Wie, wat, waar?‎ > ‎

Proefavond Bieren 2011

Op deze pagina staan de geproefde bieren van 2011. Bij de meeste bieren staan een omschrijving, website, waaruit de bieren geschonken zijn, alcohol percentage en de avondscore op basis van de cijfers die zijn toegekend door de proevers van die avond.

Decemberdiner 13-12-2011
1 Brouwerij Bosteels Deus "Brut des Flandres" 11,5 % 75cl  
  http://www.bestbelgianspecialbeers.be/ Het brouwen en de eerste en tweede gisting gebeuren in België. Het afvullen van de flessen met toevoeging van vergistbare suikers en speciaal geselecteerde gist, de hergisting op fles, de lange 'maturatie' (minimum 12 maanden), de traditionele remuage met als doel de gist los te weken van de flessenwand en te verzamelen in de hals van de fles door het dagelijks draaien van de flessen in pupiters, de traditionele dégorgement (gistverwijdering door bevriezing van de flessenhals), de dosage (bijdoseren) en de kurkstop en aankleding van de fles gebeuren in de champagnestreek. Dit bijzondere bier wordt geschonken zoals champagne.
2 St-Feuillien Blond 7,5 % 75cl  
  http://www.st-feuillien.com/ De kleur is diepgoud, het schuim fijn en luchtig. Het boeket is zeer geparfumeerd; de aromatische hopsoorten zijn herkenbaar aanwezig en de specerijen zorgen voor een fruitige toets van citrusvruchten. De smaak wordt gekenmerkt door een intense, zeer karakteristieke volle bitterheid. Vooral de dominante moutsmaak laat een volle indruk na in de mond. Toch is de afdronk droog en hoppig. Al deze kenmerken samen maken er een uitstekend digestief bier van.
3 St-Feuillien Bruin Réserve 8,5 % 75cl  
  http://www.st-feuillien.com/ De kleur is zo gloedvol als donkere mahonie. Het schuim is vol en blijvend. De typische neus weerspiegelt een grote diversiteit van ingrediënten. De fruitgeuren ontstaan door gisting, vormen een rijke harmonie met het dominant aanwezige zoethout en de gebrande suiker. De smaakstructuur steunt op een stevig moutfundament. De delicate bitterheid is het resultaat van een complexe wisselwerking tussen fijne hopsoorten en bijzondere moutsoorten. Ze geven het bier een eigen specifieke toets van fondantchocolade. Dit bier onderscheidt zich door een uitzonderlijk zintuiglijk palet met een koppige smaak en een krachtig aroma.
4 Brouwerij Het Anker Cuvée van de Keizer - Blauw 11,0 % 75cl  
  http://www.hetanker.be/ Keizer Karel is geboren op 24 februari 1500, kort na onze brouwerij. Elke jaar, op 24 februari vieren wij de de verjaardag van Keizer Karel en brouwen wij de “Cuvée van de Keizer”. Dit uitzonderlijke bier is een speciale versie van de Gouden Carolus Classic maar met een verrijkt smakenpalet en aangevuld met mysterieuze aroma’s.  De gekarameliseerde mouten en haar 11 % Alc. Vol.  geven “Cuvée van de Keizer” de ronde warmte van wijn met de frivole frisheid van bier. Keizerlijk gekroond met de speciale champagnedop is deze “Cuvée” ideaal om zeer lang te bewaren bij een keldertemperatuur van 12°C. Een degustatiebier om bijgevolg lang en met mate te koesteren.
5 Casle Brewery Van Honsebrouck (Kasteel) Cuvée du château 2004 (Bruin) 11,0 % 75cl  
  http://www.vanhonsebrouck.be/ Stel dat je bieren zou vergelijken met wijn. Dan zou de Cuvée du château, een prestigieuze broer van het welbekende Kasteelbier, in de buurt komen van een bourgogne of een zware médoc.
6 La Chouffe Esprit d’Achouffe (koffie likeur) 40 % 50cl  
  http://www.achouffe.be/nl   Esprit d’Achouffe is een brandewijn gedestilleerd op basis van 5 jaar oud bier. Zeer fijne brandewijn, heeft iets weg van « grappa ». Het wordt verkocht in 50 cl stenen kruikje met serigrafie.

November 8-11-2011
1 Hertog Jan  Oerblond 6,2 % 30cl 6,71
  http://www.hertogjan.nl/ De uitslag van de X en de Y heeft dit nieuwe bier opgeleverd. Hertog Jan Oernblond combineerd een prettige tintelende smaak met een aangenaam bittere afdronk. Die eigenschappen dankt oerblond aan het drie keer hoppen met bitterhop en saazer aromahoppen en de speciaal geselecterde zomergersten. Dit leverd een bier op met een verfijnd smaakpalet en een prachtige goudblonde kleur. Een  heerlijk bier als afdroonk van een intensieve dag.
2 mijn zwager en ik bruin 5,2 % 30cl 6,89
  http://www.mijnzwagerenik.nl/ Een eigen gebrouwen bruin bier met munchener aroma en biscuit mout. Verse hop uit Gulpen en leuven pale ale gist. heeft een lekkere licht gebrande afdronk.
3 Wispe  Blond 6,0 % 33cl 5,72
  http://www.wispe.nl/ Het is omstreeks 1150 als voor het eerst wordt gesproken van Wispe, een van de oudste benamingen voor de stad Weesp. De vestingstad stond, dankzij het schone water uit de Vecht, lange tijd bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit. De Weesper brouwerijen verscheepten zo'n 90% van het bier naar andere steden, slechts 10% was voor de Weespers zelf. Vooral Amsterdam profiteerde hiervan. Het Weesper gerstenat werd niet alleen binnen Nederland gewaardeerd, maar ook over de landsgrenzen tot het Spaanse hof aan toe. Weesp is de bron van inspiratie voor Wispe. Een toegankelijk blond bier met karakter dat ambachtelijk wordt gebrouwen volgens de laatste standaarden. Probeer Wispe blond en oordeel zelf. 
4 Berghoeve Blonde Gloed 6,3 % 30cl 5,26
  http://www.berghoevebrouwerij.nl/ Blonde Gloed is het derde bier in het assortiment van de Berghoeve brouwerij. Het is een goed doordrinkbaar blond bier met zo'n 6,3% alcohol
5 Gulpener  Jaarling 6,5 % 75cl 7,07
  http://www.gulpener.nl/ Gulpener jaarling bock is gebrouwen in de nazomer van 2010 van limburse gerst, hop en door mergel gezuiverd water uit eigen bronnen. vervolgens hebben we dit bijzondere brouwsel op een 75 cl fles afgevuld en twaalf maanden laten rijpen. Deze rijping geeft dit robijnrode volmoutige speciaalbier een nog krachtiger en intensievere smaakbeleving.
6 Graaf van Heumen Triple 7,6 % 75cl 6,77
  http://www.graafvanheumen.nl/ Een krachtige, licht zoete en zeer mooi gehopt bier van 7,6% alcohol. De mooie bitterheid is o.a. verkregen door de aller beste hop zoals Saaz hop. Deze zorgt mede voor de bloemige geur.

Ladies night 19-10-2011
1 Bierbrouwerij De Eem Tasty Lady IPA 6,2 % 33cl 5,95
  http://www.tastylady.nl/ Gebrouwen door 5 dames om het dogma dat bier louter een echte mannen wereld is, voor eens en altijd de fles in te drukken. De Tasty Lady is een heerlijk zachte bovengistende ipa die voor elke vrouw en man een prettige uitdaging is.
2 Budels Herfstbock 6,5 % 30cl 5,48
  http://www.budels.nl/ Vanuit een bockbiertraditie van meer dan 50 jaar wordt dit ondergegiste robijnrode herfstbock gebrouwen. Het Münchenermout is bepalend voor de stevige, robuuste smaak.
3 Brasserie Dubuisson Cuvée des trolls 7,0 % 25cl 7,65
  http://www.cuveedestrolls.be/ Blond bier met fruitige en geparfumeerde aroma's gebrouwnen uit: water geput onder de brouwerij, mout, suiker, hop, en gist.
4 Van Honsebrouck Kasteel Rouge 8,0 % 33cl 6,28
  http://www.vanhonsebrouck.be/ Kasteel Rouge is het fruitige broertje uit het Kasteel-gamma. Door het mengen van Kasteel bruin met bier dat minimum 6 maanden heeft gerijpt met noordkrieken, verkrijgt men deze uitzonderlijke donkerrode kleur. Dit bier heeft gastronomische troeven en kan gedronken worden als aperitief, bij de BBQ, bij het dessert of gewoon als echt degustatiebier.
5 Burg Bier Gulle 9,5 % 30cl 6,23
  http://www.burgbieren.nl/ Over Gulle vinden we op de site alleen dat het 9,5 % is en een kleine afbeelding van het etiket.
6 De struise brouwers Tsjeeses 10,0 % 33cl 4,50
  http://www.struisebrouwers.be/ Alhoewel wij reeds 5 jaar op een rij hetzelfde kerstbier brouwen, vonden wij de naam “Tsjeeses” pas in 2006, dit door toedoen van de
brouwmeester. Hij zegt dan “Tsjeeses, wat een lekker biertje”. Wanneer hij er teveel drinkt lijkt hij op de karikatuur van het etiket. Een bijkomende lagering
van 8 maande op steenvruchten gaf een nieuwe wending aan dit recept. 

Bokbier proeverij 11-10-2011
1 Budels Herfstbock 6,5 % 30cl 6,67
  http://www.budels.nl/ Vanuit een bockbiertraditie van meer dan 50 jaar wordt dit ondergegiste robijnrode herfstbock gebrouwen. Het Münchenermout is bepalend voor de stevige, robuuste smaak.
2 La Chouffe Chouffe Bok 6666
6,66 % 75cl 6,23
  http://www.achouffe.be/nl CHOUFFE BOK 6666 is een seizoenbier en wordt speciaal voor Nederland gebrouwen. Bok-bier verschijnt volgens traditie op het eind van september op de Nederlandse markt. CHOUFFE BOK 6666 kenmerkt zich door zijn koperkleur, zijn frisse en fruitige geur en zijn aangename volle smaak met op het einde een bitter tintje.
3 La Trappe Bock 7,0 % 33cl 6,25
  http://www.latrappe.nl/ La Trappe Bockbier is het enige Trappistenbockbier ter wereld. Het wordt gebrouwen met uitsluitend natuurlijke ingrediënten en gist lichtjes na op de fles. Dit unieke seizoensproduct is dieprood van kleur en heeft een zeer volle smaak en een moutige geur. De aromatische hopsoorten en mooie (gebrande) moutsoorten zorgen voor een aangename bitterheid die verrassend samensmelt met de lichtzoete ondertoon. Al deze eigenschappen maken la Trappe Bockbier tot een prachtig bier dat alle zintuigen streelt.
4 Burg bier Herfstbok 7,0 % 30cl 6,31
  http://www.burgbieren.nl/ Brouwerij en bierwinkel met 750 verschillende bieren waaronder momenteel 80 bokjes.
5 Berghoeve Windbuul 7,0 % 33cl 6,76
  http://www.berghoevebrouwerij.nl/ Dit is een nieuwe brouwerij uit Den Ham in Overijsel. Windbuul is een bier van het type herfstbock. Windbuul is ontwikkeld en gebrouwen door de Berghoeve Brouwerij. Het bevat maar liefst 7 soorten mout!
6 Helios Tripelbock 9,5 % 37,5cl 7,52
  http://www.braustelle.com/ Helles Starkbier, gebraut aus Pilsener Malz, Aromahopfen. Brouwerij Helios is de kleinste brouwerij uit Keulen. Ze brouwen als enige in Keulen ook nog wat anders dan een Kölsch.

Vakantiebieren van zwagers en proevers 2011 13-9-2011
1 Kozel Pils 4 % 50cl 5,52
  http://pivovar.kozel.cz/ Pils uit Tsjechie van brouwerij Velké Popovice. De brouwerij bestaat sinds de 14de eeuw maar informatie is er pas vanaf 1871.
2 Hertog Jan Pils 5,1 % 33cl 6,19
  http://www.hertogjan.nl/ De Hertog Jan pilsener is een bekende van veel van onze proevers, zeker na de brouwerij trip die we hebben gemaakt.
3 Smaak van echt   6,0 % 75cl 6,84
  http://www.smaakvanecht.nl/ Een bier dat is gebrouwen door de vier Limburgse familie brouwerijen. Gebrouwen bij Lindeboom met bronwater uit de Alfa bron gerst en hop van Gulpener en gist van de Budels brouwerij. In eerdere jaren brachten ze een prijswinnend kartonnen bierkratje op de markt, gevuld met telkens vier eenmalig gebrouwen bieren. Nu brengen ze hun samenwerking samen in één fles.
4 De Halve Maan Brugse Zot 6,0 % 33cl 5,84
  http://www.halvemaan.be/ Gebrouwen bij de enige overgebleven brouwerij van Brugge. Deze is al zes generaties lang in handen van de zelfde familie en sinds1856 gevestigd in het centrum van de stad. maar in de stadsregisters staat sinds 1564 al een brouwerij vermeld "Die Maene" aan het Walplein.
5 Brouwerij De Boei Noorderzon 6,0 % 25cl 3,46
  http://www.landgoeddebontebelevenis.nl/ Een bier gebrouwen op Texel. Brouwerij de Boei maakt deel uit van een soort ambachtsmuseum. Je kunt er ook broodjes bakken kaarsen en zeepjes maken en papier scheppen. Het bier bevat een vleugje honing.
6 Mont des Cats Trappist 7,6 % 75cl 7,18
  http://www.montdescats.be/ De abdij op de Katsberg (Abbaye du Mont des Cats) is een cistercienzerabdij van de trappisten op de top van de Katsberg in Godewaarsvelde (Godewaersvelde) in Frans-Vlaanderen. Dit bier wordt gebrouwen bij de Belgische adbij van Chimay. Het mag nog niet het officiële label van authentiek trappistenbier dragen zolang het niet binnen de muren van het klooster gebrouwen is. 

Tijdens de zomer maanden hebben we alternatieve programma's gedraaid:Weizen bieren 14-6-2011
1          
   
2          
   
3          
   
4          
   
5          
   
6          
   

Voorjaars- en lente bieren 10-5-2011
1 Maallust Blond 6,5 % 30cl 6,62
  http://www.maallust.nl/ Maallust is een nieuwe brouwerij in het drentse Veenhuizen. Ze is gevestigt in een voormalige graanmaalderij. De brouwer is de zelfde als die bij Mommeriete. Voor meer info lees de laatse PINT.
2 Leffe Lentebier 6,6 % 33cl 6,82
  http://www.leffe.com/ Een primeur dit jaar voor het eerst verkrijgbaar. Leffe Lentebier, gebrouwen met respect voor de traditie van de Leffe Abdij, typeert zich door een volblonde glans, zacht aroma en licht fruitige maar geraffineerde toets. Dit karakterbier maakt van uw aperitief een frisse en intense smaakervaring.
3 De Gulzige Gans Spring in het veld 7,0 % 33cl 6,90
  http://www.degulzigegans.nl/ Spring in`t veld is een tarwe bier van 7% vol. Dit bier is ongefilterd ongepasteuriseerd, fris, licht zurig, fruitig, bloemig en vol van smaak.
4 Jopen Lentebier 7,0 % 33cl 6,79
  http://www.jopen.nl/ Een krachtig Lentebier; met extra veel korianderzaad. De combinatie van korianderzaad met een hoge gisting geeft dit blonde bier een risse fruitigheid. Verder wordt aan Jopen Lentebier de klassieke combinatie van de graansoorten gerst, haver en tarwe toegevoegd.
5 Hertog Jan Lentebok 7,20% tap 6,89
  http://www.hertogjan.nl/ Karakter: traditioneel voorjaarsbier. Type: seizoensbier van hoge gisting. Smaak: romig en fruitig. Kleur: goudgeel.
6 Emmelisse Lentebok 8,0 % 33cl 7,28
  http://www.emelisse.nl/ Traditioneel gebrouwen ondergistend bier zoals een lentebok hoort te zijn.

Badische Bier Brauereien (Schwarz Wald) 12-4-2011
1 Wulle Biere Vollbier Hell 5,0 % 33cl 5,29
  http://www.wulle-bier.de/ sinds 1832. brouwt alleen dit bier. Naar eigen zegge een karaktervol en eerlijk bier.
2 Das Hochdorfer Hopfengärtle 5,0 % 33cl 5,93
  http://www.hochdorfer.de/ Een brouwerij uit de plaats Nagold-Hochdorf. Premium Bier mit spritzig-aromatischer Note. Gebraut mit heimischer Gerste und Hochdorfer Aromahopfen.
3 Nagolder Urtyp 5,0 % 50cl 6,12
  http://www.anker-brauerei.de/ sinds 1880. 
4 TURMBRÄU Pils 5,0 % 500cl 6,85
  http://www.turmbraeu.de/ Een bierbrouwerij uit Freudenstadt, gevestigd in een voormalig postkantoor aan, naar eigen zeggen, de grootste marktplaats van Duitsland. Pils is een van de twee standaard recepten die ze standaard brouwen. Daarnaast brouwen ze diverse seizoensgebonden recepten. Aan de marktplaats in Freudenstadt hebben ze de brouwerij met een proeflokaal met 160 plaatsen. Daarnaast is er een afgesloten biergarten waar gedanst en gedronken kan worden.
5 Rothaus Hefe Weizen 5,4 % 50cl 7,62
  http://rothaus.de/ Brauereigasthof Rothaus GmbH Rothaus 2 79865 Grafenhausen. Weizenmalz ist bei dieser Biersorte ein wichtiger und typischer Geschmacksträger. Wie bei allen anderen Bieren arbeiten wir auch beim Rothaus Hefeweizen mit einer etwas höheren Stammwürze von 12,5 %. Neben der feinen Hopfenbittere (15 Bittereinheiten) hat das Rothaus Hefeweizen sortentypisch eine weitere wichtige Geschmackskomponente, die Hefe. Bei dieser Biersorte kommt keine unter-, sondern eine obergärige Hefe zum Einsatz. Im Gegensatz zu unseren anderen Bieren gelangt das Hefeweizen unfiltriert zur Abfüllung.
6 Turm-Bräu Weizen 5,5 % 500cl 3,98
  http://www.turmbraeu.de/ Een bierbrouwerij uit Freudenstadt, gevestigd in een voormalig postkantoor aan, naar eigen zeggen, de grootste marktplaats van Duitsland. Pils is een van de twee standaard recepten die ze standaard brouwen. Daarnaast brouwen ze diverse seizoensgebonden recepten. Aan de marktplaats in Freudenstadt hebben ze de brouwerij met een proeflokaal met 160 plaatsen. Daarnaast is er een afgesloten biergarten waar gedanst en gedronken kan worden.
7 Baisinger Teufels Bock (Helles Bockbier) 7,0 % 50cl 6,86
  http://www.baisinger.de/ sinds 1775. Teufel is een verwijzing naar de familienaam en deze Bock is door Paul Teufel gebrouwen.

Belgische Ardennen 8-3-2011
1 Brasserie de Bellevaux Brune 6,8 % 33cl 6,74
  http://www.brasseriedebellevaux.be/ Het BRUNE is een evenwichtig bier gebrouwen met caramel mouten en Saaz hop. De kleur is kastanje bruin en het heeft een alcoholgehalte van 6,8%. De smaak is vol en zacht. Een bier om rustig van te genieten. 
2 Brasserie de Bellevaux Blond 7 % 33cl 6,78
  http://www.brasseriedebellevaux.be/ Het Blonde is het meest verkochte bier van Brasserie de Bellevaux. De aangename verhouding tussen zoet en bitter is hiervoor zeker een belangrijke reden. Het Blonde verdient het om rustig en met aandacht gedronken te worden. Zo komen alle smaaksensaties het beste tot hun recht. En let op: er bestaan heel wat bieren die meer alcohol bevatten dan het Blonde, maar met 7 vol% is het wel degelijk een sterk bier.
3 Brasserie grain Dórge Joup Brune 7,5 % 33cl 6,06
  http://www.grain-dorge.com/ Joup, een gekruide bruine met karakter. Grote zus van de Brice die hiervan verschilt door het karamelaroma die het een rondere smaak geeft. Haar donker bruine kleur, haar overvloedig fijn en romig schuim, en haar alkoholgehalte van 7,5° maken van haar een echte Belgische speciale.
4 Brasserie grain Dórge Brice Blond 7,5 % 33cl 6,98
  http://www.grain-dorge.com/ Een 7,5° blonde, helder en schitterend in de fles enigszins gesluierd in het vat gezien zijn hergisting. Een fijn wit schuim dat aan het glas kleeft, bedekte een blonde met een frisse neus en een evenwichtige smaak tussen hop en kruiden. Een zogezegd speciaal bier maar ondanks alles gemakkelijk te drinken…..men moet toch oppassen voor zijn alkoholgehalte!
5 Brouwerij van den Bossche Lamoral 8 % 75cl 7,16
  http://www.paterlieven.be/ Lamoral Degmont heeft een amberblonde kleur met een mooie, witte schuimkraag. De geur wordt overheerst door fruit en kruiden. Eerst komen kruidige toetsen opzetten, maar vrij snel evolueert de smaak naar een intens bittere afdronk
6 Brouwerij The Musketeers Troubadour Obscura 8,2 % 75cl 6,96
  http://www.troubadourbieren.be/ Troubadour Obscura is een donker roodbruin bier van 8,5 % alc. met hergisting op de fles. Deze tweede gisting zorgt voor een hoger alcoholgehalte en verdere smaakevolutie van het bier in de fles. Het bier heeft een krachtig moutig karakter met een duidelijk geroosterde toets en is aangenaam bitter. Bij de afdronk is de bitterheid iets scherper. Troubadour Obscura heeft een overheersend moutig karakter. De geur van geroosterde, gebrande mout wordt aangevuld met een licht vleugje chocoladegeur.Troubadour Obscura is eveneens een authentiek bier dat na 1,5 jaar proefbrouwen eind 2003 op de markt is gebracht.

Winterbieren 2011 8-2-2011
1 De Eem Xtreem winterbier 7,5 % 33cl 6,48
  http://www.bierbrouwerijdeeem.nl/ In afwachting van een geschikte lokatie in het Eemgebied worden de bieren elders bij ambachtelijke kleine collega brouwerijen in nederland gebrouwen.
2 De Beyerd Beyerd winterbier 8 % 75cl 6,83
  http://www.cafedebeyerd.nl/ Beyaards winterbier is een hartverewarmend winterbier.Het wordt gebrouwen op de plek waar al in 1628 de bredase brouwerij de drie hoefijzers was.
3 Mommeriete Mommeriete winterbier 8,5 % 30cl 6,34
  http://www.mommeriete.nl/ Over dit bier is helaas op de website niets terug te vinden.
4 Ramses IJsbeer 8,5 % 75cl 6,52
  http://www.ramsesbier.nl/ Ramses bier is een brouwerij huurder. Tot nu toe zijn alle grotere brouwsels ( 700 tot 800 liter) bij brouwerij de 3horne gebrouwen. De proefbrouwsels ( 60 tot 70 liter) worden in wagenberg gebrouwen.De ijsbeer is een stevig bier. Het is de dikke versie van de poolvos. De hop is 90 minuten continu toegevoegd. Een vleugje zoethout houdt de hop in toom en geeft het bier een houtig karakter.
5 Emelisse Emelisse Winterbier 9 % 33cl 7,30
  http://www.emelisse.nl/ De warme koperen kleur van onze brouwketel weerspiegeld zich in het bier. Het bier heeft een volle smaak en een licht kruidige afdronk. Toegevoegd zijn Belgische kandijsuiker en magnum en cascade hop.
6 La Chouffe N'ice Chouffe 10 % 75cl 8,18
  http://www.achouffe.be/nl N’ICE CHOUFFE is een sterk bruin bier dat u lekker opwarmt tijdens de wintermaanden. Gekruid (tijm en curaçao) en met een lichte hopsmaak, een goed evenwichtig bier. N’ICE CHOUFFE is niet gefilterd, zowel in de fles als in het vat hergist.

De eerste "Mijn Zwager en Ik" Proeverij: Nederland! 11-1-2011
1 Texelse Bierbrouwerij Texelse Skuumkoppe 6 % 33cl 6 pnt.
  http://www.speciaalbier.com/ Texels Skuumkoppe is het eerste ambachtelijk gebrouwen donker tarwebier van hoge gisting in Nederland. De brouwmeester gebruikt alleen natuurlijke grondstoffen, zoals gerstemout en tarwemout van Texel, hop, geroosterde gerstemout en door de duinen gezuiverd water. Er worden geen kruiden toegevoegd. Texels Skuumkoppe is een ongefilterd bier met 6% alcohol dat nagist op de fles. Dit kleine beetje gist onderin de fles maakt het bier extra romig van smaak.
2 Emelisse Emelisse Rauchbier 6,2 % 33cl 3 pnt.
  http://www.emelisse.nl/ Gebrouwen met een ruime hoeveelheid rookmout. Bijzonder exclusief en een bier appart.
3 De Leckere Paulus 7,5 % 33cl 0 pnt.
  http://www.deleckere.nl/
4 Brouwerij het IJ Zatte 8 % 33cl 0 pnt.
  http://www.brouwerijhetij.nl/
5 Brouwerij De Molen Storm en Averij 9,2 % 75cl 1 pnt.
  http://www.brouwerijdemolen.nl/
6 Muifelbrouwerij Zuster Agatha 10 % 33cl 7 pnt.
  http://www.muifelbrouwerij.nl/ De Zuster Agatha is een zwaar donker bier. Het is een bier om rustig voor te gaan zitten. Hij kent een complexe geur met fruit, krenten en licht gebrande mout.
Comments