Feng Shuey home lamps 

art prints other   article   cv    contact me            feng shuey

                                                                                               “И Бог каза: Да бъде светлина

                                                                                                     И стана светлина.”

                                                                                              “И Бог виде, че светлината беше добро;

                                                                                                и Бог раздели светлината от тъмнината”

 

                                                                                                     Битие 1:3 и 1:4

 

 

 

       Защо се страхуваме от мрака? Защо тъмнинате е синоним на невежеството?

       Защого липсата на светлина е липса на информация и съответно – липса на развитие.

       Затова и Прометей е бил наказан.

 

       На фона на Вечността, Милена Владимирова е една току що създадена искра, нова светлинка, която има нужда от кислород, за да продължи да гори. Светулката свети само, когото лети, т.е. работи. Тя е проводник като всички нас на Любовта и Доброто, но успява да го изрази по уникалния си начин чрез търсенията си за началото на Сътворението. И тя създава хармония в нашия илюзорен свят чрез своите слънца и лампи.

       Древните култури винаги са живели в съгласие и с подкрепата на Майката Земя и Боговете обитаващи Небето. Казано на съвременен език – живели са в хармония със заобикалящата ги среда. Сега, когато обитаваме един цивилизован свят на градове, магистрали и високи технологии, имаме още по-голяма необходимост да пресъздаваме в домовете и интериора си умалени модели на Природата и на Вселената.

       От векове такова изкуство съществува и е познато като Фенг Шуей. Китайците осъзнали много отдавна, че красотата и съвършенството на небето може да се изрази в ежедневния им живот на Земята. Ф.Ш. е процес на разкриване на красотата вътре в нас, чрез създаването на нейното отражение в заобикалящата ни обстановка.

       Хората често чувстват нужда от промяна, но не са сигурни какво точно трябва да се промени. Обръщат се към Ф.Ш., за да започнат подобрения на физическо ниво, тъй като се стремят към по-удачни и по-функционални решения за своите обитаеми пространства. Онова, което в повечето случаи не се осъзнава е, че Ф.Ш. ги повежда към една много по-дълбока промяна на енергийно ниво. Най-високата цел във Ф.Ш. е прилагането на  нарасналата лична Ци /благотворната енергия, която е “Диханието на природата”/ и прозрение за мястото, към което ви влече сърцето.

       Вие изразявате своята вътрешна самоличност чрез вещите, които подбирате за себе си и начина, по който се обличате и обзавеждате дома си. Вашето жилище, вашето Свещено пространство е вашата физическа, визуална и енергийна изява. Както променята външния си вид в крак с променящите се модели в обществото и времето, така променяте и заобикалящата ви обстановка. Тези промени подкрепят вашата лична еволюция. Периодичният преглед на личните вещи и задаването на въпросите :”Какво символизират тези неща за мен?” и “Нужни ли са ми?”, ви подтикват да направите преоценка на вашите цели, стремежи и намерения. Полярното съзнание ни кара да мислим, че се намираме вътре в телата си и гледаме навън и че  по някакъв начин сме отделени от онова, което е “вън от нас”.

       Ф.Ш. използва формата, за да създаде енергийни промени и използва енергия, за да създава форма. Помага ни по-добре да разберем връзката вежду материя и енергия.

       Вашата къща, офис или квартал всъщност са огледало на онова, което сте избрали да направите с живота си. Вашите вещи показват характера и мечтите, които бленувате, както и пътя, по който сте тръгнали. Влиянието на Дао /пътят, постигането/ и на Ин и Ян играе роля в почти всички аспекти на дизайна и архитектурата. Ф.ш. се стреми да създаде балансиран и хармоничен дом и по този начин да донесе на обитателите добро здраве и емоционална стабилност. Тази идея за равновесието е по-изтънчена от обикновената симетрия. Тя съчетава дома и човека с природните и изкуствено създадените елементи, пораждайки мирен и хармоничен поток в обстановката.

       Всяка една древна култура има в историята си доказателства за практикуването на изкуството за сливането и целостта с природата. Почистването с вода, паленето на свещи, тамян, мирта. Благославянето, четенето на молитва; използването на ароматни масла, звънци, барабани и т.н. Винаги, обаче централна роля е заемал огънят, огнището, печката, камината, а през последните три века – лампите, които освен, че светят, стават и все по-красиви; индивидуалното осветление за произведение на изкуството – картина, плакат, както и комбинация от двете също внасят свое неповторимо излъчване на финес и утилитарност.

       Защо толкова дълго се спирам на Ф.Ш. и като цяло на извечните духовни закони?

       Защото Милена Владимирова не само знае за тези принципи. Тя ги практикува мислейки и осъществявайки посредством творенията си така нужните ни Красота, Мир, Хармония. Нейните творби повишават честотата на всяко помещение, в което пребивават, защото в тях са заложени принципите на Свещената геометрия и са родени с много Любов. Тогава кой не би искал да притежава късче от тази Светлина в дома или в офиса си. Нейните неща представляват и символ и елемент. Направени от естествени и рециклирани материали, те представят елемента Земя. Сферичната “огнена” лампа би могла да бъде и “Дракон” и “Огън”.  Графиките на Клетките представят нашата Холографска Вселена или Херметичния принцип – каквото горе, такова и долу.

Безкрайни са вариантите, които можем да комбинираме за “лечение” на пространството, а оттам и на душите ни с произведенията на г-жа Владимирова. За мен това е изкуството – не само да радва окото, а да лекува и душата. Този принцип е стар, колкото света и, разбира се, всички велики са го прилагали – и Леонардо, и Микеланджело и ......пирамидите в Египет и.... сами ще се върнете до сътворението докато спите под някоя гениална картина, под звуците на музиката, която докосва очите ви с една сълза или до някоя лампа или костенурка.

  Вие сте!

 

 

 

 

                                                                                                           С голямо удоволствие

                                                                                                               Бисера Виденова

 

 

София

06 Февруари 2007