Hem - Miljövänlig fågelskådning


Grön skådning!

Alternativet för dig som tycker att fågelskådning och miljöhänsyn hör ihop

Visst är det kul att hålla ”krysslistor” över alla fågelarter man har sett. Däremot kan kryssandet leda till en massa utsläpp av miljöföroreningar och växthusgaser om man drar kors och tvärs över landet för att se sällsynta fåglar som dykt upp på olika ställen.

Vad finns det för alternativ för den som gillar krysslistor? Att skåda från sin egen tomt eller bostad (s.k. tomtskådning) har blivit mer och mer populärt de senaste åren, vilket är en positiv utveckling. Däremot är denna form av skådning inte lika rolig för alla: bor man i en lägenhet utan någon vidare utsikt kan tomtskådningsupplevelserna bli få... Ett annat alternativ är att skåda mer på hemmaplan, s.k. microbirding. Syftet med microbirding är att kryssa så många arter som möjligt inom hemkommunen. Ändå kan microbirding innebära en hel del bilåkande för de som vi komma upp i hyfsade artantal.


*****************************************************************************************************************************************************************************************************************

Här kommer den ultimata utmaningen: den GRÖNA KRYSSLISTAN !

Reglerna är enkla:

  1. Man utgår från sin bostad. Målet är att observera så många arter som möjligt utan att nyttja något motordrivet fordon. Man kan t.ex. skåda från bostaden eller tomten, promenera, cykla, rida, åka spark eller skidor, eller varför inte paddla om man har nära till vatten!? Det finns inga begränsningar när det gäller avstånd så länge man håller sig till motorlösa transportsätt.
  2. Endast i Sverige spontant förekommande arter räknas. Se SOF:s webbsida för en förteckning över vilka arter som godtas.

*****************************************************************************************************************************************************************************************************************


Var med och skåda utan motor!!!

Har du inte en grön lista ännu? Ett bra sätt är att börja med tomtlistan om du har en sådan – de flesta tomtkryss borde med all sannolikhet uppfylla kraven för den gröna listan. Sedan är det bara att lägga till de arter som du observerat utanför tomten när du var ute och t.ex. promenerade eller cyklade.

Det vore kul att få en uppfattning av hur många arter man kan lyckas fånga in i olika delar av landet när man kryssar grönt. Därför vill jag uppmana dig att skicka information om hur många arter du har på din gröna lista (samt namn, bostadsort/adress och landskap) till miljovanlig.skadning[at]gmail.com. De inkomna uppgifterna att presenteras på denna webbsida.


Att skåda utan motor är ett utmärkt sätt att värna om miljön samtidigt som man motionerar och upptäcker skön natur i sin näromgivning!


Klicka här för grönskådningstips!Skåda grönt!© Jean-Michel Roberge 2011

Kontakt: miljovanlig.skadning[at]gmail.com

Underordnade sidor (1): Tips för grönare fågelskådning
Comments