Ramadan

Here are the estimated dates for the next few years/Тук са очакваните дати за следващите няколко години:

2008: 1-30 September

2009: 22 August - 20 September

2010: 11 August - 9 September

2011: 1 August - 30 August

2012: 20 July - 18 August


 ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ ЗА ДЕН

Институт по астрономия, БАНТочно време:

Turkey  - Time Zonе

Bulgaria  - Time Zone
Prayer Times Schedule
www.islamicFinder.org

Times for namaz


Дуа ислямски молитви на арабски език с транскрипция и превод на български език

Eid Mubarak

From Wikipedia, the free encyclopedia

Eid mubarak (Persian/Urdu: عید مبارک) (Arabic: عيد مبارك‎) is a traditional Muslim greeting reserved for use on the festivals of Eid ul-Adha and Eid ul-Fitr. The phrase translates into English as "blessed festival", and can be paraphrased as "may you enjoy a blessed festival". Muslims wish each other Eid Mubarak after performing the Eid prayer. This celebration continues till the end of the day. It continues for three days. It is notable that saying these exact words is a cultural tradition influenced by deep roots of religion in it; however, it is not part of any religious obligations. Some people might also add "kul 'am wantum bikhair."

Eid refers to the occasion itself, and Mubarak is'may it become good for you',

Throughout the Muslim world there are numerous other ways of greeting for Eid ul-Adha and Eid ul-Fitr

 Започва Свещеният месец Рамазан за мюсюлманите


Ramazan (Ramadan) in Turkey /English language/


Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието!


Шекер байрам

Празникът Шекер се подготвя със специални молитви през трите предходни месеца с религиозни названия Реджеп,Шабан и Рамазан.През последния месец,т.е.Рамазан се пости.Храненето по време на постите се извършва по следния начин:призори,някъде между 3-4 часа се става за храна и ритуалът се нарича "Темджит".Приготвят се се ястия,които не предизвикват жажда.Блюдата,според сезона(датата,на която се празнува "Шекер байрам" ,се променя всяка година) са от пресни или сушени зеленчици ,баници и различни видове пилаф.За десерт се предлагат плодове или ошаф.След определен час,около 4 часа сутринта (този час се променя ежегодно ,тъй като се определя спрямо часа на изгрева) и до края на постите не се яде нищо,не се пие нито вода,нито други напитки и не се пуши.Часът,в който се прекратява постенето,се известява с топовни гърмежи и огньове по минаретата,след което се сяда на трапеза,наречена "Ифтар".На масата "Ифтар" непременно трябва да има вода(прекратяването на постенето започва с пиене на вода),сирене и маслини.Според материалното състояние на семейството,на софрата се поставят и различни предястия,салати,туршии,опитват се различни видове сладка.По-късно се предлагат супи,месни и постни ястия за вечеря.И така,на "Рамазан" се поставят две празнични трапези.

   Последният ден на "Рамазана"се нарича "Арифе",което означава предпразничен.За този ден и за започващия на следващия ден тридневен празник "Шекер байрам"се приготвят много ястия.Правят се баклави,точат се кори за баници,готвят се месни и постни ястия,варят се компоти.В първия ден се канят най-близките роднини.Всички се събират на маса в дома на най-възрастния от семейството,скараните се сдобряват.Освен това на децата,дошли да поздравят и целунат ръка на по-възрастните от семейството,заедно с баклавата,сладките и бонбоните се дават и пари.

Шекибе Ямач

Id ul-Fitr
Official name Eid, Eid ul-Fitr Arabic: عيد الفطر (meaning Feast of the Breaking of the Fast)
Also called Idul Fitri, Hari Lebaran (Indonesia); Hari Raya Puasa, Hari Lebaran (Malaysia); Shemai Eid (Bangladesh); Ramazan Bayramı (Turkic)

 

Рамазан

от Уикипедия, свободната енциклопедия 

Рамазан (на арабски رمضان, Рамадан; на турски: Ramazan) е деветият месец по ислямския календар (хиджра).

Според петте стълба в исляма по време на свещения месец Рамазан правоверните мюсюлмани спазват пост през светлата част на денонощието. Разрешено е на мюсюлманите да ядат, след като "белият нит едва се отличава от черния", като спазват умереност в храненето. От поста се освобждават болните, децата, беременните жени и жените във време на менструация, а също така и военните по време на поход. Освободени са и всички останали, които по една или друга причина не могат да го спазват (поради пътуване или друго), но с уговорката при първа възможност да го компенсират с друго постене.

След постите по време на Рамазан следва празникът Шекер байрам.

Месеците по Хиджра (at-taqwīm al-hijrī) с имената им на турски:
1. мухарем
2. сафер
3. ребиюлевел
4. ребиюлахир
5. джемазийелевел
6. джемазийелахир
7. реджеп
8. шабан
9. рамазан
10. шевал
11. зилкаде
12. зилхидже

Още за Рамадана:
 
www.ramadan-imanislam.hit.bg


Ramadan,From Wikipedia /English language/

Истинското говеене е опазване на тялото от греха

Чрез говеенето човек се предпазва от сатанинските съмнения, които душата се опитва да му внуши, така той обуздава страстите си и започва да напътства душата си.
Думата оруч означава "въздържание, самоограничение". Като религиозен термин оруч означава "целенасочено въздържане от храна, вода, полов контакт и обуздаване на страстите през деня, т.е. за времето преди зазоряване до залез слънце". В Свещения Коран се казва: "О, вярващи, предписано ви е говеенето, както бе предписано и за онези преди вас, за да се побоите" (2: 183) В друго коранично знамение се казва: "Рамазан е месецът, през който беше низпослан Коранът за напътствие на хората и с ясни знаци от напътствието и разграничението. Който от вас се окаже в този месец, да говее през него, а който е болен или на път да се издължи в други дни. Аллах иска да ви улесни и не иска да ви затрудни, а да завършите докрай определените дни, да възвеличите Аллах за онова, с което ви е напътил, и да сте признателни." (2:185)

Имам ал-Газали е стигнал до важни заключения, свързани с говеенето. Ето някои от тях:

1. По време на говеенето човек трябва да опази всички части на тялото си от греха. Говеещият, който не говее, е онзи, който се храни, но се предпазва от греха. А неговеещият, който говее, е човек, който се въздържа от храна и вода, но не се предпазва от грях.

2. Важна част от традицията на говеенето е да не се спи през деня, за да бъдат почувствани гладът, жаждата и умората.

3. Човек, който върши повечето грехове, въпреки че се въздържа от храна и вода, прилича на измиващия се при абдест, който привидно спазва традицията на трикратното измиване, но в действителност пренебрегва най-важния принцип на абдеста - пълноценното измиване на съответните части на тялото.


Чрез говеенето човек се предпазва от сатанинските съмнения, които душата се опитва да му внуши, така той обуздава страстите си и започва да напътства душата си. Защото той се ограничава от всичко земно, благодарение на което се освобождава от натиска на светските желания и поема по пътя на достойното съществуване. Такъв човек успява да постигне възвишеността, с която Всевишният удостоява истинските вярващи. Възвишеността принадлежи единствено на Аллах, на Неговия Пратеник и на вярващите. “Намазът извежда човека до средата на пътя, а говеенето го отвежда до вратите на владетеля. Що се отнася до милостинята, тя го води при самия владетел.” (Омар ибн Абдулазиз)

Чрез говеенето човек се учи

да устоява на трудностите

Няма гаранция, че положението на човек, който живее в разкош и лукс, ще продължи вечно. Някога, в неочакван момент и на непредвидено място, е възможно той да бъде сполетян от нищета. За да се прояви устойчивост и издръжливост в подобни неочаквани ситуации, е необходимо организмът предварително да бъде подготвен за такива моменти. Възможно е богатият да фалира и да стане беден, да изгуби състоянието си в резултат на някакво бедствие, да изпадне в трудност при евентуална война. Ето защо, за да не се изпада в безизходица в подобни трудни моменти в работата, за да не се губи надежда, говеенето сякаш учи човек как да се адаптира според ситуацията, карайки организма да се въздържа от храна и вода, като по този начин той се подготвя за внезапни трудности. Благодарение на тази подготовка човек по-лесно може да устои на различните изпитания, грижи и беди в живота.


изт.,15 September 2008, Monday


Анадолска агенция: Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан
01 септември 2008 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. От днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, предава Анадолската агенция. Първият ифтар /специално ритуално мюсюлманско ядене след залез слънце през Рамазана/ започва в 19.30 часа в Анкара; в 19.46 часа в Истанбул и в 19.51 часа в Измир. Във връзка с отбелязването на празника дирекцията по вероизповеданията е предприела специални мерки и по време на целия свещен месец и празника няма да бъде разрушаван отпуск на религиозните служители в джамиите, извън случаите на крайна необходимост.
Последният оруч /специални религиозни пости през светлата част от денонощието през целия месец Рамазан/ е на 29 септември /понеделник/, а на 30 септември /вторник/ започва самият празник Рамазан.Свещен Рамазан Една различна атмосфера 
Comments