Nieuws‎ > ‎

Terugblik MCT symposium 2016

Geplaatst 10 nov. 2016 12:27 door Administrator MilieuChemTox   [ 21 mrt. 2017 11:53 bijgewerkt ]

Op vrijdag 4 november vond het jaarlijkse MilieuChemTox symposium plaats onder de titel ‘Into the Great Unknown, (un)known (un)knowns in environmental risk assessment’. Zo’n 50 deelnemers bezochten de bijeenkomst vanuit universiteiten, onderzoeksinstituten en de industrie.

Het symposium was enerzijds bedoeld om een beeld te geven hoe we omgaan met wat we weten en wat we niet weten en hoe dit een rol speelt in de toekomstige beoordeling  en beheer van milieuverontreinigende stoffen. Anderzijds stond dit symposium in het teken van de proefschriftprijs. De beste zeven proefschriften werden gepresenteerd, waarmee de bezoekers in één klap op de hoogte waren van het beste milieu(geo)chemische en -toxicologische onderzoek van de afgelopen twee jaren.

In de ochtend begon Nico van den Brink (Wageningen Universiteit) met hoe om te gaan met de bekende risico’s van rodenticiden. Michiel Kraag (Universiteit Amsterdam) ging verder met de mogelijkheden van bioassays om de effecten onbekende stoffen aan te tonen. Nora Sutton (Wageningen Universiteit) richtte zich specifiek op microverontreinigingen in de watercyclus en met name in grondwater.

Sicco Bransma mocht de middag beginnen met een presentatie over zijn onderzoek naar het voorkomen en gedrag van alternatieve vlamvertragers in het milieu. Joantine van Esterik vertelde over hoe blootstelling aan hormoonverstorende stoffen vroeg in het leven een programmerende factor voor obesitas en gerelateerde veranderingen in de stofwisseling later in het leven kan zijn. Bas Kooijman vertelde namens Nina Marn over haar onderzoek naar de levenscyclus en ecologie van een specifieke zeeschildpad (onechte karetschildpad) met behulp van de Dynamische Energie Budget model. Martje de Groot presenteerde nieuwe modelsystemen voor in vitro neurotoxiciteitstesten. Hester Peltenburg gaf een presentatie over “Solid-phase microextraction” (SPME) als toekomstige bemonsteringstechniek in forensisch onderzoek. Lan Song vertelde over haar studie naar koper nanodeeltjes om hun toxiciteit in aquatisch ecosystemen beter te begrijpen. Petra Booij vertelde over haar onderzoek naar de belangrijkste contaminanten in de Nederlandse kustwateren en estuaria, die bijdragen aan de toxische druk op in microalgen. Daarvoor is gebruik gemaakt van effectgerichte analyse (EDA).

Riet Hilhorts, bestuurslid van de KNCV, heeft de proefschriftprijs 2016 uitgereikt aan Hester Peltenburg. Gefeliciteerd met deze mooie prijs!


De foto's van de dag zijn te bekijken via deze link

Comments