Wanneer wat?‎ > ‎

Brouwdemo 16-07 / hevelen 23-07 / bottelen 07-08-2011

Naast het bierproeven brouwen we dus ook nog wel eens. Om mensen eens kennis te laten maken met bier brouwen had zwager Jeroen als alternatief voor het bierproeven in de maand juli een brouwdemo georganiseerd. Hier kwamen door de hele dag nog best veel mensen op af. Dat was erg leuk en gezellig! Het recept voor deze rondenoemt Jeroen Burengerucht. Deze naam kwam van een eerdere brouwdag thuis in de garage. Iedereen uit de buurt die langs kwam vroeg zich af wat er in die grote ketels gemaakt werd. Er werd zelfs gesuggereerd dat er drugs gemaakt werd.

Twee ketels met beslag
Na het verwarmen van van het water en het schroten van de mout begint het maisch proces. Helaas hebben we van de rest van de brouwdag geen foto's gemaakt.

Overhevelen01Overhevelen02
Een week na de brouwdag hebben we de brouwsels overgeheveld. Na het brouwen hebben we de bieren voor de primaire vergistingsfase elke pan apart laten vergisten en daarna bij elkaar geheveld  in een groot vergistingsvat.

Flesjes voor het bottelen
20 liter bierfust

Na nog eens twee weken te hebben staan vergisten was het tijd om de navergisting op de fles plaats te gaan laten hebben. Daarvoor moeten eerst de flesjes worden gereinigd. Dit maal hebben we ook een twintig liter vat open weten te krijgen, deze gereinigd en af kunnen vullen!

Nu na drie weken navergisten op de fles en vijf weken rijpen in de koeling werd het bier uit drie bieren (Burengerucht, Emelisse Rauch en Troubadour Obscura) als lekkerste bestempeld! Veel eer voor het werk! 1 klein min puntje was de hoeveelheid schuim dat er niet was. Verder scoorde het heel hoog!
Comments