Entorn personal d'aprenentatge - PLE i PLNPresentació d'En Jordi Adell

Jordi Adell és Doctor en Filosofia i Ciències de l'Educació i professor del Departament d'Educació de la Universitat Jaume I (la UJI) a Castelló (España), on fa classes de Noves tecnologies aplicades a l'educació.També dirigeis el Centre d'Educació i Noves Tecnologies (CENT).

Via el meu PLN amb l'ajut incondicional del Juanmi Muñoz, President de l'Associació Espiral, he arribat al Jordi Adell. Agraeixo la disposició d'aquests dos grans professionals i les paraules clares i entenedores del Jordi Adell. Xavier Suñé 

Què és un PLE?


PLE
= Personal Learning Environment (Entorn Personal d'Aprenentatge)
 
Què és un PLE? Mapejat d'en Jordi Adell:
 
 

Gràcies a Lu Domenech -@lourdesdomenech- i Carlos Páez -@cpaez01

 

És un conjunt d'eines, serveis, relacions, connexions i interaccions que fem servir habitualment i que afavoreixen el nostre aprenentatge (informal) en el dia a dia i que fan que aquest aprenentatge es converteixi en coneixement

Alguns autors destaquen que les connexions són l'autèntica essència del PLE, la resta, les eines de creació de continguts, gestió, emmagatzematge i difusió d'artefactes digitals, les de comunicació, els protocols i APIS, les gestió d'identitat, presència, etc. Solament exerceixen un rol complementari.

Una presentació clara i entenedora sobre el PLE de David Álvarez, @balhisay a Twitter, coneguda gràcies a Xavier Rosell @xavierrosell a partir d'un "tuit" de Juan José de Haro @jjdeharo. Gràcies!
 


I com aprenem o com estem acostumats a aprendre els docents?

Les nostres fonts d'aprenentatge o de formació habituals són diverses. Bàsicament es poden resumir en:

 • Companys i companyes de la feina, professionals docents.
 • Llibres i revistes especialitzades.
 • Cursos, tallers i jornades de formació específics. 
 • Xarxes socials “físiques” prèvies a l'aparició d'Internet, moviments de renovació pedagògica, per exemple.

Però si ens fem la pregunta…

Com podem continuar aprenent al llarg de la vida (lifelong learning (LLL) per a millorar les competències professionals com a docents?

Cal partir d'unes premisses, d'uns compromisos previs:

 • Hem d'estar disposats a aprendre activament, no esperar que ens vinguin a fer la formació.
 • Proposar-nos entrar a formar part de xarxes socials que ens interessin professionalment.
 • Participar en projectes col·laboratius.
 • Aprendre dels companys, als que també podem ensenyar.
 • Aprofitar les tecnologies per a formar part de xarxes i grups professionals per a desenvolupar les nostres competències professionals.

L'enfocament dels e-portafolis (que molts consideren els precursors del PLE) permet als aprenents gestionar i reflexionar sobre el seu propi aprenentatge, el qual no ve donat en cursos, sinó que es realitza contínuament en cadascuna de les activitats que realitzem al llarg de tota la nostra vida. Aquestes idees tenen la seva continuació en l'enfocament que hi ha darrere dels PLE. En realitat, el valor del PLE no radica en les eines que utilitzem per aconseguir aquesta integració, sinó més aviat en l'actitud i en els valors que defensa: l'aprenentatge al llarg de tota la vida (perllongar d'alguna manera la ZDP de Vigotsky) i l'autonomia de l'individu en l'organització del seu propi aprenentatge*.

Consulteu el MicroTaller sobre l'e-portfolio en aquest mateix espai.

I tot seguit un vídeo interessant:Lectura recomanada

  I el PLN?  Què és?  Quina  diferència hi ha amb el PLE?


  Sue Waters (REF) ha definint [1] les xarses personals d'aprenentatge com “…el uso herramientas web tales como blogs, wikis, Twitter, Facebook, para crear conexiones con otras personas que extienden nuestro aprendizaje, incrementan nuestra reflexión mientras nos permiten aprender juntos como parte de una comunidad global. Los PLNs incrementan nuestras oportunidades de preguntar cuestiones y recibir ayuda comparado como nuestras interacciones diarias cara-a-cara”.


  [1]  Sue Waters:Wiki PLN Yourself http://suewaters.wikispaces.com/. Consultado el 20 de abril de 2009.

  ---------------------------------------------------------------

  Una “Personal Learning Network” és la col•lecció completa de persones amb les que tenim el compromís d'intercanviar informació, en general en línia. És l'evolució natural del PLE.

  Les PLNs han existit sempre. Originalment, eren la família i amics, docents que treballen o han treballat amb nosaltres, però amb Internet i les eines Web 2.0 les PLN poden incloure diferents comunitats: xarxes socials, blocs, wikis, eines de marcatge social… Bàsicament, qualsevol persona amb la que interactuem és part de la nostra PLN. La majoria dels aprenentatges es duen a terme en línia, perquè és fàcil de trobar i connectar-se amb altres persones amb interessos similars de tot el món.


  Alguns exemples de com estan utilitzant els docents les seves PLN: 


  ·         Desenvolupament professional

  ·         Aprendre dels especialistes

  ·         Localitzar recursos per a l'aula

  ·         Obtenir idees i experiències entre iguals

  ·         Més informació sobre les noves tecnologies i com integrar-les en la pràctica educativa

  ·         Buscar solucions de col·laboració

  ·         Trobar enllaços i notícies d'interès per a l'educació


  http://tallerple.wordpress.com/ es recullen conceptes i propostes sobre PLE així com idees i orientacions per a construir el PLE d'Aula.

   

  Com es
  construeix
   un PLE-PLN?


  En breu...

  PLE - PLN
  View more presentations from xsune.
  En el document que citem més avall del Jordi Adell, fa referència als passos senzills que Sue Waters proposa per tal d'anar creant la nostra xarxa personal d'aprenentatge:

  ·         Crear un compte a Twitter. Podem llegir allò que altres escriuen sense necessitat de “demanar amistat” i puc veure a qui llegeix aquella persona i així millorar la nostra xarxa de contactes. Podem recomanar la nostra llista de contactes per a que altres els segueixin, per exemple els nostres alumnes. Tot amb missatges de 140 caràcters.

  ·         Subscriure'ns a blocs interessants professionalment via RSS amb, per exemple, Google Reader o Netvibes. Permet que les novetats vinguin a nosaltres sense necessitat d'anar a visitar bloc a bloc.

  ·         Crear el nostre propi bloc. Blogger o WordPress. Compartir idees, experiències, eines i serveis interessants… Tenim bons exemples de blocs de docents on expliquen què fan a classe. És una font d'aprenentatge. Un altre servei senzill i ràpid de crear i actualitzar és Tumblr, un sistema tumblelog on anar abocant idees, troballes, …

  ·         Crear un compte a Mr WongDelicious per a etiquetar i compartir els nostres llocs favorits. Podem disposar dels nostres “favorits” des de qualsevol ordinador connectat a Internet i compartir-los amb altres usuaris. La informació està ja filtrada per altres persones.

  ·         Participar (registrar-se) en alguna comunitat Ning interessant.  Podem integrar diversos serveis i aplicacions en un únic lloc (fòrums, vídeos, imatges, blocs, …)

  ·         Aquest darrer pot ser complementari, crear un compte a FriendFeed per a compartir el nostre "lifestream" i veure el dels nostres col·legues. Aconseguim tenir en un únic lloc el rastre que anem deixant pel camí de serveis 2.0 amb els que treballem, és a dir, registrar que hem pujat imatges, que hem marcat preferits, que hem publicat en un bloc…


  El millor d'una PLN és que es tracta d'una cosa personal, nosaltres decidim totes les opcions:

  ·         Quines eines utilitzar

  ·         Amb qui volem mantenir el contacte

  ·         Com volem aprendre

  ·         Quan volem aprendre


  Cadascun de nosaltres té la seva pròpia preferència de les eines en línia que ens funcionen millor.

  "Els PLEs són “personals”, no hi ha un model de PLE que serveixi a tothom: ni un conjunt definit d'eines, ni un únic servei o aplicació web, ni una selecció de fonts de continguts. El PLE és fruit de l'activitat de l'individu i de les seves eleccions, gustos i circumstàncies. No hi ha dos PLEs iguals. Haurien de ser les necessitats de les persones i no la tecnologia qui definís el PLE. Un PLE “prescrit” deixa de ser un “personal” i perd una part important de les seves virtuts i potencialitats, encara que la incorporació d'una nova eina, servei, font d'informació o contacte, moltes vegades és fruit de la recomanació d'amics i col·legues".**

  Uns quants consells per a construir la nostra PLN:

  1.      Comenceu lentament i si trobeu algú que us ajudi, millor.

  2.      Utilitzeu el mateix nom d'usuari i contrasenya per a totes les eines i serveis.

  3.      Compartiu tot allò que agafeu.

  4.      Pregunteu en consonància al que respongueu.

  5.      Proveu les eines noves abans de decidir que no valen la pena.

  6.      Opineu en els blocs d'altres persones.

  7.      Intenteu ser “bons ciutadans” de la Xarxa. Actitud oberta i col·laborativa.

  8.      L'aprenentatge permanent és la clau!

  L'aprenentatge per mitjà de xarxes també es coneix amb les sigles SLE (Social Learning Environment - Entorn Social d'Aprenentatge).

    Treball realitzat en llicència d'estudis de J. Ángel Encinas Carazo del IES F. García Bernalt de Salamanca.

    PLE/PLN orientat al professorat: http://enlawebdospuntocero.wikispaces.com/PLE+y+PLN

    PLE/PLN orientat a l'alumnat: http://enlawebdospuntocero.wikispaces.com/PLE+y+PLN+del+alumno


  Social Media i Desenvolupament Professional Docent
  10 Ideas how to use Social Media for Professional Development (for L&D professionals)

  Jane Hart Centre for Learning & Performance Technologies

  http://www.c4lpt.co.uk/index.html  Altres llocs interessants...

  Five ways to build your Personal Learning Network

  Idees i formes de crear la teva PLN  Una manera original d'exposar com construir una PLN
  Però... dosificant! 


  Trisha McFarlane ens facilita petits consells per “estar connectats” sense atabalar-nos:

  “L'única manera de llegir blocs és fer-ho utilitzant RSS amb Google Reader. Google Reader us permet afegir tots els blocs i altres fonts de notícies interessant en un sol lloc. Llavors, en qualsevol moment un bloc de notícies s'actualitza en el nostre lector. Una altra eina molt útil complementària o alternativa al Google Reader pot ser Netvibes.

  Triar un mitjà de comunicació social diària, m'encanta utilitzar Twitter a diari perquè aquesta és la manera d'obtenir informació de recursos addicionals que poden passar per alt en el meu lector. També em permet parlar directament amb els professionals de forma regular per tal que pugui establir relacions més estretes amb ells. Ells comparteixen els seus coneixements i em fan un millor professional. La manera d'utilitzar això és utilitzar una eina com Tweetdeck o

  Hootsuite. Una vegada ens habituem amb l'ús de Twitter, ràpidament ens adonem que hi ha certes persones a les que ens agradaria seguir més de prop que tots els milers de persones a les que pot ser en realitat “seguidor”. Mitjançant l'ús de Tweetdeck o Hootsuite, podem crear llistes específiques d'aquestes persones o trobar més rellevants i té una columna separada amb tweets només d'aquestes persones. És una gran eina. També podem tenir recerques de paraules clau per totes les coses que són importants per a nosaltres.

  No podem fer-ho tot cada dia. No podem utilitzar tots els llocs de mitjans socials, seria impossible. Depenent de la nostra situació, podrem triar un d'aquests llocs com Twitter pel nostre dia a dia i deixar altres eines per a treballar només ocasionalment. El que és segur és que no podem fer-ho tot, així que no ho intentem.” 

  Una ràpida introducció a Twitter i una curiositat...

  Vídeo de YouTube

  Vídeo de YouTube


  Agraïments

  A la sessió del MicroTaller del 7-7-10 he llençat una petició via Twitter sobre "possibles usos d'aquest servei a l'aula". Agraïm les respostes de:

  Exemples de PLE-PLN


  PLE d'una alumna de Magisteri fet amb Gliffy: http://li-educa.blogspot.com/2009/12/el-meu-ple.html
  Cómo enseño/aprendo/vivo en la red. Un altre PLE fet amb Prezzi: http://onio72.es/blog/2010/02/06/¿es-esto-mi-ple/
  Un PLE senzill i clar en un parell de diapos: http://www.slideshare.net/diazmonteralo/mi-ple
  PLE d'un profe de ciències: http://didactologica.blogspot.com/
  Un PLE més textual en un post amb hipervincles que el complementen: http://maribelele.wordpress.com/

  El PLE d'una nena de 12 anys:

  PLE d'una nena de 12 anys  Un bon exemple de construcció del PLE d'alumnes de 6è guiat per la mestra Lola Urbano de Sevilla:


  Fem la nostra PLN!  Ara podem donar "forma" i funcions al nostre PLE i d'acord amb els conceptes de PLE i PLN exposats, confeccioneu el vostre.

  Dinàmica de treball:

  1. Individualment (15') agafeu un full en blanc (de paper o digital). Penseu en les diverses formes amb les que apreneu, si és possible, amb serveis i eines de la Xarxa. Podeu fer una categorització com la següent:
   • Llocs on cerqueu informació a Internet
   • Llocs on publiqueu les vostres informacions o les informacions generades després d'una cerca
   • Llocs on compartiu aquestes informacions o transformacions
  2. Feu grups de 3 persones i expliqueu-vos entre vosaltres (15') quines són les vostres fonts i els llocs on publiqueu i/o compartiu informació.
  3. Torneu al vostre paper inicial i refeu o actualitzeu el vostre PLE amb les idees que heu tret del treball grupal.
  4. Si voleu, podeu donar forma al vostre PLE-PLN mitjançant alguna de les eines següents o d'altres que vosaltres vulgueu o us semblin més senzilles i/o adients:

  Opcional: Pràctica amb les 10 idees sobre com usar "Social Media" en el Desenvolupament Professional Docent - Interessant

         


  Aquesta pàgina ha estat elaborada col·laborativament per Juanmi Muñoz i Xavier Suñé a partir de les fonts:


  Imatges:
  • http://elearningargentina.files.wordpress.com/2008/03/informal-learning.jpg
  • http://farm4.static.flickr.com/3595/3460307056_2ffe7efc9e.jpg
  • http://farm4.static.flickr.com/3031/3039956497_81a8d31182_o.png
  Comments