ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube

Βίντεο YouTube


Βίντεο YouTube


ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


                                           alt

         Στη περιοχή της Πελοποννήσου γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση το τραγούδι με αποκορύφωμα την περίοδο της επανάστασης του 1821. Το Πελοποννησιακό τραγούδι αποτέλεσε έτσι ένα πολύτιμο στοιχείο της ιστορίας μας κρατώντας ζωντανή την εθνική μνήμη και εθνική συνείδηση του τόπου μας.

         Το περιεχόμενο τον τραγουδιών αυτών είναι επαναστατικό, εθνικιστικό, κλέφτικο, ιστορικό αλλά και ελπιδοφόρο, ακριτικό, ερωτικό, μοιρολόι. Το κλέφτικο τραγούδι δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας μετά το 16ο αιώνα, την εποχή της έντονης επαναστατικής δράσης των Ελλήνων κλεφτών και αρματολών. Τα τραγούδια αυτά υμνούν τα κατορθώματα, τον ηρωισμό, τον πόθο των αγωνιστών  καθώς και  το όραμα τους για την  ελευθερία. Επίσης αναφέρουν σ αυτά τις δυσκολίες επιβίωσης που είχαν πάνω στα βουνά, τις στερήσεις τους και τα βάσανα τους.

         Συνέχεια των κλέφτικων τραγουδιών είναι τα αντάρτικα. Δημιουργήθηκαν την περίοδο όπου η Ελλάδα ήταν κάτω από τον γερμανικό και ιταλικό ζυγό εμψυχώνοντας τον λαό,  δίνοντας του ελπίδα, πάθος και όραμα για ελευθερία. Είναι τα τραγούδια που τραγουδούσε τότε ο απλός λαός στα χώρια στις πόλεις και αντλούσε από αυτά κουράγιο κάτω από τα μάτια του κατακτητή. Ακόμη και σήμερα φέρνει συγκίνηση σε κάποιους ηλικιωμένους στα ορεινά βουνά της Αρκαδίας.

          Τα μουσικά όργανα που συνόδευαν το τραγούδι στη Πελοπόννησο είναι το κλαρίνο, το νταούτο, το νταούλι, ο αυλός και η πίπιζα. Αργότερα χρησιμοποίησαν και βιολί. Όμως αυτά που επικράτησαν ήταν το κλαρίνο και το λαούτο.

          Το Μοραΐτικο δημοτικό τραγούδι διακρίνεται για το ύφος του (πάθος, ένταση , ταχύτητα ), την γλώσσα , τις ψηλές μουσικές κλίμακες και τα μουσικά όργανα.

          Σημαντική είναι η τεχνική αξία του Μοραΐτικου δημοτικού τραγουδιού από πλευράς μουσικής και ρυθμού. Οι ξένοι και οι Έλληνες  ειδικοί εντυπωσιάζονται από την πλούσια ποιητική φαντασία και την ρυθμική ποικιλία που χαρακτηρίζουν τα δημοτικά αυτά τραγούδια. Αυτές οι ιδιαιτερότητες καθιστούν το δημοτικό τραγούδι μοναδικό στο είδος του σε παγκόσμια κλίμακα.

          Το Μοραΐτικο τραγούδι είναι δημιούργημα του ίδιου του λαού, ανώνυμων και προικισμένων δημιουργών και μεταδίδει ρυθμό στη ψυχή και στα πόδια χορεύοντας των καλαματιανό, τον τσάμικο, το συρτό και τόσους άλλους χορούς.

          Μέσα από το δημοτικό και ειδικά από το Μοραΐτικο επιβεβαιώνεται η συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού και όπως είπε ο ποιητής Γεώργιος Σεφέρης κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας ( 1963 ) ότι η πηγές από τις οποίες άντλησε την ποίησή του βρίσκονται στο δημοτικό τραγούδι που είναι η αρχή και η συνέχεια της ιστορίας μας.

Comments