Wie, wat, waar?‎ > ‎

Proefavond Bieren 2012

Op deze pagina staan de geproefde bieren van 2012. Bij de meeste bieren staan een omschrijving, website, waaruit de bieren geschonken zijn, alcohol percentage en de avondscore op basis van de cijfers die zijn toegekend door de proevers van die avond.

December Diner 6-12-2012
0 Broodassortiment met smeersels
1 Malheur Bière Brut 11,0 % 75cl.  
  Salade van gerookte kipfilet met cherrytomaatjes, croutons en een dressing van aardbei en Malheur Bière Brut
http://www.malheur.be/ BE Malheur Bière Brut "à la méthode originale" is een exclusief rijk bier met 11% alcoholgehalte, gebotteld en tot driemaal toe hergist in de fles. Malheur is er namelijk in geslaagd een procédé te ontwikkelen waarbij de gist verzameld wordt in de flessenhals. Die gist wordt bevroren, en met het 'dégorgement' weer verwijderd. Het resultaat is een verfijnd en sprankelend bier met een pittige schuimkraag en een elegante nasmaak.
2 Christoffel Blond 6,0 % 30cl.  
  Romige gourgetsoep met een vleugje Christoffel Blond
http://www.christoffelbier.nl/ NL
3 Lindemans Kriek 3,5 % 37,5cl.  
  IJsverfrissing van sorbetijs en Lindemans kriek
http://www.lindemans.be/ BE Oorspronkelijk werd deze zoetzure drank bekomen door het toevoegen van verse krieken aan halfjonge lambiek. Het toevoegen van fruit zorgde voor een nieuwe fermentatie in de eiken vaten. Na 8 tot 12 maanden bleven van de krieken enkel de pitten en pellen over en was de Kriekenlambiek klaar om gefilterd en gebotteld te worden.
4 Rochefort 8 9,2 % 30cl.  
  Varkenshaas met sjalotten en met  Rochefort 8 gebonden vijgensaus
http://www.abbaye-rochefort.be/ BE Rochefort 8, ook de ‘speciale’ genoemd, werd voor het eerst in 1955 gebrouwen en is daarmee het jongste bier van de paters, naast de 6 en de 10. Met een alcoholgehalte van 9,2% per volume is het een knoert van een bier en zeker een icoon van de stijl.
5 Hertog Jan Grand Prestige 10,0 % 75cl.  
  Bladerdeeg met appel gegratineerd  met brie en geserveerd met een stroop van Hertog-Jan Grand prestige
http://www.hertogjan.nl/ NL Gerstewijn van hoge gisting. Vol en rijp, zoet en bitter duidelijk te onderscheiden. Diep roodbruin.
6 La Chouffe Coffee 20,0 % 70cl.  
  Parfait van mango en bierlikeur La Chouffe met frambozensaus en slagroom
http://www.achouffe.be/ BE

November 11-13-2012
1 De Koninck De Koninck 5,2 % 33cl. 5,92
  http://www.dekoninck.be/ BE De Koninck is het pronkstuk van de brouwerij en verrast door de typische, moutige smaak. Bierkenners appreciëren dit amberkleurig bier van hoge gisting (25 à 27°) omwille van zijn toegankelijke smaak en gematigde alcoholpercentage. Op traditionele wijze gebrouwen uit water, gist, 100% zuivere mout en zuivere hop. Een echt natuurproduct dus. De basis voor de lichtbittere smaak? De biologische Saaz-Saaz hop uit Tsjechië, de uitsluitend natuurlijke gerst én de afwezigheid van toegevoegde maïs of brouwsuikers. Een ding is zeker: dit heerlijk speciaalbier smaakt naar meer. Alcoholgehalte: 5,2% Vol. Te schenken met een romige kraag bij 4-6° in het typische bolvormige De Koninck-glas
2 Abdij der trappisten van Westmalle Westmalle Dubbel 7,0 % 33cl. 7,02
  http://www.trappistwestmalle.be/ BE Dubbel van Westmalle is een donker, roodbruin trappistenbier met nagisting in de fles. De crèmekleurige schuimkraag geurt naar speciale mout en laat een mooi kantwerk achter in het glas. De smaak is rijk en complex, kruidig en fruitig, met een frisbittere finale. Het is een evenwichtig kwaliteitsbier met een zacht mondgevoel en een lange, droge afdronk. De Dubbel bevat 7% alcohol.
3 Brouwerij het Anker Gouden Carolus' hopsinjoor 8,0 % 33cl. 6,81
  http://www.hetanker.be/ BE Gouden Carolus Hopsinjoor vervolledigt het smakenpalet van het gamma Carolus-bieren. “Hopsinjoor” is een verwijzing naar enerzijds de figuur “Opsinjoor” die verweven is met de Mechelse geschiedenis en anderzijds de 5 gebruikte hopvariëteiten. De hoppen worden op verschillende tijdstippen gefractioneerd in het kookproces teneinde om een maximaal  aan aroma over te houden. Qua smaakomschrijving is het een overwegend zacht bier met bittere afdronk. Gouden Carolus Hopsinjoor werd in 2008 gelanceerd op het Zythos-bierfestival en was onmiddellijk een schot in de roos. De vele bezoekers verkozen het als beste bier waarbij brouwerij Het Anker de “Consumententrofee ZythosBierFestival 2008” in ontvangst mocht nemen.
4 Duvel Duvel 8,5 % 33cl. 6,88
  http://www.duvelmoortgat.be/ BE Duvel is een 100% zuiver en natuurlijk bier, zonder additieven of bewaarmiddelen. En dat verschil proeft u onmiddellijk. Zijn verrassend hoog alcoholvolume (8,5%), enorme schuimkraag, delicate pareling en zijdezacht mondgevoel onderscheidt Duvel van de andere Belgische bieren.
5 Dochter van de Korenaar Finesse 8,5 % 33cl. 7,63
  http://www.dedochtervandekorenaar.be/ BE Finesse is een degustatiebier van klasse. Een volmout bier, gemaakt van gerste-, tarwe- en roggemout. 3 soorten Duitse nobelhop en een ruime rijping tesamen met pijnboomhars geven dit bier een uitzonderlijke smaak en klasse. Finesse, een fruitige en tegelijk kruidige tripel, met een zachte aangename bitterheid, volmondige smaak en toch voldoende droge afdronk om drinkbaarheid te garanderen.
6 Duvel Moortgat Duvel triple hop 9,5 % 33cl. 6,27
  http://www.duvelmoortgat.be/ BE De brouwer verzekert iedere bierliefhebber dat hij dit jaar van de Tripel kan proeven. “Het blijft Duvel, maar aan deze selectie werd een extra hopsoort toegevoegd”, aldus De Jaeger. De Citra hop geeft het bier een frisse citrus-smaak, oftewel een citrushop  , en een aroma dat naar pompelmoes neigt. Dry hopping na de hoofdgisting zorgt voor dit mooie aroma. De Tripel Hop heeft niet zoals bij de gewone Duvel 8,5% maar 9,5 procent alcohol.

De Eem + Brouwer 10-9-2012
1 Brouwerij De Eem Blond 6,2 % 33cl. 6,07
  http://www.bierbrouwerijdeeem.nl/ NL Zachte fruittonen met een aangename bitterheid.
2 Brouwerij De Eem Donker 7,0 % 33cl. 6,47
  http://www.bierbrouwerijdeeem.nl/ NL Volmout gebrouwen en zeker niet zoet. Aroma’s zijn fruitig en moutig.
3 Brouwerij De Eem Bitter 6,8 % 33cl. 6,34
  http://www.bierbrouwerijdeeem.nl/ NL Een zachtbitter bier in Belgische stijl. Volle smaak, tonen van citrus, lichtzoete hoofdsmaak, bittere afdronk.
4 Brouwerij De Eem Tasty Lady 6,2 % 33cl. 5,94
  http://www.bierbrouwerijdeeem.nl/ NL Blond bier, gebrouwen door vrouwen, voor de bierliefhebber onder de hoede van Brouwerij de Eem. Zachtbitter bier met een bite.
5 Brouwerij De Eem Extreem Centennial 6,7 % 33cl. 6,02
  http://www.bierbrouwerijdeeem.nl/ NL Gebrouwen met de Amerikaanse hopsoort Centennial. Aromatisch en prettig in balans.
6 Geen zesde bier aanwezig        
   

September 9-11-2012
1 De Blauwe ijsbeer Weijsbeer 5,0 % 75cl.  
  http://www.brouwerijdeblauweijsbeer.nl/ NL Anno 2012 schijnt er een nieuw zonlicht op het bier-assortiment. Bierbrouwerij De Blauwe IJsbeer ontdekte het unieke recept en na een intensieve periode van verfijning en compositie, ontstond “Weijsbeer”.
2 De Heerlijkheid Dijkbier 4,8 % 33cl.  
  http://www.brouwerijdeheerlijkheid.nl/ NL Brouwerij de Heerlijkheid maakt onderdeel uit van landwinkel de fruitheerlijkheid in Papendrecht.De brouwerij is een micro brouwerij maar op ambachtelijke wijze en met natuurlijke ingrediënten wordt gewerkt. De brouwerij is gevestigd op de plaats waar tot begin twintigste eeuw het woonhuis van de heren van Papendrecht stond. Een buitenhuis uit de zestiende eeuw, gelegen aan de rivier de Merwede.Dijkbier is een prachtig donkerblond bier, licht bitter met een mild hoparoma verkregen door de speciaale dry-hopping methode.
3 Ramses Ibis 5,5 % 33cl.  
  http://www.ramsesbier.nl/ NL Deze hoogvliegende lager is gebrouwen met biologische pilsmout en een vleugje cara red. Dankzij de Californian lager gist heeft het lichte bier toch een moutige smaak De hop is gedoseerd maar wel 120 minuten continu toegevoegd. Hierdoor is IBIS fris en bloemig.
Single hop en dry hop: Om de hopsensatie specifiek te maken is slechts een hopsoort gebruikt: Pioneer uit Groot Brittannië. Een deel van de hop is vlak voor het bottelen toegevoegd.
4 Leidsch bier aaipiejee 6,4 % 33cl.  
  http://www.leidschbier.nl/ NL De receptuur voor nieuwe bieren wordt ontwikkeld in Leiden. Op kleine (0,2 hl) schaal worden proefbrouwsels gemaakt met combinaties van mout, hop en gist; net zo lang tot een uniek, nieuw bier is ontstaan. Een panel van ondernemers en consumenten kiest tijdens een bierkeuring uit een aantal proefbrouwsels het uiteindelijke bier. Tijdens de keuring worden alle aspecten van het bier zoals uiterlijk, schuim, geur en smaak beoordeeld. De produktie van kleine hoeveelheden (0,9 hl per maand) gebeurt in Leiden, aan de Flevodwarsweg. In 2011 betreft dat vooral de Morsporter en enkele nieuwe bieren op bestelling. De brouwerij is alleen op afspraak te bezichtigen. De produktie van grote hoeveelheden (13 tot 40 hl per opdracht) is uitbesteed aan de Proefbrouwerij in Lochristi (nabij Gent, België). Deze kleinschalige brouwerij is gespecialiseerd in het brouwen in opdracht. De grote professionaliteit van deze brouwerij garandeert een hoge en constante kwaliteit van de Leidsche Bieren. Bij het brouwen wordt de Leidse watersamenstelling gevolgd. Op het eltiket staat De Leidse bakker Arend Oostwaert en zijn echtgenote Catharina” door de Leidse schilder (en bierbrouwer!) Jan Steen (1626-1679)
5 De Molen/Hopping Frog Ssuper Charged Saison 10,4 % 75cl.  
  http://www.brouwerijdemolen.nl/ NL http://www.hoppinfrog.com/ USA Deze brouwerij heeft geen nadere introductie nodig. Het bier is samen met de brouwer van Hopping Frog uit amerika gebrouwen tijdens de open brouwdagen.
6 Emelisse imp.rus.stout caol ila barrel aged 11,0 % 33cl.  
  http://www.emelisse.nl/ NL Ook deze brouwerij heft geen intoducie meer nodig. Het is een bier uit de white-label serie. De vaten zijn afkomstig van de caol ila distileerderij gevestigd op het zelfde eiland waar ook de beroemde Bowmore wiskey en vaten vandaankomt.

Juni 6-12-2012
1 Bitburger Premium Pils 4,8 % 33cl 6,25
  http://www.bitburger.de/ Bitburg DE. Bitburger is een brouwerij en een gelijknamig pilsbier, vernoemd naar de plaats Bitburg in Duitsland.De brouwerij werd in 1817 door Johann Peter Wallenborn opgericht. Het is een van de grotere brouwerijen van Duitsland. Haar slogan is Bitte ein Bit. Op 19 oktober 2006 verloor Bitburger bij het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen ("Europese Hof van Justitie") in Luxemburg een zaak die het had aangespannen tegen de Amerikaanse bierfabrikant Budweiser. Met het argument dat Bud te veel op Bit leek, probeerde Bitburger de Amerikaanse concurrent uit Europa te weren. Het Hof vond Bud en Bit echter niet hetzelfde en Budweiser mag zijn bier inclusief logo's en de naam Bud op de Europese markt brengen.
2 Super Bock Classic (Pils) 5,2 % 33cl 6,3
  http://www.unicer.pt/ Porto PT. Super Bock wordt sinds 1927 gebrouwen in brouwerij Unicer (União Cervejeira SA) te Porto. In 2003 werd de Super Bock Stout op de markt gebracht, in 2004 de Super Bock Green, in 2006 de Super Bock Abadia en de Super Bock Tango (niet meer in het gamma). Vanaf 2007 werd de Super Bock Sem Alkool (niet-alcoholisch) gelanceerd. In 2011 kwam de Super Bock Classic op de markt. In 2012 kregen de bieren een complete restyling met nieuw label. Super Bock is het populairste bier in Portugal met een marktaandeel van 42%.
3 Brouwerij de Witte Leeuw Amarillo Sun 6,0 % 33cl 7,34
  http://www.brouwerijdewitteleeuw.nl/ Wezep NL. Amarillo Sun is een eigentijds verfrissend zomerbier met de smaak naar meer. Geselecteerde hopsoorten en granen maken dit bier een lekker doordrinkbaar bier, waarbij de Amerikaanse hoppen een tikje citrusachtige afdronk geven. Te degusteren op een zonnig terras of lekker buiten overal waar de zon schijnt.
4 Warka Strong 7,0 % 50cl 6,49
  http://www.warka.com.pl/ Warka PL. Warka Strong is ná Debowe Mocne het bekendste sterke bier van Polen. Door de heldere bruine kleur en een licht-zoetig accent is het een van de populairste biersoorten onder Poolse mannen. STRONG is bijna een merknaam geworden, haast niemand staat er meer bij stil dat het van Warka is de geboorte plaats van Kazimierz Pulaski (1745-79) een poolse edelman en generaal en een held van de amerikaanse revolutie. De brouwtraditie gaat terug tot de 15de eeuw toen in 1478 de brouwers voor het konenklijk huis mochten brouwen.
5 Mijn Zwager en Ik Bunnik's Burn-Out 9,5 % 33cl 7,07
  http://www.mijnzwagerenik.nl Gouda NL Een iets hoppigere en iets donkerdere tripel-achtig bier, gebrouwen door Jeroen.
6 To Øl Overall IIPA 10,0 % 33cl 5,46
  http://toolbrew.com DK (De Proef Brouwerij, Lochristi-Hijfte, B). Overall IIPA is - as the name denotes - an Imperial India Pale Ale created in close collaboration between To Øl and our good friends from Mikkeller. The mission was to create a hommage to the American beerculture, where beers needs to have flavour, taste and style, contrary to the urine-colored pseudo beer that we often drink in Denmark!
By first draught Overall IIPA has a sligthly caramelized malt profile, which gives you time to rest before your tastebuds are bombarded by a plethora of hop sensations, giving you hints of pines, citrus and grape. These are just barely harnessed by the sweetness of the alcohol. You suddenly realise that Overall IIPA is "overall" in your mouth and that drinking is living. For a short while you forget your tax-payments, work and the dishes. You relax and your shoulders drop down a couple of inches. You get carried away in a dream before you realise that your glass is empty and you need another one! Cheers! Ingredients: Water, barley malt, flaked oats, hops (Simcoe, Amarillo and Centennial) and yeast.

Noord-Holland 8-5-2012
1 Ambachtelijke huisbrouwerij "De natte cel" Cipiertje 6,0 % 75cl 6,15
  http://www.denattecel.nl/ Bovenkarspel NL. In een cel zitten een "Zware Jongen", een "Kruimeldief", een "Veelpleger", en een "Gladjanus", die natuurlijk graag op "Vrije Voeten" willen komen. Er is ook een "Cipiertje" die dat moet voorkomen. En allemaal dromen ze van een "Blonde Ann". Dat is trouwens mijn vrouw.
2 Bierbrouwerij Vollendam Vølenbock 6,5 % 50cl 6,46
  http://www.bierbrouwerijvolendam.nl/ Volendam NL. VØLENBOCK, is een traditionele bockbier-variant, op ambachtelijke wijze gebrouwen met de navolgende ingrediënten: Pils-, Münchener-, Cara-, Tarwe- en Chocolademout, Hallertou- en Saaz hop, gist en water. VØLENBOCK, is een kruising tussen een veulen en een bok. Elk jaar verschijnt hij in oktober op de dijk in Volendam om te paren.
3 Brouwerij De Schans Van Vollenhoven & Co's Extra Stout 6,8 % 33cl 5,97
  http://www.schansbier.nl/ Uithoorn NL. Samen met onze moutwijn (rood etiket) is dit de perfecte kopstoot, zeg eigenlijk maar KOPSTOUT. Ook het Imperial Stout kan het gevecht met de moutwijn aan. Zodra de Van Vollenhoven etiketten op zijn wordt dit bier voorzien van Schans etiketten.
4 Brouwerij Emelisse Hoppie Mikkie 7,0 % 33cl 6,59
  http://www.beertemple.nl/ Amsterdam NL. Hoppie Mikkie is een bier gebrouwen door Brouwerij Emelisse naar idee van Peter van der Arend & Kees Bubberman (Brouwer) Het eerste glas werd getapt door de oprichter van KiKa, Frits Hirschstein! En opgedronken door Peter Faber die een geweldige optreden verzorgde in de BeerTemple als Ambassadeur van KiKa. 40 exclusieve dozen van 12 flessen zijn verkocht voor 60,-- euro waarvan 50,-- euro naar KiKa gaat! De laatste doos is tijdens de feestavond voor 710,-- euro geveild incl. twee dinerbonnen bij Restaurant Lieve en de Jopenkerk! Het Hoppie Mikkie bier is verkrijgbaar op de tap in een aantal speciaalbier cafés. Zie de website van Beertemple.
5 Brouwerij Kinhem Wisent 9,0 % 33cl 6,58
  http://www.kinhem.nl/ IJmuiden/Volendam NL. Er wordt gebruik gemaakt van twee locaties om dit natuurproduct in goede banen te leiden. Een kleine huisbrouwerij in IJmuiden om rustig de recepten te ontwikkelen, en een brouwerij in Volendam om de goedgekeurde recepten op 500 liter schaal te brouwen. Vooralsnog gaat het volgens plan. Bij het inschenken van het bier komt de geur vrij van fruit, en de smaak is vol van karamel. Chocola is ook aanwezig in het smaakpallet. De ervaring leert dat de honingsmaak wat later naar voren komt. Het bier is heel bitter en tergelijkertijd zeer zoet. Deze twee uitersten moeten nog een beetje naar elkaar toe komen tijdens de rijping van het bier. Naar verwachting zal er niet of nauwelijks bijgestuurd hoeven te worden op het recept. De bedoeling is dat het een lekker zoetig vol bier wordt met een aangename nabitter.
6 Brouwerij Dampegheest Zware Hufter 10,0 % 33cl 7,23
  http://www.brouwerijdampegheest.nl/ Limmen NL. Dampegheest Zware Hufter is een volmondig bovengistend bier met een verrassend karakter en een uitzonderlijk hoog alcohol percentage (10%) Met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Hierdoor is de volle aroma van de verschillende gerst-, tarwemout en hopsoorten gewaarborgd.


Lente Bieren 10-4-2012
1 Fullers Organic Honey Dew 5 % 50cl 6,17
  http://www.fullers.co.uk/ London UK. Organic Honey Dew is an organic, refreshing golden beer. Brewed to 5 % ABV with the finest organic honey and English malts and hops for a wonderfully balanced, zesty beer with a hint of sweetness.Honey Dew is available in 500ml bottles from all major supermarkets, and on draught in around 120 pubs.
2 Brouwerij de 7 Deugden Spring & Tijm 6,0 % 33cl 6,03
  http://www.de7deugden.nl/ Amsterdam NL. Spring+Tijm is het lentebier van De 7 Deugden. Een fris koperbruin bier, gemaakt met een fijne mix van mouten, afgemaakt met een bosje tijm en verse hop.
3 Alfa brouwerij Lente Bok 6,5 % 33cl 6,02
  http://www.alfa-bier.nl/ Schinnen NL. Sinds het voorjaar van 1993 wordt de traditie van eigenzinnig brouwen voortgezet in een nieuw bier: Alfa Lentebok. Net zoals het normale bokbier is Lentebok seizoensgebonden en wordt het in een beperkte hoeveelheid gebrouwen. Voor Alfa Lentebok wordt de eerste hop van de nieuwe oogst gebruikt. Het is een echt lentebier met een frisse smaak. Het alcoholpercentage is 6,5%. De juiste serveertemperatuur is 8/9°C.
4 Jopen Bier Lentebier 7,0 % 33cl 6,56
  http://www.jopen.nl/ Haarlem NL. In maart komt Jopen met haar Lentebier, dat herkenbaar is aan het frisgroene etiket. Om optimaal te kunnen genieten van de mooie voorjaarsdagen, brouwen wij een krachtig Lentebier; met extra veel korianderzaad. De combinatie van korianderzaad en een hoge gisting geeft dit blonde bier een frisse fruitigheid. Verder wordt aan Jopen Lentebier de klassieke combinatie van de graansoorten gerst, haver en tarwe toegevoegd. Kortom: dit bier met zijn alcoholpercentage van 7% en frisse, maar volle lichtzoete smaak is een echte aanrader. Jopen Lentebier wordt niet gefilterd en gist na in de fles. Een heerlijk bier om van te genieten tijdens de eerste mooie dagen van het jaar.
5 Brouwerij Dampegheest Lentebock (Kieftei?) 7,0 % 33cl 6,22
  http://www.brouwerijdampegheest.nl/ Limmen NL. Dampegheest Lente-Bock is een lichtvolmondig fris bier met het karakter van de lente 7% alc. Met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Hierdoor is de volle aroma van de verschillende gerst-, tarwemout en hopsoorten gewaarborgd.
6 Brouwerij Kerkom Bloesem Bink 7,1 % 33cl 5,87
  http://www.brouwerijkerkom.be/ Sint-Truiden BE. Na de blonde en de bruine Bink kwam de Brouwerij met een derde biersoort voor de dag: de Bloesem Bink. Dit ter gelegenheid van de 50ste bloesemwijding in 2000! Wij brouwen dit seizoensbier elk jaar in dezelfde periode (lente-zomer). Het is hier dus ook enkel te verkrijgen van april tot oktober. De ingrediënten zijn: vijf moutsoorten, één Belgische hopsoort, brouwwater, gist, honing van Sint-Truiden en perenstroop van Vrolingen. Het smaakt fruitig met een licht zoete tint en een lange fruitige, zacht bittere afdronk.

Maart 2012 13-03-2012
1 Bierbrouwerij De Eem Xtreem Warrior 4,6 % 33cl 6,64
  http://www.bierbrouwerijdeeem.nl/ Brouwt bij diverse brouwerijen. Een bier van brouwerij de eem . De naam verwijst naar de hop soort warrior.
2 Stadsbrouwerij De Pelgrim Chocolade Stout 4,8 % 75cl 4,44
  http://www.pelgrimbier.nl/ Rotterdam NL. Een stout met echt rotterdams water en pure chocola.
3 Pragt Dubbel 6,5 % 33cl 6,63
  http://www.brouwerijpraght.nl/ Dronten NL. Er worden uitsluitend volmoutbieren gebrouwd met alleen hop en geen andere (kunstmatige)toevoegingen. Alleen kwalitatief hoogwaardige hoppen, mouten,  boven- en ondergisten  worden gebruikt. Het zachte polderwater is uitstekend geschikt voor het bier en behoeft geen chemische voorbehandeling. Alle bieren worden ongefiltreerd en ongepasteuriseerd afgevuld om zo de volle smaak te behouden. De brouwerij streeft ernaar zoveel mogelijk milieuvriendelijk te werken. Gebruik van biomout. Bierbostel en gistdepot voor de boer. Bierleveranties met paard en wagen.Het betreft hier een proefbouwsel dat in deze samenstelling niet in productie zal worden genomen.
4 Bronckhorster Angus Tripel 8,5 % 33cl 7,29
  http://www.brouwerijrodenburg.nl/ Rha NL. Een krachtig staaltje van brouwperfectie voor de bierliefhebber die versterking zoekt. Deze tripel heeft een ronde smaak in een donker kader, met een fluweelzachte streling van de tong en een vredig gevoel van weldaad.
5 Mijn Zwager en Ik Babybier 9,4 % 33cl 7,33
  http://www.mijnzwagerenik.nl/ Dit is een van de eigen recepten gebrouwen door Jeroen. Het is een op de fles nagistend amberkleurig bier. Dit bier werd voor het eerst in 2010 gedronken bij de geboorte van Vera Bunnik. Het is een zoet bier met veel anijs. Het is als grappige vervanger van een beschuit met muisjes bedoeld, het heeft ook granen, anijs en zoetigheid. Deze batch is gebrouwen door Jeroen en Mick Bunnik.
6 Emelisse white label Imp Rus Stout Sorachi Age single hop 11 % 33cl 7,05
  http://www.emelisse.nl/ Kamperland NL.Soms creëert een brouwmeester een bijzonder bier dat slechts eenmaal gebrouwen wordt. Ook kan het zijn dat Emelisse beschikt over oud whiskyvaten. Daar wordt het bier korte tijd in gelagerd. Dergelijke bieren verkoopt de brouwerij als ‘Emelisse White Label’.

Februari 2012 14-2-2012
1 SNAP (Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers) IJsbok 9 % 33cl 7,36
  http://www.snab.nl/ IJsbok is een levend, niet gepasteuriseerd, bovengistend bier. Inspiratiebron voor dit in Europa unieke bier is het Nova Zembla reisverslag 'Om de Noord' van Gerrit de Veer uit 1597. Het verslag beschrijft hoe de scheepsbemanning tot hun verbazing ontdekte dat diep in een bevroren bierfust een vloeistof was achtergebleven, die uitstekend smaakte en waarbij 'alle kracht van het bier in dat kleine beetje nog vloeibare bier zat'. SNAB is erin geslaagd om met haar "IJSBOK" het proces na te bootsen waardoor een voor de bierliefhebber zeer bijzonder bier beschikbaar is gekomen. Het bier is gebrouwen bij de proefbrouwerij in????
2 Brouwerij De Molen Klap van de molen 9 % 33cl 7,04
  http://www.brouwerijdemolen.nl/ Our new winter ale. Available from the end of November. Brewed with lots of spices but they won’t be overwhelming in both aroma and flavour.
3 Jopen Meesterstuk 2012 10 % 33cl 6,26
  http://www.jopen.nl/ Het bier wordt gebrouwen ter ere van Sint Maarten de beschermheilige van het Haarlemse brouwersgilde. In de middeleeuwen moesten ambachtslieden een meesterstuk creëren als proeve van bekwaamheid. Jopen Meesterstuk 2012 is een Russian Imperial Stout met 10% alcohol. Het Meesterstuk is gebrouwen met gerstemout soorten en geroosterde roggemout en heeft een krachtige volle smaak. De geroosterde mout soort zorgt voor het gebrande karakter dat doet denken aan koffie en chocolade. De Amerikaanse hopsoorten geven het bier zijn fruitige karakter. Het hoge alcoholpercentage en de nagisting op fles maken het bier geschikt als oplegbier, zodat de smaken zich blijven ontwikkelen.
4 Emelisse white label Barley wine 2011  10 % 33cl 7,38
  http://www.emelisse.nl/ Soms creëert een brouwmeester een bijzonder bier dat slechts eenmaal gebrouwen wordt. Ook kan het zijn dat Emelisse beschikt over oud whiskyvaten. Daar wordt het bier korte tijd in gelagerd. Dergelijke bieren verkoopt de brouwerij als ‘Emelisse White Label’.
5 Brouwerij Ramses Shire Stout 8,6 % 33cl 7,15
  http://www.ramsesbier.nl/ Shire Stout is een sterk, stoer doch elegant bier. Het is stevig gehopt volgens de traditie van Imperial Stout Om de bierbewaarheid te ondersteunen is Gagel en Jeneverbes toegevoegd. Vanille en koffie complementeren de moutsmaken. Door het hoge alcoholpercentage en de bijzondere ingrediënten kan dit bier gracieus rijpen. Deze imperial stout is gebrouwen door Ramses Snoeij bij brouwerij de 3 horne.
6 Brouwerij Mommeriete Heer van gramsbergen 11 % 30cl 6,53
  http://www.mommeriete.nl/ Huize gramsbergen kwam in 1339 tot stand en heeft in de loop der tijden veel meegemaakt. Toen de heer van gramsbergen Statius Anna van wachtendonk het kasteel weer op. De heer is een donker bier, rijk aan smaakvan Aeswijn overleed bouwde zijn weduwe Anna van wachtendonk het kasteel weer op. De heer is een donker bier, rijk aan smaak en sterk van body.

Januari, opening proefjaar 2012 10-1-2012
1 Klein Duimpje Porter 5,5 % 33cl 6,69
  http://www.kleinduimpje.nl/ Porter is een uit de 17e eeuw stammend biertype en werd na de 2e wereldoorlog bijna niet meer gebrouwen. Deze Porter is vol van smaak en iets moutbitterig in de afdronk.
2 Maximus Pandora 6,0 % 33cl 5,76
  http://www.brouwerijmaximus.nl/ Brouwerij Maximus is een vrij nieuwe brouwerij uit Utrecht. De site is helaas nog niet af. meer info dan op de fles staat is dus helaas nog niet niet voor handen.
3 Duits & Lauret Blond 6,5 % 33cl 6,57
  http://www.duitslauret.com/ Duits & Lauret Blond is een zeer verfrissende en complexe dorstlesser. Door de grote hoeveelheid aromatische hopsoorten zijn er in de geur veel bloemige en citrusachtige componenten te onderscheiden. Dit alles gecombineerd met een aangename bitterheid. Vanwege deze uitgesproken eigenschappen is het bier uitermate geschikt om zo van te genieten, maar is het ook een prima begeleider bij diverse gerechten. Combinaties met frisse salades en gerechten met witte vissoorten leveren prachtige smaaksensaties op.
4 EleganT Deerne 6,5 % 33cl 5,45
  http://elegantbier.nl/ Een kleine brouwerij uit Leiderdorp. Het bier is een kersenbier.
5 Duits & Lauret Winterstout 8,5 % 33cl 6,90
  http://www.duitslauret.com/ Deze zware winterwarmer verenigt al het mooie van de Duits & Lauret Stout met een krachtig mondgevoel en een verwarmende afdronk. Door zijn volheid en balans kan hij prima combineren met winterse stoofgerechten en uitgesproken blauwschimmelkazen. Duits & Lauret Winterstout is een bier van hoge gisting, ongefilterd en ongepasteuriseerd met nagisting op fles en vat. Licht gekoeld serveren op een temperatuur van 12-14 graden Celsius. Het bevat 8,5% alcohol en is verkrijgbaar van november tot en met februari
6 Nederlands Openluchtmuseum (Brabantse brouwerij 'De Roskam') 't Goeye Goet tripel 9 % 75cl 7,02
  http://www.openluchtmuseum.nl/pid/956/ Het Arnhemse museumbier wordt gebrouwen in de Brabantse bierbrouwerij De Roskam uit Ulvenhout die al meer dan een halve eeuw geleden werd overgeplaatst naar het Openluchtmuseum. 
 

 
Comments