Wie, wat, waar?‎ > ‎

Proefavond Bieren 2015

Op deze pagina staan de geproefde bieren van 2015. Bij de meeste bieren staan een omschrijving, website, waaruit de bieren geschonken zijn en alcohol percentage.

Decemberdiner8-12-2015
1LiefmansCuvee Brut6,00%37,5cl
2La Croix du RatAmbree6,00%30cl
3EmelisseBlond6,80%30cl
4Cuvee de noëlSt. Feuillien9,00%75cl
5Maallust181810,00%30cl
6JopenKenau bier likeur40,00%35,5cl

Homebrews10-11-2015
1Mijn Zwager en IkBunnik's Bruidje5,00%25cl
Een licht fris bier met bruidssuikers gekookt. Dit bier bevat dus amandel!
2Mjin Zwager en IkBunnik's Bruidegom6,00%25cl
Een donker zoet bier met bruidssuikers gekookt. Dit bier bevat dus amandel!
3Mijn Zwager en IkBunnik's Bruiloft5,50%
Dit bier is de combinatie van bovenstaande twee bieren. In een smal glas zal te zien zijn dat de combinatie een donker rood bier is. Ofwel voeg een bruidje en een bruidegom samen en je hebt een bruiloft! En zoals de meeste mensen wel weten is de kleur van de liefde rood! Let op! Ook deze combi bevat dus amandel.
4BontBierUnderneath the Mango Tree6,007%30cl
Dit bier is verzonnen en gebrouwen door Jessica, Hassel en Jeroen. Het is gebrouwen met een mango sap en piment. Dat geeft het bier een fris fruitig karater met een pittige kruidige smaak.
5Mijn Zwager en IkGerards Weizenbock7,50%30cl
Gebrouwen met een Arsegan moutpakket
6Boskoopse Huis BrouwerijDe Boskoopse PUNKer30cl

Er zit Muziek in Bier13-10-2015
1WychwoodStatus quo4,30%50cl
Piledriver kwam op de markt, tegelijk met een luxe heruitgave van het gelijknamige album uit 1972. Het bier wordt gebrouwen door brouwerij
Wychwood, de grootste brouwerij van biologische bieren in de UK. Volgens de brouwerij is Piledriver een traditioneel bier. Het bier heeft een fruitig en hoppig karakter en heeft een alcoholpercentage van 4,3 procent. Zanger en gitarist Francis Rossi: "Muziek en bier gaan goed samen. Wie dat tegenspreekt is nooit bij een concert geweest en zeker niet bij een Quo-show. We wilden graag iets speciaals voor onze fans doen, en voor onszelf natuurlijk. "Piledriver staat bekend als een van die albums waaraan alles klopt. De chemie op die plaat was perfect en het plezier van het maken straalt er nog steeds af. Wychwood heeft ons geholpen om een bier te brouwen waarvoor precies hetzelfde geldt."
2The schwarzenberg breweryQueen4,70%30cl
The Schwarzenberg brewery in Protivín used to be the largest brewery in the Prácheňský region. Voor meer info ga naar www.queenlager.com
3KronliensKiss4,70%30cl
Kiss Destroyer Beer, na diverse andere ( Hard ) Rock bands heeft nu Kiss ook zijn eigen bier. De Amerikaanse band wordt daarbij geholpen door het Nederlandse bedrijf Easywineshopper. Kiss beer is al heel erg bekend in Amerika en wordt al in 26 Staten verkocht. Het betreft hier een zachte milde pils met een alcoholpercentage van 4.7 %.Het bier wordt gebrouwen bij Kronliens in Zweden.
4RobensonsIron Maiden Trooper4,70%50cl
TROOPER is een diepe gouden ale met citroenzuur hop notities en dominerende mout smaken met een subtiele hint van citroen. Echte diepte van karakter met complexe hop notities met behulp van een combinatie van Goldings, Bobec en Cascade hop.
5De PraelDoe Maar7,70%30cl
Doe Maar is de meest succesvolle band in de Nederlandse muziekgeschiedenis. In de periode van 1978 tot 1984 hebben de mannen menig (vrouwen)hoofd op hol gebracht. En ze zijn weer terug! Afgelopen maand heeft Doe Maar opgetreden tijdens Symphonica in Rosso. Ook hebben ze de handen ineengeslagen met rappers als Gers Pardoel en Sef om een nieuw album te maken.Om al deze succesen te vieren en de band te eren heeft BrouwerijDe Prael een uniek Doe Maar Bier gebrouwen. Na verschillende proefbrouwsels is er uiteindelijk gekozen voor eenScotch
Ale met 7,7% alcohol. Het bier heeft een romig weissbierkarakter met een robijnrode kleur en een tropisch karakter. De flesjes zijn voorzien van een opvallend label in de bekende Doe Maar fluorkleuren, roze & groen. Het label heeft, heel toepasselijk, dezelfde print als het nieuwe cd-hoesje.
6John Martin/Ferme de Mont-Saint-JeanWaterloo Triple8,00%33cl
Waterloo is een bier dat met liefde wordt gebrouwen in de Ferme de Mont-Saint-Jean, de boerderij waar tijdens de Slag bij Waterloo het beroemde veldhospitaal van de Engelsen ondergebracht was. Dit bier van topkwaliteit is meer dan ooit een symbool van authenticiteit, vakmanschap en moed. In 1815 kregen de troepen tijdens de wereldberoemde veldslag bier van hoge gisting voorgeschoteld, want dat zou hen kracht en moed geven om ten strijde te trekken. Twee eeuw later zijn Anthony Martin en Adrien Desclée trots om dit historische moment nieuw leven te mogen inblazen door dit lokale kwaliteitsbier opnieuw te brouwen met respect voor het oorspronkelijke recept: Waterloo, het bier van de moed! Deze tripel is zowel eenvoudig als complex. Hij dankt zijn eenvoud aan de eerste zoete toets op de tong, die daarna snel wordt bedekt met een bitterheid die zich tot achteraan in de mond verspreidt. Hij is echter ook complex doordat zijn grondstoffen als kanonschoten in de mond ontploffen, de ene nog smakelijker dan de andere. De bitterheid van de hop wordt afgewisseld met de souplesse van mout. Het brouwproces geeft aan Waterloo de smaak van een nieuwe overwinning.

Vakantiebieren8-9-2015
1BrewdogDead Pony Pale Ale3,80%30cl
Jasper Bunnik
2FranziskanerWeissbier5,00%50cl
Gerard van der Weide
3Brecon BrewingRed Beacons5,00%50cl
Jeroen Bunnik deliciously complex Red Hued IPA
4La ValheureuseBlanche6,00%75cl
Jeroen van der Horst
5Utrechtse HeuvelrugBlond6,00%25cl
Peter van der Graaf
6Jopen Mooie Nel IPA6,50%30cl
Mick Bunnik

Tsjechische import9-6-2015
1Brouwerij TreboniceWittek4,80%100cl
Tsjechië, http://www.pivovartrebonice.com/, Stijl : witbier , bier van hoge gisting. Algemene indruk : Wit bier , zoet van smaak
Uiterlijk : licht gekleurd , troebel (stijl belgisch witbier)
Reuk : graan , oranje vruchtvlees , gist , koriander , kruidnagel
Smaak : tarwe , graan , licht (oranje) zoetje , licht bitterheid met een beetje zuur
Mondgevoel / nasmaak : koriander , sinaasappel , beetje tarwe smaakt zakt langzaam weg.
2Brouwerij Blahovar PilsenEnglish Stout Dry4,80%70cl
Tsjechië, http://www.blahovar.cz/, Stijl: Stout Algemene indruk: mooie stout volle smaak.
Hop : pilgrim Mout: geroosterd
Uiterlijk : diep zwarte kleur ,
Reuk : koffie , chocolade , donker fruit
Smaak : zacht bitter , noten , koffie , chocolade
Mondgevoel/ na smaak: koffie smaak, droog.
3Brouwerij TreboniceSeladon6,50%100cl
Tsjechië, http://www.pivovartrebonice.com/, Stijl: helles bock, lentebock bier van lage gisting Algemene indruk: mooi bockbier, beetje zoet, makkelijk te drinken
Hop: bereide hop Mout: Barley
Uiterlijk : gouden kleur , mooi schuimkraag ,
Reuk : moutig , granen , licht kruiden , gist , zoet
Smaak : moutig ,licht zoet , licht gist en granen
Mondgevoel/ na smaak : beetje bitter zakt langzaam weg , moutig , licht graan, gist, kruiden, kruidig.
4Brouwerij pivovar AntonTlusty netopyr (zitna IPA)6,80%100cl
Tsjechië, http://www.pivovarantos.cz/, Stijl: ipa, bier van hoge gisting Algemene indruk: lekker bier prachtig te drinken rogge ipa.
Hop: 4 soorten amerikaans hop, chinook, cascade, premiant, amarillo Mout: munich, karamel, pilsen, rogge Gist: safale US-05, (american echter)
Uiterlijk: donker koperen kleur , mooie schuimkraag
Reuk: caramel, wilde bessen, tropisch fruit, mandarijnen, hop, citrus, rogge
Smaak: zacht, redelijk volle smaak, caramel, bitter, noten van wilde bessen, licht tropisch fruit, abrikoos, citrus, kruiden
Mondgevoel/ na smaak: lange nasmaak van karamel, tropisch fruit, noten, kruiden.
5Řemeslný pivovar CLOCKClock No Idols! 19° Double IPA7,60%70cl
Tsjechië, http://www.pivovarclock.cz/, Stijl: double ipa bier van hoge gisting. Algemene indruk: prachtig fruitig, expressief, gevaarlijk bier zeer goede double ipa.
Hop : Nelson Sauvin (kruisbessen aroma , witte wijn) (nieuw zeeland)
Uiterlijk : donker gouden kleur , licht troebel vasthoudende schuimkraag
Reuk : zeer fruitig , meloenen , mango , manderijnen , kruisbessen , zoet , karamel , kruiden
Smaak : erg fruitig , moutig , licht zoet , ananas , lychee , witte wijn , licht alcoholisch
Mondgevoel / na smaak : bitter , tropisch fruit , mandarijn , sinaasappel en grapefruit schil , licht kruidig
6Brouwerij Bfevnovsky klasterniImperial Pilsner 20°8,50%70cl
Tsjechië, http://www.brevnovskypivovar.cz/, Stijl: strong pale lager bier van lage gisting Algemene indruk: zoet maar heel mooi bier om te drinken.
Hop: saaz hop, hop extract Mout: pilsner
Uiterlijk: donker gouden kleur, mooi bleke schuimkraag, licht troebel
Reuk: licht moutig , licht caramel , kruidig en hop kruidig , licht alcoholisch
Smaak: moutig, licht zoet , licht caramel , kruiden , hoge bitterheid ,zuur , aardse hop
Mondgevoel/ na smaak: redelijk bitter zakt langzaam weg, moutig, kruidig, licht kruidachtige schillen van citrusvruchten, karamel, licht alcoholisch en hop.

Kees & voormalig Kees19-5-2015
1Brouwerij EmelisseAmerican Pale Ale3,50%33cl
2Brouwerij KeesLondon Mild Ale3,50%33cl
3Brouwerij KeesFarmhouse IPA6,00%33cl
4Brouwerij KeesEast India Porter6,50%33cl
5Brouwerij EmelisseLenteBock7,00%33cl
Zo net na de winter zijn de smaakpupillen toe aan frisheid. Traditiegetrouw kent de lentebock een iets hoger alcoholpercentage en een fris bittertje in haar afdronk. Dat maakt het lentebier beter bewaarbaar.
6Brouwerij KeesExport Porter 175010,50%33cl

U.S.A14-4-2015
1MillerGenuine Draft4,30%33cl
USA, Milwaukee, Wisconsin, http://www.mgd.com/Representing a true innovation in American brewing, MGD's patented cold-filtered process fashions the smooth drinkability of draft beer available in bottles and cans.
2Goose Island312 Urban Wheat Ale4,20%35,5cl
USA, Chicago, http://www.gooseisland.com/ Inspired by the city of Chicago and densely populated with flavor, 312’s spicy aroma of Cascade hops is followed by a crisp, fruity ale flavor delivered in a smooth, creamy body that's immensely refreshing.
3Anchor BrewingIndia Pale Ale6,50%35,5cl
USA, San Francisco, http://www.anchorbrewing.com/ Anchor IPA™ is made with 2-row barley malt and fresh whole-cone hops, its bright amber color, distinctively complex aroma, spiky bitterness, malty depth, and clean finish unite to create a uniquely flavorful, memorable, and timeless craft IPA.
The elephant you see on Anchor IPA™ was hand-drawn by our label artist, James Stitt. To "see the elephant" was a popular 19th-century expression that originated with a tale that predates the California Gold Rush.
4Brooklyn BreweryEast India Pale Ale6,90%35,5cl
USA, Brooklyn, http://brooklynbrewery.com/ Plenty of IPAs will promise you the moon and the stars, looking to seduce you with words of smashing bitterness and hops everlasting. Actually, we're not here to "blow you away with a lupulin cannon," or "peel the enamel off your teeth." East IPA is a clean, drinkable IPA that's packed with flavor and offers a bold balance, not a smack in the head. American hops soar in the bright piney aroma, while East Kent Goldings hops bring the taste of stone fruits and firm bitterness from IPA's ancestral British home. Give our East IPA a try with some rich crab cakes or salmon, strike up a conversation with farmhouse cheddars, and find harmony alongside spicy dishes. East IPA's blend of tradition and exuberance sets the standard for hop-driven deliciousness.
5Flying Dog BrewerySnake Dog IPA7,10%35,5cl
USA, Frederick, http://flyingdogbrewery.com/ The American IPA hoppiness or Belgian funk of Raging Bitch can be brought out with food. Flavor notes: Sweet malt body contrasted with pine and grapefruit hop flavors and exotic fruit yeast notes. Pairs with: Wasabi, ginger, jerk, Cajun, or cayenne; tangy cheese with fruit; dark chocolate. "Good people drink good beer."
6OmmegangHennepin Farmhoese Saison7,70%35,5cl
USA, Cooperstown NY, http://www.ommegang.com/ Ale brewed with Grains of paradise, coriander, ginger, sweet orange peel. Rich, fruity and aromatic burgandian brew. Hearty and rustic golden ale. "Everything for a reason"

Trappisten10-3-2015
1ChimayDoree/goud4,80%33cl
Het eerste Chimaybier werd in 1862 gebrouwen. Het was aanvankelijk een Doppelbock in Beierse stijl, dus van lage gisting. Na enkele brouwsels verkozen de monniken echter een bière forte, een donker bier van hoge gisting, naar het model van het bier van de moederabdij van Westvleteren.Chimay dorée: een blond bier met een alcoholgehalte van 4,8%. De naam is ontleend aan de goudkleurige kroonkurk. Dit is het refterbier van de abdij dat aanvankelijk niet commercieel beschikbaar was. Oorspronkelijk betrof het een met water aangelengde versie van de Rode Chimay, maar het kreeg in 2006 een eigen receptuur. Het was alleen in de abdij zelf te verkrijgen. In de nabijgelegen Auberge de Poteaupré wordt het van het vat getapt als Chimay Spéciale Poteaupré. Door het exclusieve karakter werd dit bier zeer gezocht. Sinds april 2013 wordt het ook in geselecteerde horecazaken aangeboden.[1]
2EngelszellNivard5,50%33cl
Het bier wordt sinds 2012 gebrouwen in de brouwerij van Stift Engelszell te Engelhartszell an der Donau, het enige trappistenklooster in Oostenrijk. De bieren werden vernoemd naar twee voormalige abten van de abdij. Gregorius Eisvogel was de eerste abt van 1931 tot 1950. Benno Stumpf was abt van 1953 tot 1966. Nivard, blond bier met een alcoholpercentage van 5,5%
3AchelBruin8,00%33cl
Pas in 1997 werden door de abdij van Westmalle de benodigde fondsen vrijgemaakt en personeel beschikbaar gesteld voor een nieuwe brouwerij in Achel. In 1998 zag de Achel 5 als eerste het licht, een blonde ale van hoge gisting met een relatief lage sterkte van 5 graden volumeprocent. Een jaar later werd de zwaardere Achel 7 boven de doopvont gehouden. De kritieken waren eveneens teleurstellend. Een mengsel van deze twee brouwsels, de Achel 6, kreeg de eerste voorzichtige positieve reacties en toen in augustus 2001 onder goedkeurend gemompel de blonde Achel 8 geboren werd, haalde de trappistengemeenschap opgelucht adem
4WestvletterenAcht8,00%33cl
De Westvleteren Acht heeft een blauwe kroonkurk en, net zoals de overige Westvleteren-bieren, geen etiket. Het bier is een bitter bier met een EBU van 35. Het bier heeft met een EBC van 72 een donker koper, bruine kleur. Verder heeft het bier een schijnbare vergistingsgraad van 88% en een oorspronkelijke dichtheid van 1,072.  Het bier wordt niet verkocht aan winkels en de horeca en is officieel enkel te verkrijgen bij de abdij zelf en in het café tegenover de abdij (Café In De Vrede). Toch vindt het bier soms in kleine hoeveelheden de weg naar winkels en cafés. De monniken kunnen niet altijd aan de vraag voldoen, maar kiezen er voor om hun brouwerij kleinschalig te houden
5La trappeTripel8,00%33cl
Het bier wordt gebrouwen door de Bierbrouwerij De Koningshoeven van de abdij "Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven" in Berkel-Enschot nabij Tilburg in Noord-Brabant. De brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. De naam La Trappe is afkomstig van het Franse klooster "La Trappe", de bakermat van de orde der trappisten. De trippel is donkerblond en heeft een fruitige smaak. Het alcoholpercentage is 8%
6RochefortTien11,30%33cl
Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort in de provincie Namen wordt gebrouwen. De Cisterciënzerabdij voor nonnen werd in 1230 opgericht, maar rond 1789 vernield. De abdij werd in 1887 weer opgebouwd, en het eerste Rochefortbier werd rond 1899 gebrouwen. Op 29 december 2010 werd het oude gedeelte van de abdij door een brand verwoest. De bibliotheek, de kapel, de woonvertrekken van de monniken en de brouwerij, waar het trappistenbier wordt gebrouwen, bleven gespaard. 

Gerijpt10-2-2015
1RamsesStout met hout Ardbeg8,5%33cl
Deze stout is gerijpt met snippers wiskyhout van de Ardbeg distileerderij. Deze staat op het schotse eiland Islay waar ook de Bowmore en Laphroaig wisky vandaan komt
2Witte KlavervierAvercamp XA10%33cl
Hendricus Avercamp (1585-1634) of 'de Stomme van Campen' is de bekendste schilder en tekenaar van Hollandse winterlandschappen uit de 17de eeuw. In dezelfde tijd werden in het naburige Zwolle de zogenaamde 'Zwolsche Heeren bieren' (1) gebrouwen; zwaar donker en goed houdbaar bier.De Avercamp XA met de inkeping op het etiket op twee, werd op negen januari 2014 gebrouwen. Na de fermentatie werd het bier extra lang, zuurstofvrij en net boven het vriespunt, gelagerd met complete spanen van bourbon-barrels in de lagerings-tank*. Pas op vijf augustus 2014 werd het bier afgevuld met hergisting op fles. Een uniek slow- en bewaarbier; geen dorstlesser maar lekker langzaam genieten net als van een goede wijn of mooie whisky. Ontwikkeld door brouwmeester Peter van den Eijnden en Freek Ruis, gebrouwen bij de Scheldebrouwerij. Wilt u het bier bewaren, doe dit dan bij een constante, liefst lage temperatuur in een donkere omgeving of houder.
3De MolenRhythm en Blues10,2533CL
Het bier heeft op Bourbon vaten gelegen.Er waren verschillende vaten, dus de duur zal tussen 8 en 12 maanden
hebben gelegen
4Kaapse brouwersGozer BA10,8%33cl
Imperial Oatmealstout Barrel Aged.de Barrel Aged Gozer heeft 4 maanden op eikenhouten vaten (Bourbon) gerijpt samen met houten snippers van een rumvat erbij.
5Emelisse IRS Ardbeg11%33cl
Deze brouwer hoeft geen introductie. Dit bier heeft gerijpt op een Ardbeg vat.
6UiltjeMeneer de Uil Mortlach11,5%33cl
Een bier gerijpt op een Mortlach wisky vat. Deze distileerderij komt uit het Speyside distrikt. Dit is gelegen in de rechterhoek van de Highlnds. HEt is een klein gebied waar wel de meeste stokerijen staan.

Januari13-1-2015
1Brasserie de La Croix du RatBière à La Châtaigne6%33cl
Sweet Chestnut Ale: 6° Alcohol, 85% light barley malt fortified with 15% freshly roasted chestnuts. Intresting variation of pale ale, long roasted sweet chestnut taste, loads of body and hops.
2Hobbybrouwerij Mijn Zwager en IkBunnik's BondBier7%33cl
Gebrouwen naar een idee van Jessica en Hassel (Bond fans) Bevat naast pilsmout, whiskymout en eikenhoutgerookte tarwemout. De engelse hopsoorten Fuggles en Target zijn natuurlijk in lijn met het Engelse Bond thema gekozen evenals de gist London Ale!
3Oedipus Panty6%33cl
Een geroosterde, Full body stout
4Brouwerij DampegheestZware Hufter10%33cl
Een Volmondig bovengistend donkerbier. Verrassend van karakter en gemeen door een uitzonderlijk hoog alcohol percentage.
5Fort LapinDroeftoeter10%75cl
http://www.meisjevandeslijterij.nl/2014/06/droeftoeter/ Het is een 4 maanden op een ex-bourbon cask waar de afgelopen jaren oude Jenever van Boomsma in Leeuwarden op rijpte gelagerde quadrupel. Dit bier was in zeer beperkte oplage te koop (men dacht ongeveer 250 flessen te vullen en dit waren er uiteindelijk 270)
6Brouwerij Het UiltjeRansuil10,533cl
En de Ransuil is onze Russian Imperial stout. Deze zware stout is standaard houtgelagerd. Vol van smaak, wat rokerig en erg hoppig zoals we er van houden. Drink een Ransuil als je het koud hebt en laat je verwarmen door dit f*cking Uiltje. Of gewoon als je van goed bier houd. Het bier is ongefilterd en ongepasturiseerd, en mag best even weggezet worden om nog langer te rijpen. Natuurlijk kan dit uiltje ook gewoon meteen gedronken worden.
IBU: 80
EBC: zwarter dan het hart van je Ex vriendin
Mout: Pale ale mout, cara, Chocolade, Roast en whiskey mout
Hop: Simcoe & East Kent Golding
Extra: Frans eikenhout gelagerd met een rokerige twist
Comments