"Mijn eerste aquarium" is stopgezet, de meeste informatie is overgeplaatst naar            www.Aquarium Idee.be waar ik een volledig nieuwe start heb genomen.

Aquarium Idee bevat meer up to date informatie, verslagen van nieuwe projecten en nog veel meer... kom zeker eens lang. 


Met vriendelijk groeten 

Johan 


CO2 BEMESTING

Hier vind je de beschrijving van het tablet CO2 systeem van Sera .
Eerst gaf ik extra CO2 via tabletje van Aquatic- Nature (CO2 Nutri-tabs), meer info daarover vind je onder "producten". Ik heb deze nu 3 maanden gebruikt. De nadelen aan dit soort tabletsysteem zijn, dat je het elke dag moet toedienen, en best 's morgens maar meestal kan je het tabletje alleen maar 's avonds geven, gewoon omdat de meeste mensen overdag niet thuis zijn hé. Nog een ander nadeel, een doosje van 20 tabletjes is snel leeg en normaal gezien zou ik er 2 per dag moeten gegeven hebben, dat komt dan snel op 7,50 euro elke 10 dagen alleen voor de CO2 bemesting.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar een ander methode, er zijn er heel wat die zelf een CO2 systeem maken op basis van gist en suiker dit vind ik zeker interessant .Waarschijnlijk ga ik dat ook wel eens proberen.

Er zijn prachtige CO2 systemen op de markt , ook Aquatic-Nature heeft een mooi CO2 systeem speciaal voor de kleine aquarium,alleen zijn deze complete systemen nogal prijzig. 

Na wat vergelijken heb ik besloten om "Sera CO2-Start" eens te proberen.

De" Sera CO2-diffusiereactor " brengt bij elke toepassing ongeveer 100ml (2500 bellen)COin het aquarium,dit samen met sporenelementen en vitale stoffen. Normaal zou er in mijn geval (bepaald door de aquariumgrootte)elke 3-4 dagen een CO2 tablet moeten gebruikt worden.

WAT NODIG :  het plastieken bakje(de diffusiereactor)die je hieronder afgebeeld ziet staan en de Sera CO2 Tabs plus bruistabletten.

PLAATSING : het bakje wordt opgehangen op een plaats waar een goede waterdoorstroming is,bv. nabij de filteruitloop daar wordt hij dan met de rechte kant met het ontluchtingstopje(1) naar boven, met de zuignappen tegen de aquariumwand geplakt. Het ideale is 0,5 cm onder het wateroppervlak.

 

WERKWIJZE : na de plaatsing moet je erop letten dat al de lucht  uit de reactor is, dat kan  door het ontluchtingstopje er uit te trekken, ook na een waterwissel moet de reactor ontlucht worden. Als we nu een CO2 bruistablet in de bovenste gleuf van kamer nr 2 laten vallen dan zal deze door de schuine bodem onder kamer nr 3 glijden. De CO2 komt vrij en zal kamer nr 3 volledig vullen. Daarna gaat de CO2 langzaam door de wanden van de reactor sijpelen,dit kan gemakelijk 8u duren zodat de CO2 optimaal in het water kan oplossen.

DOSERING:  aquariumgrootte 45 l             1 tablet elke 3-4 dagen.

                                         90 l             1 tablet elke 2-3 dagen.

                                120 -170 l             1 tablet  elke 2 dagen.  Dit is een door Sera vooropgestelde leidraad, de behoefte aan CO en sporenelementen is in elke aquarium verschillend,al naargelang de beplanting enz.

TIPS: Het optimaal bemestingsresultaat krijgen we bij het toedienen van een tablet 1-3 u na het inschakelen van het licht. Er wordt ook aangeraden de Sera CO2-diffusiereactor alleen te gebruiken als er een toereikende filtering en wateromwenteling verzekerd is. Als er een vertroebeling van het water wordt vastgesteld dan moet de tijd tussen de toediening verdubbeld worden.

PRIJS:ik heb voor dit setje reactor + tabletten 19,90 euro betaald. Normaal moet ik met de 20 tabletten 2 maand kunnen toekomen. Een tube met 20 tabletten kost ongeveer 5,50 euro 

___________________________________________________________________________________  

EINDBESCHOUWING VAN HET TABLET C02 SYSTEEM "Sera CO2-Start"

Ik het dit systeem een goede 4 maanden gebruikt, en heb de voor en nadelen eens op een rijtje gezet.

VOORDELEN: goedkoop in vergelijking met CO2 systeem met een drukfles // makkelijk te installeren.

NADELEN : Kan niet nauwkeurig gedoseerd worden  //  Tablet moet 1u na dat het licht aangaat gegeven worden,maar dan zitten de meeste mensen op hun werk ,tijdens de avond een tablet geven heeft niet veel zin // Wil je meer tabletten (CO2)geven dan geef je ook meer sporenelementen en vitale stoffen, een teveel van deze kan dan weer algengroei in de hand werken.

MIJN CONCLUSIE : Dit systeem heeft zeker voordelen, maar je kan er je aquarium er niet echt mee sturen, elke aquarium heeft zijn specifieke behoefte aan CO2

___________________________________________________________________________________