blog‎ > ‎

Terveellisen mielen tarjotin!

posted Nov 18, 2012, 8:36 AM by Mikaela Öberg   [ updated Jul 1, 2013, 11:31 AM ]
Olin kuuntelemassa coaching gurua David Rockia muutama viikko sitten. Puhumme Innovaten valmennuksissa paljon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Näin ollen minulle jäi hyvin mieleen David Rockin esittämä ”Healthy Mind Platter”, jossa tämä kokonaisvaltainen hyvinvointi on esitetty mukavalla tavalla.  Ajattelin siis tässä blogi-kirjoituksessa lyhyesti kertoa tästä ”terveellisen mielen tarjottimesta”.

Kuten tiedämme, Yhdysvaltain terveysjärjestelmä käy läpi muutoksia ja perinteisen ruokapyramidin tilalle on lanseerattu ”Choose my plate”-niminen kokonaisuus. Tämä taas inspiroi David Rockia ja Daniel Siegeliä rakentamaa ”terveellisen mielen tarjottimen”. 

Sleeping time – Tiedämme miten tärkeätä nukkuminen on, mutta joskus unohdamme sen. Aikuinen ihminen tarvitsee noin 6-10 tuntia unta joka yö. Meidän on käytävä läpi kaikki unisyklit, eli sekä REM-unen että syvän unen. Tiedämme mitä tapahtuu jos lapsi ei nuku riittävästi, ja sama koskee myös meitä aikuisia. Myös meidän pinna kiristyy kun uni vähenee.

Physical time – Tarvitsemme joka viikko liikuntaa. Toiset enemmän, toiset vähemmän. Hyvä olisi jos ehtisimme kolme kertaa viikossa käydä esim. 30. min kävelylenkillä.

Focus time – Aivomme tarvitsevat ajan jolloin saavat keskittyä johonkin yksittäiseen asiaan ainakin 30 minuuttia yhtäjaksoisesti ilman keskeytyksiä. Tämä voi olla vaikeata, mutta olisi hyvin tärkeätä että antaisimme aivoillemme ainakin muutama tällainen 30 min. /viikko.

Time in – Tarvitsemme myös ajan jolloin voimme paneutua vähän syvällisempiin ajatuksiin, jolloin mietimme miten oikeasti tällä hetkellä voimme. Toisin sanoen, pientä meditaatiota joka viikko.

Down Time – Välillä on terveellistä myös että ”ei tehdä mitään”. Joka päivä olisi hyvä että tällaista aikaa olisi jopa tunti. Tämä voi tuntua mahdottomalta, mutta sen voi pilkkoa esim. neljään 15 minuutin pätkiin, jos tunti yhtäjaksoisesti ei onnistu.

Play time – Mukavaa tekemistä josta pidämme. Tämä voi olla esim. jokin harrastus. Myös tällaista aikaa tarvitsemme ainakin vähän joka viikko.

Connecting time – Tällä tarkoitetaan aikaa, jonka vietämme perheemme ja ystäviemme kanssa mukavissa merkeissä.

Jotta mielemme voisi hyvin, olisi siis hyvä että meidän viikossa olisi näitä kaikkia aineksia. Ei muuta kun kokeilemaan! 

Lähde: David Rock, Daniel Siegel.
Comments