbi   svjetskom  putniku   i   bivšem   pripadniku   SJP-e  „Alfe“


           Da specijalci podržavaju poduhvate svojih kolega govori primjer Samoborca Roberta Koletića-Grbe, bivšeg pripadnika SJP-e „Alfa“, kojega su prije četiri mjeseca karlovački specijalci ispratili na put oko svijeta.

     
 

  Ovaj  entuzijast  svojim  je motorom  prevalio  43  tisuće kilometara,  a  kući  se  vratio  upravo  na  obljetnicu  „Alfi“            3. rujna.  Tada  su  ga  karlovački kolege  dočekali  na  Turnju  gdje  su kod  spomenika  poginulim braniteljima  zajedno  zapalili svijeće.


   _______________________________________


        Moto klub Specijalne policije iz Domovinskog rata
 

        Moto klub specijalne policije iz Domovinskog rata osnovan je u travnju 2009. godine u prostorijama udruge „Grom“ Policijske uprave Karlovačke s ciljem okupljanja svih motociklista Specijalne jedinice policije i pričuvnog sastava iz cijele Hrvatske kao i aktivne specijalce te članove obitelji specijalaca.

Prema riječima predsjednika kluba Dorijana Vrbanca, umirovljenog pilota helikoptera, do osnivanja kluba došlo je spontano.

  - Nakon završetka rata mi koji smo se družili i tijekom tih godina imali smo potrebu da se viđamo. Ljudi koji zajedno ratuju ostaju duboko povezani. Kako su mnogi od nas bikeri, a neki su članovi nekih drugih kluba, tijekom zajedničkih druženja i vožnje na motoru sinula nam je ideja da se i formalno udružimo te da u to uključimo što veći broj kolega specijalaca, objašnjava Vrbanac.

   Nastavlja kako su specifični po tome što nisu organizirani kao drugi moto klubovi vezani uz određene gradove nego se više doživljavaju kao liberala udruga u koju se mogu uključiti bivši, ali i aktivni specijalci. Iako je slučajno ispalo da je inicijativa o osnivanju kluba pokrenuta u Karlovcu i tu joj je sjedište klub trenutno broji 50-ak aktivnih članova iz raznih dijelova Hrvatske, od toga 10-ak njih su iz Karlovca.

  - Ne postavljamo neke uvjete kao drugi moto klubovi.

U tom smislu ne opterećujemo ljude jer mislimo da su naši kolege dovoljno dali kroz rat tako da njima treba nešto drugo – sloboda kretanja, druženje, a za neke to ima i terapijski učinak, kaže predsjednik kluba.

Osim druženja, voženje motora jedna od temeljnih zadaća kluba jest i promicanje istine o Domovinskom ratu te su u tom smislu vrata kluba otvorili i obiteljima specijalaca.

  - Istina o ratu ne smije umrijeti s nama, a činjenica je da starimo. Upravo je to najbolnija točka za nas branitelje u današnje vrijeme, ističe.

U skladu s time nemaju niti plan aktivnosti koji uključuju obavezna druženja, vožnje, odlaske na moto susrete… Njihove ciljane manifestacije su povezane uz obilježavanje značajnih događaja iz Domovinskog rata. Upravo su završili ovogodišnji plan aktivnosti obilježavanjem Oluje u Kninu, ističu kako i sada prestaje motoristička sezona te da s obzirom na to da nemaju vlastitih prostorija druženje se svodi na Internet.

     - Čekamo proljeće kad ćemo održati godišnju skupštinu. Uvijek je održimo u nekoj drugoj sredini.  Ove je godine to bilo u Slunju, a iduće u Šibeniku ili Splitu, kaže Vrbanac.


Comments