blog‎ > ‎

Miksi viestini ei mene perille?

posted May 3, 2013, 1:11 AM by Mikaela Öberg   [ updated May 3, 2013, 1:23 AM ]

Miksi viestini ei mene perille? Onko tämä ajatus jota joskus olet miettinyt? Aina välillä eteen tulee sellaisia tilanteita, jolloin kerromme esim. tiimille tai työkavereille jostain tietystä tärkeästä asiasta. Omasta mielestämme kerromme asian niin selkeästi kuin mahdollista, mutta kuitenkin joukosta löytyy joku joka ei ehkä kuitenkaan ihan ymmärtänyt kokonaisuutta sillä tavalla kun halusimme. Mehän kaikki tiedämme että olemme erilaisia. Meidän kommunikointityyli on erilainen, oppimistyyli on erilainen ja käyttäytymistyyli on erilainen. Tätä erilaisuutta kannatta hyödyntää. Tiimi tai työporukka joka koostuu erityyppisistä henkilöistä ja tyyleistä, on useimmiten kaikkein tehokkain. Mutta asia pitää tiedostaa. Eikä vaan niin että esimies tiedostaa asian, vaan se pitää olla kaikille selvä asia. Jos halutaan varmistua siitä, että oma viesti ymmärretään ja että se myös innostaa vastapuolta, meidän pitää muokata viestiä vastaanottajan mukaan. Tietenkin jo se, että me tiedämme millaisia kommunikoijia itse olemme, auttaa jo paljon. Se on ensimmäinen askel. Kun tiedämme tämän, osaamme myös mukauttaa meidän omaa kommunikointityyliä. 

DISC henkilö- ja tiimianalyysi on oiva apuväline, kun halutaan oppia enemmän omasta ja muiden kommunikointityylistä. Analyysi tuottaa käytännön läheistä ja helposti omaksuttavaa tietoa jokaisen luontaisesta käyttäytymistyylistä.  Menetelmä käsittää 160 erilaista käyttäytymistyyliä ja osoittaa niiden suhteellisen etäisyyden toisiinsa. Mikään käyttäytymistyyleistä ei ole parempi tai huonompi. Tämä kuva kuvastaa hieman mistä on kyse. Sana DISC tulee sanoista Dominance, Influence, Steadiness ja Correctness. Karrikoidusti D-käyttäytymistyylin omaava henkilö halua kommunikoida isoista kokonaisuuksista ja tavoitteista, eikä pienistä yksityiskohdista. C-käyttäytymistyylin omaava henkilö taas haluaa ja tarvitsee yksityiskohtaista tietoa, jotta voi rakentaa itselleen kuvan kokonaisuudesta. Jos nämä kaksi henkilö kommunikoivat toisilleen omalla tyylillä, on suuri mahdollisuus, että asiaa ei nähdä tai ymmärretä samalla tavalla, eikä intoa asian eteenpäin viemiseen löydy samalla tavalla. I-käyttäytymistyylin omaavat henkilöt kommunikoivat ja puhuvat paljon, kun taas S-käyttäytymistyylin omaavat henkilöt kuuntelevat enemmän. Tässä pieniä ”makupaloja” siitä mitä DISC henkilöanalyysi kertoo.

DISC henkilöanalyysi on hyvin helppoa ja nopea tehdä, ja se voidaan tehdä monella eri kielellä, mikäli kyse on kansainvälisestä tiimistä.

Jos tämä herätti mielenkiintosi, niin ole yhteydessä ja kerromme mielellään asiasta enemmän!

Comments