Wie, wat, waar?‎ > ‎

Proefavond Bieren 2014

Op deze pagina staan de geproefde bieren van 2014. Bij de meeste bieren staan een omschrijving, website, waaruit de bieren geschonken zijnen alcohol percentage.

Decemberdiner9-12-2014
1Brouwerij De Landtsheer Malheur Cuvee Royal Brut Reserve9%75cl
2Brasserie de La Croix du RatBière de Noël6%33cl
3Duits & LauretExtra Blond8,5%30cl
4Haagsche BroederPrior8%75cl
5EmelisseCreme Brulee Stout8%33cl
6Us HeitFrysk Famke Koffie Likeur28%75cl

Schans bier proeverij11-11-2014
1Bierbrouwerij en slijterij De SchansMärzen5,2%33cl
2Bierbrouwerij en slijterij De SchansSchwarz5%33cl
3Bierbrouwerij en slijterij De SchansBlond5,8%33cl
4Bierbrouwerij en slijterij De SchansRookbier (Smoky)5,8%33cl
5Bierbrouwerij en slijterij De SchansStout6,5%33cl
6Bierbrouwerij en slijterij De SchansImperial Stout8,8%33cl

Bokbier 201414-10-2014
1Friesse Bierbrouwerij Us HeitTwels bok6%33cl
Twels bokbier is een robijnrood, bovengistend bier met het lichte aroma van gebrande mout. Het ongefiltreerde najaarsbier onderscheidt zich door een caramelachtige smaak en is geknipt voor de echte fijnproevers. Twels Bok met nagisting in de fles, dient koel en donker bewaard te worden en natuurlijk geserveerd op hersttemperatuur.
2PraghtHerfstbok6%33cl
Herfst, straten vol met bladeren, bomen die verkleuren in de tuin en de wind die door je haren waait. Tijd voor onze Herfstbock!Een traditioneel gebrouwen bokbier volgens Duitse traditie gebrouwen met Duitse hop. Aanbevolen drinktemperatuur 7-8 gr C
3Emelisse Herfstbok6,5%33cl
Mooi amberrood gekleurd bockbier. De geur is moutig met een gebrande toets. De eerste kennismaking is zoet. Later komen er tonen van chocolade naar boven
4De Naeckte brouwersNaeckte bock6,5%33cl
Ook van dit bier is helaas niet te vinden.Alle bieren van de naeckte brouwers worden ambachtelijk gebrouwen en zijn uitgebalanceerd met gebruik van puur natuurlijke ingrediënten; bescheiden en toch geraffineerd. We gebruiken geen toevoegingen en brouwen onze bieren met enkel water, gerstemout, tarwemout, roggemout, havermout, hopbloemen, (kandij)suiker en gist. Al onze bieren zijn ongefilterd, van hoge gisting en krijgen een nagisting in de fles.
5Rodenburgijsselbock6,5%33cl
Puur en vol van smaak. Geen toegevoegde suikers of caramel. De bovengistende, ongefilterde IJsselbock dankt zijn volle afdronk aan de geroosterde mout, die het bockbier ook zijn donkere kleur geeft. Een aanrader voor de koude en donkere dagen
6MommerieteBock33cl
Een nieuw bier waar nog geen omschrijving van is te vinden op de web-site

Vakantiebieren9-9-2014
1Bunniks BlondjeBlonde Ale4,2%33cl
NL, Gouda Fris, goed doordrinkbaar volmout bier. Licht hoppig.
2GulpenerPils5%33cl
Gulpener Pilsner is een pilsner pur sang: fluweelzacht, fris en bekommelijk. Aromatisch met flair. Zelfs als je nooit bier drinkt, zal je ooit voor dit aangename pils overstag gaan
3Burg BierenWitte pauw5,5%33cl
www.burgbieren.nl NL, Ermelo Witte Pauw is het zomerse Seizoensbier van Burg Bieren
4La croix du ratBlanche6%33cl
www.bierecroixdurat.com FR, Barley and wheat malt togeather with some darker malt for full super fruity flavor, balanced with loads of hops, another full body beer.
5Drentse schansBoeren blond7%33cl
Boeren Blond is een goud-amberkleurig bier met een zachte, volle smaak en een mooie fijne schuimkraag.
6Kaapse brouwersJaapie10,1%33cl
Een amberkleurig bier van 9,2% van het type Red Ale. Door het gebruik van veel Amerikaanse hop krijgt dit bier een zoet citrusaroma. Deze zoete aanzet (passievrucht) trekt daarna bitter weg. De bitterheid wordt bovendien mooi in balans gehouden door een lichte karamel smaak.

Tsjechie10-6-2014
1Pivovar Protivín (Pivovary Lobkowicz)Lobkowicz Premium Nealko0,49%50cl
Low alcohol beer.
2Pivovar Černá Hora (Pivovary Lobkowicz)Černá Hora Kern Polotmavé Výcepní3,8%50cl
Origin of name: the name of the beer comes for the mutual cooperation between the brewery and the rock group Kern. Taste: Kern combines the classic bitterness of light beers with the sweeter caramel taste of dark beers. These characteristics are not obtained by mixing ready made beer. It obtains its taste by mixing various types of malt during the brewing process. Kern has a reddish to granite color and a pleasant hops to slightly caramel fragrance. It is produced in the attempt to satisfy every beer consumer who likes to combine light and dark beers.
3Pivovar Vysoký ChlumecDemon Polotmavý speciál5,2%50cl
4Pivovar Jihlava (Pivovary Lobkowicz)Telčský Zachariáš6%50cl
Beer made from the most quality raw materials in a special way. Characteristic scent is reached with using special malt. Expressive is delicate relish and nice hop-taste with malt-bitterness.
5Pivovar Protivín (Pivovary Lobkowicz)Platan Prácheňská Perla6%50cl
6Pivovar Rychtář (Pivovary Lobkowicz)Rychtář Special6,5%50cl
7Pivovar Jihlava (Pivovary Lobkowicz)Jihlavský Grand8%50cl
Extraordinary beer made only from malt-house, water from the granite historical wells of Jihlava´s brewery and from the soft hops products. The uniqueness is given extraordinally full taste, soft malt taste and scent. Even thought the alcohol content is 8,1% its taste is ranked among classical Czech beers - nicely bitter, with the stable foam and bread-taste. Also its colour distinguishes "Jihlavský Grand" from the others - it´s honey-gold.

Proefavond mei13-5-2014
1De goudsche leeuwGoudsch kuyt6%33cl
Gebrouwen met water , gist  en pilsmout, pale out malt, tarwe en ambermout. Gebruikte hopsoorten East kent goldings, Hallertau mittelfrun en saaz.
2HommelesDorstvlegel6%33cl
De Dorstvlegel is een bijzonder bier van het type Saison. Dit type bier heeft zijn oorsprong in Henegouwen en de grensstreek van Noord Frankrijk, waar het zomers werd gedronken door de landarbeiders. Het is een vrij droog bier met een milde hopbitterheid, waardoor het een perfecte dorstlesser is. Het is een echt zomerbier en met 6% niet te zwaar in de alcohol. Mout Pils-, vienna- en caramout. Hop Styrian Goldings en Saphir. Alcoholpercentage 6%. Gebrouwen bij Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte
3Epe brouwcollectiefDuuster wit6,2%33cl
Oranjekoperkleurig en licht troebel. Frisse geur met tonen van citrus en koriander. Vol van smaak, aromatisch en een zachte afdronk
4MaallustMooie Madam 7%33cl
Maallust Dubbel is het nummer zeven in de rij van onze bieren. Een koperkleurig bier van hoge gisting. Licht zoetig, kruidig en vol van smaak. Met een mooie bitter. Het bier is ongefilterd en niet gepasteuriseerd.
5De molen / het ijdouble ipa9%33cl
Dit Limited Edition bier is er een die we samen met de brouwers van Brouwerij de Molen hebben gebrouwen in onze brouwerij. Het is een stevig bier met 9% alcohol en een diepe goudoranje kleur, dat toch heerlijk fris smaakt door de grote hoeveelheden Simcoe, Columbus, Amarillo en Cascade hop die we in dit bier hebben gebruikt. De Double I.P.A. zit vol met bittere en mooi gebalanceerde hoparoma’s, ondersteund door de zachte mouten. Dit is geen bier om lang te bewaren, zorg dat je ‘m zo vers mogelijk drinkt!
6kaapse brouwersJaap10,1%33cl
Kaapse Jaapie Een amberkleurig bier van 9,2% van het type Red Ale. Door het gebruik van veel Amerikaanse hop krijgt dit bier een zoet citrusaroma. Deze zoete aanzet (passievrucht) trekt daarna bitter weg. De bitterheid wordt bovendien mooi in balans gehouden door een lichte karamel smaak. Het bier is vernoemd naar Jaap Valkhoff die zijn hart op Katendrecht verloren heeft en bekend van Hand in hand, Kameraden.

Lentebieren 20148-4-2014
1RamsesZuiglam5,6%33cl
Zuiglam is een bier dat je niet los laat. Lekker plakkerig met een zoetige nasmaak. De Biscuit mout geeft het bier het aroma van brood en zachte bicuits, Single Hop Hallertau Hersbrucker Deze Duitse noble hop heeft meestal een lage alpha bitterheid en een hoog hummuleen olie gehalte. Dit jaar is de hop van uitzonderlijke kwaliteit. Hierdoor is het mogelijk om toch een Single hop bier te maken met deze milde hop. De hop is 2 uur continu toegevoegd. Dat geeft het bier een robuust bijna aards en houtig karakter terwijl het licht hoppig blijft met een grasachtige kruidige toets. Dry hop Het toevoegen van extra hop tijdens de lagering versterkt de hop sensatie zonder het bier bitterder te maken.
2Duits en LauretKiem6,5%33cl
Het nieuwe voorjaarsbier van Duits & Lauret! Een bier dat je extra laat genieten van het voorjaar en de zomer. Met een subtiele frisheid maar ook een gelaagde complexheid die de voorjaarskou nog kan verdrijven. Een koperen gloed en een kenmerkende hoppige geur zijn de eerste dingen die opvallen. Daarna volgen de lichte houttoets en niet alledaagse moutaroma's om het geheel in een mooie balans te brengen.
3De LeckereSpring haver6,5%33cl
Gebrouwen met 57% tarwe en gemoute haver. Een heerlijk licht bier met frisse smaak, ideaal voor in de lente.
4Klein DuimpjeTulpenbok7%33cl
Tulpenbok is een fris voorjaarsbier mer een lichte caramelsmaak, iets moutig en een mooie volle zoetigheid door gebruik van honing. Ingrediënten: Water, Pilsmout, Munichmout, Ambermout, Tarwemout, Challengerhop, Citra hop (dry hopped), Koriander, Honing en Gist. Ongefilterd en ongepasteuriseerd.
5PraghtLentebock7%33cl
Een verfrissend goudblond voorjaarsbier. Zoetig, fruitig met een lekkere bittere afdronk. Met hoppen uit eigen tuin. Aanbevolen drinktemperatuur 7 á 11 gr C.
6JopenLente bier7%33cl
In maart komt Jopen met haar Lentebier, dat herkenbaar is aan het frisgroene etiket. Om optimaal te kunnen genieten van de mooie voorjaarsdagen, brouwen wij een krachtig Lentebier; met extra veel korianderzaad. De combinatie van korianderzaad en een hoge gisting geeft dit blonde bier een frisse fruitigheid. Verder wordt aan Jopen Lentebier de klassieke combinatie van de graansoorten gerst, haver en tarwe toegevoegd. Kortom: dit bier met zijn alcoholpercentage van 7% en frisse, maar volle lichtzoete smaak is een echte aanrader. Jopen Lentebier wordt niet gefilterd en gist na in de fles. Een heerlijk bier om van te genieten tijdens de eerste mooie dagen van het jaar. Het Jopen Lentebier werd voor de eerste maal gebrouwen voor de lente van 2003. De Duitse Meibok is een typisch ondergistend blond en een vrij moutig bier. In Meibok worden geen kruiden verwerkt. Dit in tegenstelling tot Nederland en België,waar in bovengistende bieren juist wel kruiden worden verwerkt. Daarom heet het voorjaarsbier van Jopen niet Meibok, maar Lentebier. - See more at: http://www.jopen.nl/bieren/seizoensbieren/jopen-lentebier/#sthash.T3vho2VN.dpuf

Barrel aged bieren11-3-2014
1Jopen Houten haarlemmer9%33cl
Deze zware stout heeft tijdens het lageren (rijpen) een toevoeging gehad van nieuw Amerikaans eikenhout. Hierdoor heeft het bier naast de gebruikelijk Stout smaken als koffie, laurierdrop en chocolade ook vanille en cognac tonen. Het maakt het bier vooral veel zachter en voller van smaak. Vernoemd naar een geuzennaam van de Haarlemmers, naast muggen werden ze vroeger uitgescholden als Houten Haarlemmers. Dit omdat de Haarlemmers bekend stonden als harde werkers die geen tijd hadden voor feestjes. Tijden veranderen 
2Muifel Zuster Agatha10,5%33cl
In de zomer van 2012 kon de Muifelbrouwerij via Slijterij ‘t Fust in Hoorn een 30 liter houten vaatje bemachtigen waarin een oude jenever van een bekende ambachtelijke Nederlandse jeneverstokerij had gerijpt. Dit vaatje werd afgevuld met een proefbrouwsel van een wat zwaarder ingebrouwen Zuster Agatha. De stevig aangezette houtsmaken bleken erg goed bij de rijke Quadrupel Zuster Agatha te passen.In samenwerking met Dirk Naudts van De “Proef”brouwerij Lochristi werd het proefbrouwsel verder op punt gezet en opgeschaald. De houtgerijpte variant heeft iets meer alcohol dan de reguliere Zuster Agatha (10,5% tegen normaal 10%) en de houtsmaken (vanille, fruit, tannine) zijn prachtig in balans met de warme moutsmaken.
3het uiltjemeneer de uil ledaig ba imperialstout11%33cl
Imperial stout aged on Isle of Mull Ledaig barrels
4EmelisseImperial russian stout bunnahabhain11%33cl
Deze Imperial Russian Stout is gelagerd op een vat van Bunnahabhain single malt whisky. Dat kenmerk haal je er ook al snel uit. Wat een smaak! Je ruikt en proeft de whisky en natuurlijk de andere kenmerken van een stout. Hier drink je er geen drie van achter elkaar.
5De MolenDag en Nacht barrel aged11,3%33cl
De Dag & Nacht is een zware jongen en zal niet bij iedereen een succes zijn. Het is een complex bier, met veel alcohol in de smaak. Naarmate het bier warmer wordt, wordt de smaak ook "beter". Denk dan aan whiskey, drop, gebrande mout, vanille.
6RodenburgTerra Incognita barrel aged12%33cl
De Barrel Aged is de op eikenhouten vaten gerijpte variant van de Terra Incognita. Voor deze zware kerel zijn een viertal moutsoorten en en maar liefst 5 hopsoorten gebruikt. Dit bier heeft daardoor een zeer moutig en zeer fruitig karakter gekregen en krijgt een smaakevolutie wanneer het bier wordt bewaard. Terra incognita betekent zoveel als "onbekend gebied", tijd om te ontdekken dus...

Februari11-2-2014
1Emelisse/Norge Ogrodziskie4%33cl
Grodziskie of Grätzer is een Poolse biersoort uit Grodzisk Wielkopolski. Grodziskie is een bier van hoge gisting, hoofdzakelijk gebrouwen met op eikenhout gerookte tarwe. Het bier kan vergeleken worden met het Duitse Weizenbier, maar dan met de specifieke smaak van de gerookte tarwe.Deze bierstijl zou reeds sinds de veertiende eeuw gebrouwen worden in Grodzisk Wielkopolski. Klopt bijna, maar er wordt ook gebruik gemaakt van een sour mash. Wij hebben dat niet gedaan. Wij hebben op de eerste dag gebrouwen en na de filtratie het bier op 50 C in de gistings tank gepompt. Een fles lambiektoegevoegd en het bier laten verzuren. De dagdaaropvolgende was het bier al ligt zurig en hebben we het gekookt met de hop en laten vergisten met een German als.
2wijsbier/de molenspicyginseng4,7%33cl
Amberkleurige ale van hoge gisting, ongefilterd, ongepasteuriseerd, hergist op de fles. Brengt een ware sensatie te weeg met zijn wat pittige afdronk dankzij een tweede rijping met ginseng en gember. In vriendschap tot stand gekomen wijs en zonen en brouwerij de molen
3Kaapse brouwersKarel4,5%33cl
De kaapsebrouwers zij in 2013 begonnen in Rotterdam De karel is een American bitter beer.
4Kaapse brouwersHarrie5,6%33cl
Dit is een saison
5kaapse brouwersJaapie10,1%33cl
Dit is een imerial red ale
6JopenZwarte ziel9%33cl
Deze zware smoked porter heeft bijna 4 maanden gerijpt op wildturkey bourbon vaten. Hierdoor zijn naast de smaken van de peated malt ook hout, vanille en wiskytonen in het bier herkenbaar. Niet geschikt voor tere zieltjes. Gebrouwen met water, pale ale mout, brown malt, peated malt, amber mout , cara mout en roast mout. East kent coldings hop en admiral hop.

Januari14-1-2014
1BavariaSwinkels5,5%33cl
De receptuur van Swinckels’ is het resultaat van zeven generaties brouwervaring van de familie Swinkels, terug te voeren tot 1680. Swinckels’ is gebrouwen met zuiver mineraalwater, gerstemout uit eigen mouterij en speciaal geselecteerde Cascade hop uit de Amerikaanse Yakima vallei. Deze zorgvuldig geselecteerde ingrediënten zorgen voor een verfrissende, onderscheidende smaak
2bierbrouwerij oijenOijens Donker6%33cl
Al bijna 25 jaar kent de brouwerij verschillende dorpen- en streekbieren. Daarbij lanceert de brouwerij dit jaar een geheel nieuwe professionele eigen bierlijn. Merknaam Oijens. Bovengistende volmout bieren zonder kleur- geur- en smaakstoffen. Vaak met ingrediënten uit de streek.
3RamsesNotenkraker6,8%75cl
Notenkrakeriseen nieuw bier met een bijzondere smaakmakers. Gepofte tamme kastanjes, caramelmout en Ahornsiroop. Om dehopsensatie specefiek te maken is slechts 1hopsoort gebruikt: Marynka hop uit Polen.Deze hop geeft een droppige en aardse toets. Daarna is het bier vlak voor het bottelen gedry hopt.
4De 7de hemelHopla7,5%33cl
Laat u verrassen door deze hemelse Vorst. De robijnrode kleur in uw glas, de smaak zoetig, kruidig, de warmte wegvloeiend tot in het laatste puntje, maakt deze Vorst welkom in de winter en verrassend in de zomer! Vorst is een seizoensbier, verkrijgbaar vanaf begin oktober, zolang de voorraad strekt! 8,5% vol.
5De RoosBikse tripel8%33cl
Dit is het tweede bier waarmee Museumbrouwerij De Roos in 1994 de biermarkt opging. Een eerste proefbrouwsel werd gebrouwen bij Trappistenbrouwerij De Schaapskooi (La Trappe) te Berkel-Enschot. Het bleek dat er behoefte bleef bestaan aan een eigen Hilvarenbeeks bier. De brouwmeester van de Roos besloot hierop het bier opnieuw in productie te nemen. Dit is de meest robuuste van onze bieren met 8 % alcohol. Een stevige tripel zoals er geen tweede is, een eigenwijs bier, vol en romig, maar ook fris, fruitig en bitter.
6ReuzenbierenPeer Paorel9,5%33cl
In de naam van de Oisterwijkse reus komen drie wezenlijke kenmerken van Oisterwijk samen. Peer verwijst naar de Sint Petrus Banden-kerk, de moederkerk van Oisterwijk. Toeristisch Oisterwijk heeft zich sinds 1939 gepromoot als ‘Parel van Brabant ’. Dat is terug te vinden in ‘Paorel’. Door ‘Heer van Oosterwijck’ aan ‘Peer Paorel’ toe te voegen wordt de rijke historie van Oisterwijk benadrukt. In 1212 kreeg de heerlijkheid Oisterwijk vrijheidsrechten. De plaats werd zo belangrijk dat Den Bosch naar de kroon werd gestoken. “Het Peer Paorel bier is een Belgian Imperial Stout. Een stout is vaak pikzwart , imperial wil zeggen dat het veel aclohol kent. De Imperial Stout was vroeger namelijk bedoeld voor de Russische tsaar, werd gebrouwen in Engeland en kon dankzij het hoge alcoholgehalte de lange reis doorstaan. Belgian is toegevoegd omdat deze stout een combinatie is van een stout met een Belgische trappist. Het bier kent een uiterst complexe smaak met toetsen van koffie en drop. Het bier heeft prachtig donker stevig schuim en geeft een warm alcohol gevoel. De nasmaak is lang, droog, bitter, moutig en kruidig. Dit bier moet u ooit gedronken hebben. U zult geen last hebben van de 9,5% alcohol.
Comments