blog‎ > ‎

Rekrytointihaastattelu tulossa? Käytännön vinkkejä työnantajalle.

posted Feb 24, 2012, 6:42 AM by Mikaela Öberg
Kirjoista, netistä, lehdistä ym. löytyy paljon vinkkejä siihen miten työnhakija voi valmistautua työhaastatteluun ja miten hän voi valmistautua haastattelukysymyksiin. Myös minä sain taannoin ilokseni vierailla ruotsinkielisessä aamu-TV:ssä (”Min Morgon”, 14.2.1012) antamassa vinkkejä ja puhumassa tästä asiasta. Tämä on kaikin puolin tärkeä aihe. Siitä kuitenkin lähti idea listata myös työnantajalle vinkkejä siitä miten haastattelija voi valmistautua haastattelutilanteeseen. Me kaikki tiedämme, että haastattelijana toimiminen ei myöskään aina ole helppoa. Sitä ei voi lukemalla oppia, vaan kokemus ja osaaminen tulevat harjoitusten kautta. Jos kuitenkin rekrytointeja on vain muutama vuodessa, ”haastattelu-flowta” on vaikea ylläpitää ja silloin on hyvä kaivaa esille muistilista.

1. Tutustu huolellisesti henkilön hakemukseen ja ansioluetteloon ennen haastattelua. Kirjaa ylös mahdolliset kysymysmerkit jotta muistat ottaa ne puheeksi.

2. Monessa yrityksessä ylläpidetään yleistä haastattelurunkoa. Jos tällainen löytyy sinun organisaatiosta, valitse sieltä ne kysymyksen jotka soveltuvat juuri kyseiseen hakuun. Tee kuitenkin etukäteen myös muutama räätälöity kysymys juuri kyseistä tehtävää ajatelleen. Hyvät kysymykset ovat sellaisia joihin hakija tulisi vastata esimerkillä aikaisemmasta kokemuksesta esim. ”Kerro haastavasta asiakaspalvelutilanteesta. Mikä oli tilanne, sinun roolisi, mitä teit ja mikä oli lopputulema?”. Ja muista, ei johdattelevia kysymyksiä, niistä ei ole mitään hyötyä. Avoimilla kysymyksillä saat enemmän tietoa hakijasta.

3. Yritä tehdä tilanteesta mahdollisimman mukava myös hakijalle. Aloita kertomalla yrityksestänne ja tehtävästä jotta hakija saa aikaa rentoutua. Saat silloin hakijasta enemmän irti.

4. Kuuntele hakijaa, ja ohjaa hänet takaisin ”raiteille” mikäli vastaukset alkavat rönsyillä.

5. Jos työtehtävä on hyvin käytännönläheinen, yritä keksiä jokin tehtävä, joka liittyy kyseiseen työtehtävään, jonka hakija voi haastattelutilaisuudessa tehdä. Älä myöskään epäröi käyttää haastattelussa esim. englantia, mikäli se on todella tärkeä asia kyseisessä tehtävässä. Saat oikeasti vastauksen siihen miten hyvin hakija hallitsee kielen.

6. Kirjoita muistiinpanoja. Jos sinulla on useampi haastattelu, on helppo unohtaa kuka sanoi mitäkin, joten pienet muistiinpanot ovat usein paikallaan.

7. Ota mukaan toinen henkilö. Tämä henkilö voi olla organisaation oma henkilöstöjohtaja, ulkopuolinen rekrytoinnin ammattilainen tai kollega/esimies. On hyvä pystyä puhumaan haastattelusta ja kandidaatista jonkun muun kanssa haastattelun jälkeen. Sopikaa toisen henkilön kanssa ”työnjako” etukäteen, mutta olkaa myös joustavia.

8. Anna hakijalle mahdollisuus kysyä omia kysymyksiä. Kysymysten luonne kertoo myös paljon hakijasta.

9. Kerro prosessista ja aikataulusta ja milloin hakijaan tullaan viimeistään olemaan yhteydessä. Tämä on työnantajamaineen kannalta hyvin tärkeä asia.

10. Varaa riittävästi aikaa, ja varmista että työnhakijat eivät törmää toisiinsa käytävällä.

Onnistuneessa henkilövalinnassa tarpeet ja tavoitteet on määritelty hyvin etukäteen. Rekrytointi on prosessi, ja kaikki prosessin osat tulisi hoitaa mahdollisimman hyvin, jotta varmistutaan siitä, että juuri kyseiseen tehtävään ja organisaatioon löydetään juuri sopivin henkilö sekä osaamisen kannalta että ominaisuuksiltaan. Työnantajamaine on myös hyvin riippuvainen siitä miten työnantaja hoitaa rekrytointiprosessin. Näihin muihin rekrytointiprosessin osiin palaan ehkä myöhemmin. Toivottavasti sait kuitenkin itse haastattelutilanteeseen muutaman käytännönläheisen vinkin tällä kertaa.
Comments