2010. november 8.

 

Céljaink

A Workshop létrehozásának céljáról részletesen olvashat a főoldalon.

 

Az aktuális program témái, előadói

 
Részletes tervek, program előzetes Szilassi Andreától. Lásd  a Témajavaslatok című dokumentumot az Összefoglaló az előadásokhoz blokkban, és mellékletként a letölthető anyagok között. Ezt követően minden résztvevő rendhagyó bemutatkozása következik az előzetesen kiküldött és kitöltött kérdőív alapján.
 
 
 

 

Payer Barbara
előadása, aki a Könyvtári Intézet oktatásszervezője, honlapszerkesztője, és jelenleg még az E107-es portálrendszert alkalmazza. Ismeri a Joomla-t, valamint készített Moodle rendszerű távoktatási felületet is. Rövidesen Drupal rendszerre váltanak. Barbara egy összehasonlítást ad ezekről a programokról előnyök és hátrányok vonatkozásában, illetve elmondja, melyik program mire ajánlható. Lásd a megtekinthető prezentációt és a letölthető mellékletet.
 

Szendvics-ebéd

Vendégünk lesz még Török Csaba rendszerinformatikus, aki előadásában bemutatja a József Attila Megyei Könyvtár megújult honlapját. Beszél az általa korábban alkalmazott Dreamweaver webszerkesztő program előnyeiről, és korlátairól, valamint a jelenlegi Drupal ingyenes tartalomkezelő rendszerről. Bár kitűnő előadást hallhattunk, prezentáció nincs ehhez az előadáshoz.

Kérdések és válaszok.

 

Összefoglaló az eseményről

Képek

Sajnos véletlenül megsemmisültek a rendezvényfotók, ezért nincsenek akkor készült felvételeink.

 Beszámoló az elhangzottakból       

      2010. november 8-án egy új szakmai programra került sor a Tatabányai Városi Könyvtár központi könyvtárában. 17 résztvevő jött el megyei és városi könyvtárakból, Dorogról, Esztergomból, Tatáról, Tatabányáról, Oroszlányból és Komáromból. Szilassi Andrea, aki a workshop ötletgazdája köszöntötte a műhely résztvevőit, és felvázolta a távlati terveket. Ezt követően a résztvevőknek előzőleg kiosztott kérdőív alapján mindenki adott magáról egy rövid motivációs bemutatkozást. Ezután Payer Barbara következett, aki egy összehasonlítást adott az általa ismert honlapszerkesztő programokról, illetve prezentációjában bemutatott néhány ajánlható és kevésbé szerencsés példát könyvtárak online megjelenésére. Ebben az intézményi honlapok mellett az egyéb közösségi oldalakon való megjelenés is szerepelt (Twitter, Facebook). Ezután ebéd és kötetlen beszélgetés kezdődött, majd a szünet után Török Csaba előadása jött sorban, aki a József Attila Megyei Könyvtár informatikusa. Beszélt a megyei könyvtár korábbi honlapjának szerkesztési időszakáról, amely Dreamweaver programmal készült, majd bemutatta az új honlapot, amely már Drupal tartalomkezelővel készült, bár még nincs teljesen kész. Ennek kapcsán beavatta a résztvevőket a folyamat érdekes műhelytitkaiba. A hallgatóság kérdései után ismét Szilassi Andrea következett, aki említett néhány példát olyan platform semleges programokra, amelyek ingyen letölthetők az internetről és beágyazhatók bármilyen programmal szerkesztett honlapra, ahol aztán hasznos információforrást jelentenek. A program végén elhangzott, hogy a következő workshop egyik előadójaként Világi Orsolya mutat be olyan egyszerű honlapszerkesztő online szolgáltatást, amellyel a kezdők is könnyen megbirkózhatnak. Ehhez lesznek rendelkezésre álló számítógépek is, amelyen a résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhatják a hallottakat. Másik előadónk Kotrosits Ferencné lesz, aki a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár és az Agostyáni Könyvtár és Művelődési Házkönyvtár honlapjának szerkesztője. Az általa szerkesztett honlapokat fogja bemutatni és néhány érdekes technikai megoldásra hívja fel a figyelmet.. Szilassi Andrea pedig ismét bemutat valamit az elején felvázolt ötletekből.

Témajavaslatok a workshopokhoz - Szilassi Andrea

TEMAJAVASLATOK.docx

 

Payer Barbara előadása prezentációban: Kinek? Mivel? Hogyan?

A mellékletek között két részletben szerepel ugyanez a diasor, mert egyetlen darabban túl nagy mérete miatt nem lehetett a webtárhelyre feltölteni. Ez a Google-videóablak azonban a teljes anyagot tartalmazza.
 

Török Csaba:  A Drupal webszerkesztő program és a József Attila Megyei Könyvtár új honlapjának bemutatása

Ehhez egyelőre nem áll rendelkezésre prezentáció.

 

LETÖLTHETŐ MELLÉKLETEK

Payer Barbara prezentációját két részletben lehetett csak feltölteni. Egyben az eredeti prezentáció ezek mellett megtekinthető fent a külön ablakban.

ć
Barbara2.ppt
(4482k)
Andrea Szilassi,
2011. jún. 22. 6:05
ĉ
Andrea Szilassi,
2011. jún. 22. 6:21
ć
Andrea Szilassi,
2011. jún. 24. 11:04
Comments