Dobrodošli - Welcome

Javljam Vam se iz Siriga pokraj Novog Sada.
 
Zovem se Sladjana i majka sam dečaka Mitra (rođenog 12.7.1995.).

Razlog zbog koga Vam se javljam jeste molba da pročitate ovo naše pismo, razumete nas i ako možete pomognete nam !

Mitar je dete koje je na porođaju doživeo povredu tj. izliv krvi u mozak, što sada za posledicu ima dijagnozu CEREBRALNA PARALIZA. Mitar ne može da hoda, a i rukicama se slabo služi. 

Moj sin i ja, nažalost, živimo sami, jer nas je Mitrov otac napustio kada je Mitar imao svega 20 dana.

Mitar je izuzetno pametno dete, psihički očuvano, ali situacija u našoj zemlji nam donosi mnoge probleme. 

Mogućnost lečenja kod nas je skoro nemoguća, jer ne postoji adekvatna ustanova u kojoj su posvećeni takvoj deci. Takođe ne postoji odgovarajuća škola za takvu decu, pa umesto da se neka institucija pobrine oko organizovanja i rada sa takvom decom, nas roditelje savetuju da ih ostavimo u neke od domova, što sam ja kategorički odbila, jer je Mitar moj jedini sin i BOG mi ga je dao i ja ću se boriti za njegovo zdravlje do kraja mog života.

Takođe su nam skoro nemoguća lečenja u nekim od banja, jer je socijalna politika vrlo rigorozna, pa skoro i nedozvoljava banjska lečenja, a nabavka kolica za decu sa invaliditetom je na svakih 5 godina i to su uglavnom vrlo teška kolica, nepraktična, dosta loša i skoro nemoguća za transport prilikom putovanja.

Pošto sam ja samohrana majka i materijalne prilike su nam izuzetno loše, a pored svih obaveza i problema, Mitar mora svakih 6 meseci da primi po dve inekcije DYSPORT-a koje služe za sprečavanje grčenja mišića, odnosno sprečava se skraćenje tetiva i ujedno se sprečava stradanje kukova.

Injekcije DYSPORT-a su dosta skupe - svaka od njih iznosi oko 350 eura.

Naša besparica nas je dovela u situaciju da smo morali da preskočimo dve terapije sa inekcijama DYSPORT, što je dovelo do pogoršanja Mitrovog stanja. Kako je Mitar prinuđen da skoro stalno sedi, to je dovelo do skraćenja tetiva, kako na nogicama, tako i na rukicama, pa je sada neophodna hiruška intervencija.

Da bi izbegli naporne i veoma bolne operacije, Mitru su urađene analize i ustanovljeno je da mogu operacije da se urade u Ćupriji, gde dolaze Ruski doktori iz Tule i operacije vrše laserom, pa dete već treći dan ide kući sa vidljivim poboljšanjima.

Mitar je u decembru 2007 godine prvi put operisan, zahvaljujući ljudima plemenitog srca. Operisan je u Ćupriji od strane Ruskih doktora i rezultati su na našu veliku radost bili vidljivi odmah posle same operacije! Mitru su na intervenciji rađene obe nogice, desna ruka i krvotok u očima ! Tetive na nogicama i rukicama su opuštene za oko 80%, a ostalih 20% moramo da postignemo mi sa parafinom i tegovima. Skraćene tetive, usled dugog sedenja u kolicima, dovele su do deformisanja kolena i laktova.

Ruski doktori na jednoj intervenciji rade laserom 18 tačaka, ali Mitru je urađena 21 tačka .

Pošto je Mitar prilično povre
đen na samom rođenju, Ruski doktori predviđaju da će biti neophodno više intervencija da bi Mitar mogao samostalno da hoda.

Druga intervencija je urađena 01.10.2008 godine i tada su urađene nogice ponovo, da bi efekat opuštanja tetiva bio 100%. Operisane su i obe rukice i na njima su tetive opuštene, skoro 90%. I ovom operacijom tj. rezultatima smo zadovoljni. Mitar se mnogo bolje oseća, njegovo zdravstveno stanje je daleko bolje nego pre prve intervencije.

Treća operacija je urađena 4.10.2009 godine i urađeno je 18 tačaka, gde su urađene maksimalne korekcije, jer drugom operacijom nisu u potpunosti opuštene sve skraćene tetive. Mitar je tek sa 12 godina operisan prvi put, a to tada je došlo do deformacije na kolenima tj. čašici kolena, zatim na laktovima, na oba prstića-palca na nogama, zglobova na rukicama, pa je zbog svega toga neophodno tako puno operacija.

Na kontroli u martu 2010 god. lekar koji je operisao Mitra tri puta, Aleksandar Nazarkin rekao je da će sledeći pregled tj. kontrola pa samim tim i operacija biti 2011-te godine, jer postoji rizik od već čestih totalnih anestezija, kojima je Mitar podrvgnut prilikom operacija, a izmedju kojih protekne jedva godinu dana.
 
Medjutim, Mitar je u toku 2010-te i 2011-te godine imao čak 3 upale pluća, od kojih je jedna sa veoma teškim pleuralnim izlivom, pa je Mitar tada morao biti operisan u dečijoj bolnici u Novom Sadu i bili smo tada u bolnici čitavih mesec dana, nakon toga je primio vakcinu protiv gripa i protiv 23 vrste upale pluća ,da bi bio zaštićen od ovih veoma čestih virusa, koji dovode do upala pluća.

Sada se spemamo na četvrtu operaciju Ruskih lekara i nadamo se da ćemo uspeti da prikupimo sredstva i da će najzad Mitar biti, ako ne kao svoji drugari, onda makar "kao" oni! Tako da će zbog zdravstvenog stanja Mitra - pregled i operacija biti ove godine!

Znači predstoji nam još, ako BOG da, jedna intervencija!

Naše nade da će Mitar moći sam da hoda i da se igra sa svojim drugarima svakog dana su veće i veće. Sa tom nadom se budimo svakog dana i mnogo nam je lakše u ovoj našoj borbi za bolje sutra! Preostaje nam, nadamo se još ta jedna intervencija, da bi Mitrovi i moji životni ciljevi i životni snovi najzad bili ispunjeni!

Intervencije koje obavljaju Ruski hirurzi iznose - 2.300 eura po intervenciji.

Zato VAS ja ljudski molim, da nam pomognete uplaćivanjem neke sume novca na naš račun, što bi nam umogome olakšalo i ovako težak zivot i omogućilo da Mitar ode na vežbe i neophodne intervencije, da dobije nadu da postoji još uvek mogućnost za njegovo izlečenje, zahvaljujući dobrim ljudima kao sto ste VI!

Šaljem VAM mnogo Mitrovih nalaza i dokumenata da vidite da mi nismo neki lažovi ili prevaranti, već majka i sin koji veruju u BOGA, mole se BOGU i veruju u dobrotu i ljudsku dušu.

U nadi da ćete shvatiti svu težinu naše situacije i da ćete nam pomoći,

Srdačno VAS pozdravljaju majka Slađana i sin Mitar!

Pogledajte album sa svim Mitrovim slikama - my.pho.to/scomic
 

YouTube Video #1


Napomena: webmaster sajta zadržava faksimile dokumenata, smatrajući da nema potrebe široj javnosti dokazivati papirima. Iskrenim ljudima, dobre volje, ovo je sasvim dovoljno!