Wie, wat, waar?‎ > ‎

Proefavond 11-1-11

Op de bijzonder datum 11-1-11 was het dan eindelijk zover. De eerste Goudse Pint bierproeverij is een feit. Hiermee is Gouda de 20ste locatie waar geproefd kan worden. Ook dat is natuurlijk een mooi getal. We begonnen de avond om 18:00 uur bij Tof beneden in de grote ruimte. Daar konden we voorafgaand aan de proeverij rond 18:30 uur op ons gemak even eten. De keuze in gerechten is ruim voldoende en alles smaakte prima.

Rond 19:45 uur kwamen onze proefglazen binnen en gingen we met de reeds aanwezige gasten naar boven. Hier bevindt zich een leuke en volledig ingerichte ruimte. Er is een klein barretje met spoelbak en op de achtergrond gezellig een muziekje. De ruimte is leuk behangen en kijkt uit over de markt van Gouda. Er staan diverse tafels met prettige stoelen en een paar barstoelen om tafels op barhoogte. In totaal kunnen we hier maximaal 30 gasten ontvangen en laten genieten van de speciaal bieren. Een ervaren Pint bierproever (Hans Kamerman) wist ons te melden dat hij zelden in zo'n mooie proefruimte zit.

 Om 20:00 uur was het dan zover, starten met de proeverij! Dus zo begonnen we met 18 gasten, een leuk intiem groepje, aan het eerste bier. Het thema was "Nederlandse bieren" met per ongeluk een klein stapje in België, en dat zal nog wel een paar keer gebeuren. Er is namelijk veel moois te drinken van Nederlandse bodem. Voor het proeven hanteren we de methode van blindproeven. Op een proefformulier kan iedereen zijn persoonlijke smaken en scores bij houden. Na het proeven wordt dan bekend gemaakt om welk bier het gaat.

In willekeurige volgorde waren de bieren:1. Skuumkoppe van de Texelse bierbrouwerij, deze werd door iedereen zeer gewaardeerd. 2. Rauchbier van brouwerij Emelisse, wat voor de nieuwe proevers een aardige uitdaging was. Na een tijdje rustig proeven werd dit bier uiteindelijk ook positief bevonden. 3. Paulus van brouwerij de Lekkere, volgens de kenners zat hier een bekende brouwfout met de naam Diacetyl. Diacetyl geeft aan bier een smaak die ook wel wordt omschreven als boterachtig (boterbabbelaars). Gist maakt deze stof aan tijdens de hoofdvergisting en ruimt deze stof weer op tijdens de lagering. Bij het verouderen ontstaat de stof echter weer en kan zelfs boven de smaakdrempel opduiken. 4. Zatte van brouwerij het IJ, Dit bier is door velen al eens gedronken maar werd door niemand herkent. Het was een goed bier om de teleurstelling van de vorige weg te spoelen. 5. Storm en Averij van Brouwerij De Molen, Dit prachtige bier werd zeer goed ontvangen. Om nog maar eens aan te geven hoe moeilijk proeven kan zijn, riep een van de proevers dat hij dit bier niks vond tot bleek dat hij het de week er voor thuis erg lekker had gevonden. Als laatste nummer 6. Zuster Agaath van de Muifelbrouwerij, Hier komt het stukje België om de hoek kijken omdat dit bier gebrouwen is bij de proefbrouwerij in Lochristi . Deze quadruppel van 10% werd door de meerderheid van de proevers als bijzonder lekker ervaren.

Over het minst lekkere bier hoefden we niet lang te discussiëren. De Paulus van brouwerij de Lekkere werd door niemand helemaal. Dit was, zoals eerder al omschreven, niet zo vreemd met een brouwfout in het bier. We raden alle proevers wel aan om het bier op een ander moment nog een kans te geven.

Na gezellig geproefd te hebben en alle bieren de revue te laten passeren en te bespreken, hebben we iedereen om zijn of haar persoonlijke favoriet gevraagd. Deze score zegt niets over de kwaliteit maar is slechts een indicatie van de smaak zoals deze werd beleefd op deze avond:

  1. Zuster Agaath (7 stemmen)
  2. Skuumkoppe (6 stemmen)
  3. Rauchbier (3 stemmen)
  4. Storm & Averij (1stem)
  5. Zatte
  6. Paulus

Voor een eerste keer zijn we erg tevreden. Dat anderen het ook erg gezellig vonden bleek uit het feit dat, voordat mijn zwager en ik naar huis gingen, we al zes aanmeldingen voor de volgende proeverij binnen hadden. Mijn zwager en ik willen dan ook graag iedereen bedanken voor zijn of haar aanwezigheid op deze, naar ons idee zeer geslaagde, eerste Pint bierproefavond. Daarnaast willen we ook “Tof in Gouda | eten, drinken & uitgaan” heel hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van de ruimte, het ontvangen en koud zetten van de bieren en het klaarzetten van de bar en onze bieren op de avond zelf. Daarnaast zorgden ze ook voor een goed stukje brood tijdens het proeven. Verder willen we ook Drankenservice Gouda bedanken voor het afleveren van de door ons bestelde bieren op de proeflocatie. Wat wil je als organisator nog meer?

We zien jullie graag op een van de volgende edities van deze proeverij in Gouda. Voor diegenen die denken: "Potjandorie, heb ik toch echt wat gemist!", schrijf je in zolang het nog kan, want na het versturen van de uitnodigingsmail loopt het gelijk al hard met de inschrijvingen en er is maar beperkt plaats! Aanmelden kan via mijnzwagerenik@gmail.com

Tot de volgende bierige bijeenkomst! Groetjes,

Mijn zwager en ik, Gerard van der Weide en Jeroen Bunnik
Comments