correu electrònic

Concepte

Un dels "grans" serveis o potencialitat de la xarxa és la del servei de correu electrònic. La capacitat de crèixer de Google mail és constant i amb un ús de moderat a gran, Google ens ofereix una solució de correu ara per ara gratuita. Aquest servei s'activa per defecte quan ens registrem a Google. A banda de la gestió del correu que ens ofereix la Xtec, Gmail és una solució vàlida que ens permet grans possibilitats. A banda de consideracions múltiples de diferents aspectes en quant a privacitat de dades, l'ús de gmail cada cop és més utilitzat.

Ús del correu en l'àmbit docent

Possiblement la part més pedagògica a les aules de Gmail destaca pels mateixos punts que ja coneixem, i que poden ser de la mateixa utilitat per a docents i alumnes:
  • correu electrònic en xarxa no depenent de cap màquina, programari ni llàpis de memòria
  • capacitat d'emmagatzematge , encara que no limitada, enorme, prop de 8 Gb ( octubre del 2008 ), i augmentant...
  • potencialitat d'interactuació directa entre adjunts de missatges de correu electrònic i documents compartits entre usuaris/es
  • gmail és el portal d'entrada a tot un univers d'aplicacions amb grans recursos, espais i possibilitats

Eines i recursos


Exemples


Manuals

A.- Opció bàsica de registre i enviament de correu electrònic

1.- Per defecte, quan us valideu dins de Google, ja teniu actiu el Gmail . Feu clic a "mi cuenta", o bé accediu directament amb l'enllaç del mig de la plana.

D'entrada teniu, com a mínim, el Gmail ja activat. Els altres "serveis google" aniran apareixent a mesura que els activeu.

2.- Feu clic a Gmail i ja entrareu dins . Observeu les diferents parts de treball i feu clic a Redacta un missatge.

 
 
3.- Un cop dins de la part de redacció del missatge les opcions són les habituals en l'ús del correu electrònic.
 
 
4.- Un cop redactat el missatge de correu electrònic només caldrà enviar-lo
 
 
Naturalment, encara que no hem fet cita expressa, teniu totes les eines habituals de millora de text enriquit, amb la mida de text, color, enllaç, etc. Cal ser sempre prudents en aquest aspecte, doncs podem trobar-nos fàcilment que el nostre receptor/a no disposi d'un lector de correu electrònic que sàpiga "interpretar" les ordres de visualització d'aquestes millores i que es trobi davant un text incomprensible.

Als efectes visuals també cal ser moderats/es en l'ús de les eines que permeten enriquir un text, no anant més enllà de posar una negreta o dos tipus de lletra dins d'un mateix missatge. Si normalment tampoc ho fem quan redactem un text al processador de text, no cal variar els costums, fent de la presentació un tema net i clar. Oberveu com per exemple els serveis google es destaquen per ser sempre amb fons blancs i amb una claredat meridiana de finestres i botons. La senzillesa i l'ordre continuen essent un valor, també en aquest aspecte.
 
B.- Els missatges d'entrada, agrupament de missatges
 
Google treballa d'una forma molt especial en quant a com "recopila" els missatges de correu electrònic. La forma més fàcil d'entendre el seu funcionament és: els missatges que tenen el mateix text al camp "assumpte", es recopilen en un sol fil, i, entre parèntesis apareix la quantitat de missatges que es recopilen dins d'ell.
 
 
Un cop feu clic al missatge apareixen en un sol fils tots els relacionats o que tenen el mateix "assumpte". Així, apareixeran els missatges en solapes molt juntes, però que podem anar desplegant fent clic en cada encapçalament de missatge
 
 
C.- Missatges destacats 
 
Existeixen diferents formes de classificar els missatges de correu. Una manera, entre d'altres que ara explicarem, és destacar els missatges amb una estrella, que per defecte ja té l'aplicació. Marcant l'estrella fent clic damunt d'ella farà que tots els missatges així classificats es puguin reunir en la carpeta de "missatges destacats" fent clic a l'esquerra dels menús de color blau.
 
 

Per treure a un missatge la categoria de "destacat", sigui per què ja hem resolt aquell tema o per què ja no té tanta vigència només cal tornar a fer clic damunt l'estrella.
Aquest procediment és només una primera aproximació a com classificar els missatges. La forma més resolutiva de fer-ho és través d'etiquetes. Fer servir, a la vegada, etiquetes i estrelles és possible.
 
 
D.- Etiquetes
 
Deia ja molts anys una persona que tot allò que no està a internet no existeix. Possiblement era una forma una mica extrema d'anomenar la realitat, però sí és cert que cada cop ens apropem, per sort o per desgràcia, a aquesta dita.

Tenir milers de missatges de correu electrònic, però no saber trobar-los o no tenir un cert ordre en ells és com no tenir res. Imagineu una biblioteca musical amb milers i milers de compact disc, però sense cap ordre. Seria impossible trobar les meravelloses coples de La Pantoja, i seria un disgust sense precedents.

I per què etiquetes i no pas "carpetes" ? És molt fàcil d'entendre. A una "carpeta" només podem posar-li un sol nom. Imaginem que ens estem movent pel nostre disc dur o llàpis de memòria portàtil. Si estem treballant un tema de socials i tenim una presentació sobre els volcans, segurament classificarem la mateixa dins de la carpeta "socials". Però i si volem enregistrar una foto que sigui tant per socials com per tecnologia ? Físicament, no és pot, les carpetes només admeten una única ubicació, només una classificació.

És per això que el sistema més flexible que ens permet classificar un missatge com a "socials", "tecnologia" o "Consell escolar", a la vegada són les "etiquetes", que podem crear i manipular en funció del nostre propi sentit comú.

Si encara no ho tenim clar, anem a la praxis.

Partim de la base que ja tenim a la bústia d'entrada o "safata d'entrada" diferents missatges.

Aneu a la part esquerra on diu "etiquetes" i feu un clic damunt la paraula "etiquetes"
 
 
I ara feu un clic a la part inferior, on diu "Edita les etiquetes"
 
 
Observareu que a la part dreta principal de la pantalla s'obrirà, en fons taronja, la finestra de configuració, apartat "Etiquetes". També és una forma directa d'accedir. No importa el camí, tots porten a Roma.
 
 
I ja veieu que el procés de creació d'etiquetes és prou senzill. Només cal escriure a la part inferior, on diu "Crea una etiqueta nova", un nou títol, a partir del vostre sentit comú o necessitat vital de posar nom a les coses. Observeu també que, a la part dreta ens permet editar i esborrar les que ja podem tenir creades. Si esborrem una etiqueta, no esborrem, per a res, els missatges, només la seva "classificació".

Com pots observar a la pantalla superior, dins de cada una de les etiquetes ens diu les "converses" que tenen aquesta etiqueta. Recorda que cada conversa pot tenir diferents missatges.

Anem a la part final, com atribuir als missatges cada una de les categories o "etiquetes" que hem creat. Ja teniu creades un parell d'etiquetes, només per fer proves ?

Marqueu un dels missatges que teniu a la bústia d'entrada i desplegueu fent clic a la fletxa el panell "més accions"
 
 
I creem una nova etiqueta fent clic a "etiqueta nova". S'obrirà una finestra flotant i ens demanarà una nova etiqueta. Podem escriure el concepte que ens vingui de gust:
 
 
Observarem que a la part superior ens informa que ja s'ha portat a terme l'etiquetatge nou .....
 
 
 ... i a cada missatge etiquetat també li apareix la nova etiqueta abans del tema 
 Per navegar dins de cada una de les etiquetes que hem creat, és a dir, per veure tots els missatges de correu electrònic que hem etiquetat com a "socials", "departament de tecnologia", o "consell escolar" només cal desplegar les etiquetes i fer clic damunt d'una d'elles. Apareixeran a la dreta tots els missatges relcionats amb aquella etiqueta,amb un bonic color verd esperança de fons. Podeu també interaccionar des d'aquí esborrant una etiqueta a un missatge, sense que s'esborri, per a res, el missatge. 
 Anem encara a per un darrer detall. Segurament alguns de vosaltres ara mateix estareu mirant la finestra d'etiquetes i veureu: 
 Mentre que d'altres estareu observant la mateixa finestra i veureu unes ombres a la part dreta: 
 Si NO esteu veient les ombres vol dir que esteu navegant amb un Firefox 1.0 o un Explorer 6.0 o inferior. Si veieu les ombres vol dir que esteu navegant amb un Firefox 2.0 o superior , Microsoft Explorer 7 o superior o Google Chrome. Si no les veieu, ja esteu canviant el navegador ara mateix a un dels que comentem. Ja ? Seguim. Si feu clic a una d'aquestes ombres s'obrirà un desplegable on podeu seleccionar amb quin color d'etiqueta voleu que es vegi els missatges. Feu una tria: 
 I a partir d'ara també, a banda de les etiquetes, el reconeixement a través dels colors associats també us ajudarà a donar un op d'ull i saber de què cada un. 
 
 E.- Contactes Diferenciem sempre dues formes de treball: treballar esporàdicament amb el correu electrònic, o treballar de forma més intensa. Si contestes un parell de missatges al dia, segurament aquest apartat no tindrà més interés per a tú. Si estàs coordinant a un centre escolar qualsevol mena d'activitat on necessites lliurar cada dia missatges a grups de departaments, a tot el claustre o a grups de persones de qualsevol naturalesa, cal llegir aquest apartat per a que google et faciliti la feina, sempre pensant en la màxima que les màquines estan per ajudar-nos, mai per a complicar-nos la existència, com alguns no sembla que recordin prou bé. Per a complicar-nos-la ja tenim prou amb la declaració de la renda i la hipoteca, oi ? Observeu que tenim, damunt de la finestra de etiquetes una línia que diu "contactes". No, no penseu malament.... Feu un clic damunt. 
 A la part de la dreta apareixerà llavors el gestor per a fer incloure en els contactes habituals aquells remitents de correus electrònics que ja estan als nostres missatges. També tenim la possibilitat de formar grups entre ells.
Observem amb més atenció el menú que ens ofereix, a la part esquerra:
 
 A mesura que marquem contactes als quadradets de cada un dels grups, "els meus contactes", " Els més sol·licitats" o "Contactes suggerits", aquests s'ubicaran com a "favorits".

També podeu crear grups de treball amb les adreces de les persones amb les que habitualment treballareu el correu electrònic. Anem a crear un grup de treball amb les persones del cicle mitjà, per exemple. Creeu un nou grup fent clic a:
 
 I piqueu el nom del grup en la finestra que us mostra. En el nostre cas, "Cicle Mitjà CEIP La Pau" , per dir alguna cosa 
 Observareu que apareix ja el nom del grup, al que, d'entrada, no hi ha cap contacte 
 Caldrà afegir ara membres al grup de treball. Marqueu a l'esquerra "Els meus contactes", assenyaleu a la columna del mig quins voleu incloure al grup i a la columna de la dreta marqueu a "grups" / Cicle Mitjà.... 
 Redactarem ara un missatge, i al camp "per a" començarem a escriure el nom del grup. Automàticament s'obrirà un desplegable en blau a sota amb suggeriments. Feu clic al grup que hem creat: 
 I veurem com, automàticament surten els destinataris que havíem inclós dins del grup 
 Finalment, comentar que també podeu importar els contactes d'altres gestors de correu electrònic a través de l'opció: 
 F.- Xat Gmail també permet el xat directament des de la seva aplicació. Un avantatge respecte d'altres programes és que guarda automàticament les converses escrites com a missatges. Per a entrar en xat directament amb algú només cal anar al desplegable del xat, relacionat directament amb els meus contactes i fer clic damunt d'un/a dels usuaris i demanar-li a través de la icona corresponent 
 Si no voleu que us destorbin mentre esteu trebllant sempre podeu configurar l'aplicació per a que no ens detectin a la xarxa o que no estem disponibles, tot fent clic a la fletxa de sota del nostre nom d'usuari/a i fent clic a l'opció que més ens convingui 
  G.- Configuracions La quantitat d'opcions de configuracions per tal de poder disposar d'una foto , els idiomes que apareixen als aplicatius o mil opcions més són molt entretingudes d'explicar, però prou fàcils com per anar experimentant. Possiblement una de les opcions més interessants de destacar és fer que el correu de la Xtec ens arribi automàticament des de la Xtec al Gmail, i això ho practicarem al punt següent. Com a mínim, sabeu que podeu donar un cop d'ull de totes les opcions visibles des de l'opció de "Configuració" de dalt a la dreta, i les pestanyes superiors de les pantalles taronges que apareixeran (General, comptes...) 
  H.- Llegir el correu de la Xtec, i respondre'l, a través de Google Com sabeu , la limitació de capacitat del Compte de correu de la xtec és de 100Mb si no anem esborrant els missatages. Existei una opció, si la creieu convenient, que consisteix en configurar el Gmail per tal que , automàticament, cerqui i importi els correus electrònics des de la xtec. A la vegada, també us pot permetre escriure els missatges de correu a la xtec des del compte de correu de Gmail. Un cop hem vist les bondats de classificació, capacitat de gestió , capacitat de dades (camí dels 8 Gb...) , senzillesa d'ús i un cop veureu més aplicacions conjuntes d'acció, com poden ser les de tenir calendaris conjunts a la xarxa, documentació cooperativa i compartida i d'altres eines, tard o d'hora també arribareu a les mateixes conclusions que ja fa temps alguns tenim clares. H.1.- Recuperar els missatges Xtec dins de la bústia Gmail Per què limitar-nos a 100 Mb si podem disposar de 8 ó més gigues ? Anem a veure com recuperar el correu electrònic que tenim a la nostra bústia Xtec, per tal que vagi a parar tot, directament i de forma automàtica , a la bústia de Gmail. Pareu atenció només al detall que podrem seleccionar: mantenir el correu a la bústia xtec ( i esborrar-lo manualment de tant en tant ), o bé "re-enviar-lo" a gmail i esborrar automàticament de la bústia Xtec. Decididament, millor el primer sistema, millor treballar sempre amb dues còpies, total, ens costarà el mateix... 1.- Aneu a configuració i feu clic dins de la pestanya de "Comptes" a 
 2.- Ompliu la casella amb la bústia de correu de la xtec, per exemple: 
 3.- Seguiu endavant i ara, configureu AMB CALMA aquesta finestra: 
 És IMPORTANT que, com a consell, activeu l'opció que marquem amb dues fletxes, que indica que desi el correu intacte a la xtec, per a esborrar a posteriori per part vostra manualment . Recordeu que aquesta operació caldrà fer-la de tant en tant, un cop a la setmana, per exemple , donat que l'aplicació de correu de la Xtec té un límit de 100 Mb i si arriba al límit es bloqueja i no podreu rebre més arxius. Des de la Xtec recordeu que teniu la barra indicadora dalt a l'esquerra:
 Cal també escriure la vostra contrasenya de la bústia xtec a la casella indicada . Assegureu-vos bé que està marcada l'opció de deixar una còpia del missatge recuperat al servidor i feu clic a "Afegeix un compte" 4.- Automàticament apareixerà a la vostra configuració que tot està correcte i ja està funcionant: 
 5.- Aquest pas sempre es pot desfer i esborrar l'opció , des de la dreta a "suprimeix". Recordeu igualment que Gmail comprova el correu en períodes de cada 15-20 minuts, no és un procés instantani. Si teniu necessitat de llegir un correu entrant a la xtec, que sabeu que j està a la safata d'entrada de la xtec i no del compte gmail, sempre poder forçar el procés fent clic a "Comprova ara si hi ha correu". 

6.- Aquesta operació la podríeu fer des de 5 bústies externes, de forma i manera que des d'una sola podeu controlar tot el que passa a 5 gestors de correu extern. Etiquetant tot de forma escrupulosa podeu tenir un control bàsic amb menys esforç i sense necessitat d'anar saltant per planes, correus, programes, llàpis de memòria, etc.

 H.2- Escriure missatges des de Gmail com si esteu a la Xtec Anem a veure ara com enviar missatges des de Gmail com si esteu treballant des de la vostra bústia Xtec . Som-hi, us mostrarem les passes per veure com fer-ho, per si us interessa. 1.- Aneu a "Configuració" a la part de dalt a la dreta a la pestanya de "comptes". Marqueu l'opció de "Afegeix una altra adreça electrònica" 
 2.- Us demanarà el nom i usuari/a del compte de correu de la xtec ( o de qualsevol altre que es vulgui, és clar ) 
 3.- Un cop determinades les dades us avisarà que es lliurarà a la bústia xtec corresponent un missatge per tal que s'autoritzi a que gmal pugui entrar i escriure en nom d'aquesta bústia 
 4.- Finalment, rebreu un correu al vostre compte de la Xtec que heu indicat , on us Gmail demanarà que feu clic a un enllaç per a verificar que això és així, o bé copieu un codi de confirmació que cal que enganxeu a la finestra que us demanarà al pas següent del que estaveu realitzant. 
 A la xtec rebreu un missatge similar a aquest i cal fer clic a l'enllaç que us proposen 
 Si havíeu perdut el pas anterior o si bé algun punt no acabava de lligar, podeu rescatar des de Google la possibilitat de registre de l'adreça xtec tornant a la configuració del compte d'usuari i marcant el pas que falta amb el codi de confirmació 
 Si heu seguit l'enllaç de correu electrònic de confirmació us apareixerà la confirmació que tot és correcte: 
 I voilà, ja podeu escriure missatges des de Gmail com si els esteu fent des de la Xtec. El destinatari rebrà com a remitent d'un missatge, per exemple 

Asumpte: Prova de missatge

De: formaciotic@gmail.com; en nom de silviaclos@xtec.cat

  I.- Vessant pedagògica Possiblement la part més pedagògica a les aules de Gmail destaca pels mateixos punts que ja coneixem, i que poden ser de la mateixa utilitat per a docents i alumnes: · correu electrònic en xarxa no depenent de cap màquina, programari ni llàpis de memòria· capacitat d'emmagatzematge , encara que no limitada, enorme, prop de 8 Gb ( octubre del 2008 ), i augmentant...· potencialitat d'interactuació directa entre adjunts de missatges de correu electrònic i documents compartits entre usuaris/es· gmail és el portal d'entrada a tot un univers d'aplicacions amb grans recursos, espais i possibilitats.
Comments