Wie, wat, waar?‎ > ‎

Hobbybrouwen

In de Wie, wat, waar? stond het al geschreven. Jeroen en Gerard brouwen graag een eigen biertje. Het is niet altijd een groot succes maar al doende leer je wel. Op 27 september 2009 was het dan eindelijk zover. We brouwden ons eerste eigen bier. Hiervoor hadden we een gasgestookte startersset gekocht bij Brouwland. Hierna is gewoon een kwestie van beginnen. Een paar dagen van tevoren hadden we de gist al gestart. Pan, water, gas aan, mout wegen en schroten, storten, maischen, filteren, koken, hop toevoegen, koelen, soortelijk gewicht bepalen (voor berekening alcohol percentage), overhevelen naar vergistingskuip, opgestarte gist toevoegen en dan weken wachten. Dit is wel een dikke dag werk. Hierna volgt er nog een paar uur werk om het eind soortelijk gewicht te bepalen en te bottelen. Daarna is het weer wachten voor navergisting op de fles.

Na al dat werk en weken wachten is dan uiteindelijk zover. ze mogen de koeling in en gedronken worden. Je eerste eigen gebrouwen biertje is dan ook wel een hele gebeurtenis (voor je eigen gevoel). Dus bij zwager afgesproken met de vrouwen erbij, het eerste eigen biertje open maken. Een sis, dus er zit druk op! Uitschenken, het ziet er uit als bier en er staat zelfs schuim op! Gelukkig het smaakt ook nog eens als bier! ons eerste biertje is dus gelukt.

Op internet zijn er heel veel websites te vinden die van alles over hobbybrouwen te melden hebben. Er zijn handleidingen te vinden over hoe je kunt starten en hoe het brouwen in zijn werk gaat. Er zijn sites met hulpprogrammaatjes om je recepten te creëren, documenteren en beoordelingen vast te leggen. Zelfs recepten zijn volop te vinden op het web. Dus daar gaan niet hele verhalen over schrijven maar gewoon een paar links geven. Mocht je zelf gaan starten met hobbybrouwen dan wensen we je heel veel plezier en succes.

Links
http://www.hobbybrouwen.nl/
http://bier-brouwerij.startpagina.nl/
iBrewmaster (iPad gebruikt door Jeroen (EBC in volgende update))
Brouwvisie
Confomash

Comments