sindicació a continguts - RSS


Concepte

RSS són les sigles de Really Simple Syndication (Sindicació veritablement simple) o Rich Site Summary.  

Consisteix en un format de text, estàndard i públic, que serveix per a distribuir titulars de notícies i continguts 
per Internet d'una forma totalment automatitzada. La seva funció és la de mostrar un sumari o índex amb els 
continguts i notícies que ha publicat un lloc web, sense necessitat d'entrar-hi. S’utilitza molt sovint als blocs i 
a la premsa electrònica, i de cada vegada més a altres webs. 

Els arxius RSS es denominen feeds o canals RSS, i contenen el resum del que s’ha publicat a la font 
d’informació. S’estructura en una o més entrades (items). Cada una consta d’un títol, un resum del text i un 
enllaç a la font original on hi ha el text complet. Altra informació addicional podria ser l’autor, la data i hora de 
la publicació.  

Ús de l'RSS a l'àmbit docent

Propostes del professorat en formació al curs telemàtic "Aula 2.0  Aplicacions didàctiques":
  • L'RSS ajuda a dur la llengua viva, la del món que viuen alumnes i professorat a l'IES i als llocs de treball, siguin les biblioteques o les residències particulars.
  • Un exemple seria afegir a l'aula Moodle aquelles sindicacions que poden ser més interessants pels alumnes i així cada dia poden veure i consultar les novetats d'aquella pàgina.
  • La possibilitat de crear comunitats virtuals o de treball col·laboratiu.
  • Agilitzar la recerca d'informació
  • D'una sola passada podrien obtenir informació sobre les diferents fonts del seu interés.
  • Mitjançant les sindicacions i l'agregador col.lectiu podem fàcilment accedir als últims escrits de cada alumnne i per tant, fer una lectura col.lectiva dins l'aula
  • Que totes les fonts utilitzades pels alumnes (que continguessin RSS) es poguessin posar en comú en un Google Reader comunitari per tal de facilitat la recerca als alumnes
  • Ho veig útil per aquelles pàgines que acabo tenint com a “referent” pel que fa a vídeos, experiments, textos...
  • Que desde el grup/classe els alumnes es sindiquin a les mateixes subscripcions de tal manera que tots podràn rebre la mateixa informació.
  • He fet una petita experiència. En aquest segon quatrimestre he començat amb grup de 9 alumnes de quart d'ESO el Projecte de Recerca. El treball el realitzen en grups de tres alumnes, cadascú ha triat el seu tema. Com que al final han de fer la seva memòria del treball i jo els valoro la descripció de com es generen les idees, de com es resolen les dificultats, com van fent seu el problema i com aprofundeixen en la seva comprensió, els vaig proposar des del primer dia que es fessin un bloc on escrivisin el que havien fet i les seves impresions. D'aquesta manera els facilitaria la redacció de la memòria al final. Aquesta escriptura al bloc la fan o cada dia o un cop a la setmana. Fins ara jo anava mirant a veure quan havien escrit i m'obligava a estar consultant. Ara els he agregat al Google Reader i espero que amb una sola consulta pugui veure qui i quan compleix escrivint en el bloc.
  • Que els meus alumnes se sindiquin al nostre bloc de matèria per tal que amb un cop d'ull puguin veure si hi ha novetats, sobretot pel que fa a les intervencions dels diferents companys.
  • Entre ells, estaria bé que es subscriguin els uns als blocs dels altres per estar al dia de la feina dels seus companys. És a dir, pot ser una manera de fer el seguiment de la feina del alumnes.
  • És a dir, es pot conscienciar, amb les sindicacions adients, a l'alumnat de la importància de realitzar activitat física de forma regular. No només a ells i elles, sinó a les seves famílies.
  • En quant a aplicacions didàctiques, se m'ocorre la mateixa sindicació col.lectiva que hem fet nosaltres, per aportar informació entre alumnes del tema que es treballi. Com una mena de wiki amb aportació de links, però amb la informació seleccionada i creixent contínuament.
  • Entre docents: Entre docents ens permet poder treballar i crear continguts comuns per temàtiques. No cal que estiguem dins el mateix centre per poder compartir la feina. Unitats didàctiques, exericis, apunts, ...
  • Les sindicacions em permetran tenir sempre al dia i en un mateix espai les actualitzacions dels llocs web que més m’interessen. Això, en una naturalesa dispersa com la meva, representa un ajut brutal.

Eines i serveis

La sindicació a partir d'eines que hi ha disponibles a la Xarxa facilita l'accés. Aquesta opció cal tenir-la molt en compte, ja que, cada vegada més, disposem de nombrosos recursos a la Xarxa que poden facilitar l'emmagatzematge de la informació i alliberar de càrregues el nostre disc dur local, fet que representa un gran avantatge perquè, a l'hora d'obtenir o treballar amb els vostres fitxers, només cal un ordinador connectat a Internet.

Google Reader -  http://reader.google.com/

 • Google Reader comprova constantment els llocs favorits de notícies i blocs de contingut nou. Si un lloc s'actualitza cada dia o cada mes, vostè pot estar segur que no et perdràs res.
 • Google Reader  mostra tots els seus llocs preferits en un lloc convenient. És com una safata d'entrada personalitzat per a tota la web.
 • Milions de llocs publiquen feeds amb les últimes actualitzacions, i la nostra recerca d'alimentació integrada fa que sigui fàcil de trobar nous continguts del seu interès.

Netvibes - http://www.netvibes.com

És un servei Web gratuït, que funciona com un escriptori virtual personalitzat. És un lloc pensat per a ser  la pàgina d'inici de l'usuari, on es centralitzin els seus blogs preferits, correu, feeds RSS, eines web 2.0 i molts altres serveis “widgets” que l'usuari pot configurar al seu gust.

Exemples

Manuals


 Pràctica

 1. Alta a Netvibes. Accediu a http://www.netvibes.com i doneu-vos d'alta. Recordeu que a sobre d'aquesta pràctica disposeu d'un petit manual. 
 2. Afegir mòduls (contingut). Accediu al vostre compte de Netvibes i proveu a inserir:
  1. Un mínim de 2 caixes d'RSS per a fer el seguiment de 2 pàgines web o blogs que considereu interessants.
  2. Una nova pestanya. Doneu-li el nom que preferiu.
  3. Inseriu a la nova pestanya 2 caixes de contingut. Poden ser lectors d'RSS o altres ginys que considereu interessants.

Comments