Wie, wat, waar?

Hervatten van de "Mijn Zwager en Ik" BierProefAvonden 14 september 2021

Wie zijn we?

Wij zijn Jeroen Bunnik en Gerard van der Weide, kennen elkaar al sinds 1985(?) en zijn sinds 2006 familie van elkaar. Tijdens de diverse familie bijeenkomsten komen dan natuurlijk verschillende gespreksonderwerpen voorbij. Zo ook het onderwerp van liefhebberijen. We bleken er een hele sterke gemeen te hebben. Bier! En dan hebben we het niet over zoveel mogelijk pilsjes kantelen (ook voorgekomen natuurlijk), maar vooral de liefhebberij van speciaal bieren.

Wij zijn "Mijn Zwager en Ik"

Mijn naam is Jeroen Bunnik. Ik ben geboren in augustus 1976 en woon al heel mijn leven in Gouda. In het dagelijks leven heb ik de leiding over Bunnik's BierBrouwerij. Hier probeer ik met veel passie mooie bieren met een eigen verhaal te brouwen.

Ik dronk vanaf het moment dat het mocht al graag een biertje, zowel thuis als bij de scouting vereniging Jan van Hoof in Gouda. Ook kwam ik graag bij het Goudse speciaalbier café "Het Hof van Eden" aan de Wijdstraat. Daar heb ik vele avonden doorgebracht om al die prachtige bieren te proeven en te drinken. Helaas is het café alweer jaren gesloten en dat wordt door sommigen als een groot verlies gezien! Daarnaast is het genieten van verschillende bieren altijd al een hobby geweest. Ook thuis worden er wel eens kleinere proeverijen gehouden. Soms georganiseerd en soms volledig spontaan op een verjaardag of als er bezoek komt aan waaien. Zo heb ik een keer een proeverij van verschillende bieren uit Frankrijk gehouden. Veel mensen kennen Frankrijk als een wijnland. Maar tijdens vakanties vind ik het leuk om, naast een bezoek aan een wijnhuis, ook kleinere brouwerijen te bezoeken. In de eerste instantie was het de bedoeling om voor eigen gebruik bieren mee te nemen. Echter werd de voorraad zo groot dat alleen opdrinken geen goed idee meer zou zijn. Dus dat werd een gezellige bierproeverij voor acht personen.

Persoonlijke favorieten zijn bieren van onder andere http://www.harviestoun-brewery.co.uk/ (Ola Dubh), http://duitslauret.com/ (Biere de Garde Brune,Dubbelbock), http://www.brouwerijdemolen.nl/ (Amarillo, Amerikaans, Lood & Oud ijzer en nog vele anderen), http://www.emelisse.nl/ (TIPA, DIPA, Rauchbier en nog vele anderen), http://www.greatdivide.com/ (overigens een leuke site, DPA, Titan IPA, Yeti en Samurai) natuurlijk zijn er nog veel meer heerlijke brouwerijen te ontdekken dus kom gerust eens proeven op een van onze proef avonden!

Mijn naam is Gerard van der Weide. Ik ben geboren in september 1975 en woon in Gouda. Ik ben lid van het bestuur van PINT regio Zuid-Holland. Sinds september 2011 ben ik er secretaris.

Toen ik 16 was dronk ik mijn eerste biertje bij de scouting. Sindsdien zijn er heel wat gevolgd! In biercafé Het hof van Eden (inmiddels helaas gesloten) heb ik menig speciaalbier geproefd en sindsdien ben ik een echte liefhebber. Een paar van mijn favoriete brouwerijen zijn De Texelse Bierbrouwerij, Brouwerij deMolen, Gulpener en Bellevaux.

Sinds 2 jaar heb ik ook mijn eigen brouwset waar ik samen met mijn zwager regelmatig een eigen biertje mee brouw. Wij hebben onze hobbybrouwerij dan ook heel toepasselijk Mijn Zwager en Ik genoemd. Onder deze naam organiseren wij ook elke 2e dinsdag van de maand een PINT bierproefavond in Gouda.

Hulp, Al heel snel na onze start hadden we een vaste proever die eigenlijk liever aan de bar stond en wat glazen ophaalde. Niet heel lang daarna liep hij nagenoeg voor vast mee! We zijn met onze groeiende groep proevers heel blij met zijn extra hulp! Ondertussen denkt hij ook mee over wat er allemaal zou kunnen op en met bierproefavonden. We willen hem dan ook niet onbenoemd laten op deze pagina.

Mijn naam is Peter van der Graaf. Ik geboren in Rotterdam in 1970 en woon sinds 1975 in Moordrecht. Sinds 2013 bezoek ik de Goudse PINT bierproefavond van Mijn Zwager en Ik. Hier heb ik mijn liefde voor bier flink uitgebreid.

In mijn dagelijkse werk ben ik als collega van Gerard werkzaam als vorkheftruckchauffeur en magazijnmedewerker bij Mokveld. Het is een groot bedrijf met verschillende locaties en veel werknemers. Ik kom Gerard dan ook niet dagelijks tegen. Omdat ik ook een groot rijbewijs heb, ben ik ook indien nodig op de vrachtwagen te vinden. Als echte All-Rounder op de werkvloer werk ik hier graag. Jeroen kende ik uit de tijd dat ik als full-time vrachtwagenchauffeur aan werk was bij Bunnik's Logistics BV. En omdat Mokveld een locatie huurt bij Bunnik's Vemen BV, kom ik daar geregeld de familie Bunnik tegen.

In mijn vrije tijd maak ik graag tripjes van een lang weekend tot een korte week en bezoek daarbij graag lokale brouwerijen of bijzonder speciaalbier cafés.

Wat doen we?

Zowel Jeroen als Gerard speelden al diverse jaren met het idee om zelf eens een biertje te brouwen. Maar waar begin je precies en hoe pak je dat dan aan? Gerard was inmiddels lid geworden van Pint! en leerde daar iemand kennen die hem op weg kon helpen met adressen. Daarnaast mocht Gerard ook een keer mee draaien bij het hobby brouwen. Hierna heeft Gerard een hobby brouw set gekocht en heeft Jeroen gevraagd mee te doen. Zo zijn ze samen begonnen met bier brouwen. Inmiddels hebben een aantal succesvolle biertjes onze koelkasten gepasseerd. De "Zwager IPA" van Gerard durfden we zelfs mee te nemen naar het Borefts Bier Festival van Brouwerij de Molen. Deze scoorde bij enkele van de aanwezigen bijzonder goed, zelfs gezien het hoogstaande bier dat er al geschonken werd. Over de naam van de hobby brouwerij werd lang nagedacht. De oplossing kwam uiteindelijk uit de hoek van Gerards schoonmoeder Ineke: Waarom niet: "Mijn zwager en ik"? Dat werkt leuk twee kanten op! Zo is het dus begonnen.

Daarnaast zijn ze ook nog een maandelijks terugkerende bier proeverij in Gouda gaan organiseren. De eerste keer was 11 januari 2011 op de markt in Gouda eerst bij Tof, Samen en Swing. Maar vanaf september 2021 zijn we te gast bij Grand Café Central! Van tevoren kan men hier ook lekker eten voor slechts € 12,50 en achteraf gezellig natafelen. Heel veel dank gaat daarbij uit naar de uitbater Sander Letschert die "Mijn zwager en ik" geheel belangeloos hierin bijstaat.

Waar gebeurt het allemaal?

Het brouwen gebeurt op verschillende plaatsen in Gouda, maar vooral thuis. Dit gebeurt dan ook meestal in besloten kring.

De proeverijen zijn bij Grand Café Central aan de markt 22 in Gouda en alleen te bezoeken na opgave van deelname via ons e-mail adres mijnzwagerenik@gmail.com.