"L'aprenentatge és un simple apèndix de nosaltres mateixos;
on sigui que estiguem, està també el nostre aprenentatge." William Shakespeare
El portafolis ens ajuda a fer conscient i tangible aquest aprenentatge al llarg de la vida Una definició...Genèrica...
“Instrument que té com a objectiu comú la selecció de mostres de treballs o evidències de consecució d’objectius personals que, ordenats i presentats d’una determinada manera, compleixen la funció de potenciar la reflexió sobre cadascuna de les pràctiques” (Barberà, 2005)
A l'educació...
"Un portafolio es una selecció deliberada dels treballs de l'alumnes que ens explica la història dels seus esforços, el seu progrès o els seus èxits. Ha d'incloure la participació de l'alumne en la selecció del seu contingut, els criteris de la selecció i les pautes per a jutjar els seus mèrits, així com les evidències del seu procés de reflexió" (Arter, 1990)
"Entenem el portfolio com un sistema d'avaluació integrat en el procés d'ensenyament i aprenentatge. Consisteix en una selecció d'evidències / mostres (que formen un dossiers, una carpeta) que ha de recollir i aportar l'estudiant al llarg d'un període de temps determinat i que respon a un objectiu concret.
Aquestes evidències (certificats acreditatius, fragments de pel lícules, entrevistes, activitats acadèmiques, apunts, treballs d'assignatures, entre d'altres) que reben el nom d'artefactes, permeten a l'alumne demostrar que està aprenent, al mateix temps que possibiliten al professor un seguiment del progrés d'aquest aprenentatge.
Les evidències s'han d'acompanyar d'una justificació i una reflexió de l'estudiant, en que posi de manifest la relació entre l'evidència i l'aprenentatge. Aquestes contribucions l'ajuden a prendre consciència de què i com va aprenent, al mateix temps que li permeten regular el seu procés d'aprenentatge i d'estudi. Aquesta qualitat de reflexió constant sobre el propi aprenentatge converteix el portfolio un sistema d'avaluació coherent en el marc de l'avaluació continuada i formativa" (Coll et al., 2004).
Gràficament
Clic sobre el mapa per fer-lo gran
El portafolis de l'alumneL'article 89 de la Llei d'educació de Catalunya estableix el "dossier personal d'aprenentatge" El Portfolio de las Lenguas e-PEL - Organismo Autónomo Programas Educativos Europeos OAPEE Fases de l'elaboració d'un e-portafolis
1.- Propòsit. Decidir sobre la finalitat del portafolis. Què està tractant de mostrar amb aquest portafolis? Hi ha resultats, objectius o estàndards que estan sent demostrats amb aquest portafolis? En aquest exemple, els passos 2-4 representen un procés interactiu, utilitzant un bloc per proporcionar informació sobre la formació d'estudiants sobre una base regular.
2.- Recollida / Classificació. Quins Artefactes s'inclouran al portafolis? Com es classifiquen?
3.- Reflexió. La reflexió és el cor i l'ànima d'un portafolis. La reflexió proporciona la raó de per què aquests artefactes representen l'assoliment d'un resultat concret, l'objectiu, competència o estàndard. Les entrades de bloc proporcionen una oportunitat per a la reflexió "en el temps" o "reflexió en acció".
4.- Connexió / interacció i diàleg / Comentaris. Aquesta etapa constitueix una oportunitat per a la interacció i la retroalimentació sobre el treball publicat al portafolis. Aquí és on el potencial dels serveis i eines interactives de la Web 2.0 es fa evident.
5.- Sumativa - Reflexió / Selecció / Avaluació. Al final d'un curs (o programa), els estudiants que escriguin una reflexió mirant cap enrere en el curs (o programa) i proporcionin un meta-anàlisi de l'experiència d'aprenentatge tal com es representa en les reflexions emmagatzemats en el blog / entrades de diari.
6.- Presentació / Publicació. Decidir quina part del portafolis es farà pública.
Complement al mapa inicial. Clic per fer gran
Creating ePortfolios with Web 2.0 Tools
Conceptes clauCom documentar les evidències? Us mostrem uns exemples de com documentar un portafoli.
Exemple 1
Evidències: “L'ús del correu electrònic, xat, el fòrum de l'assignatura per comunicar-me amb la professora i la resta de companys de l'assignatura, també amb la realització de l'activitat Ús de l'Skype com a eina de comunicació m'aa permès desenvolupar la competència de l'assignatura: Posar en pràctica diferents estratègies d'ús d'eines i serveis relacionats amb la comunicació auditiva síncrona i asíncrona, textual, visual i audiovisual”.
Reflexió: “He pogut comprovar que l'Skype des del punt de vista comunicatiu te varies possibilitats: converses auditives sincròniques, comunicació textual sincrònica i asincrònica. Aquestes possibilitats han enriquit el nivell de comunicació entre les diferents components del grup. Com a eina educativa obre portes al món: treballar amb altres escoles sigui quina sigui la distància és possible amb l'Skype. Hem pogut descobrir projectes en xarxa que es treballen amb aquest format com per exemple: la vuelta al mundo en 80 dias Exemple 2 La Silvia Tolisano ens exposa en un vídeo com treballar l'Skype amb els alumnes on explica de manera clara les possibilitats d'aquest programa:
• Videoconferències amb altres alumnes de diferents parts del món.
• Videoconferències amb experts en temes diversos, visites d'autor... • Narració de contes • Experiències de connexions. ...” Evidències: Les següents lectures i activitat m'han permès desenvolupar la competència de l'assignatura: Capacitat de percebre el canvi de rol i acció docent que comporta els processos d'ensenyament i aprenentatge amb les TIC.
• Lectura de l'article “Les TIC a l'educació infantil” http://www.agapea.com/libros/Les-TIC-a-leducacio-infantil-isbn-849788549X- i.htm) i comentari crític del tema. Ho he publicat en el meu bloc.
• Elaboració del mapa conceptual : Canvi del rol docent amb la introducció de les TIC com a eina d'aprentatge. En base a les lectures proposades. Veure: http://cmapspublic2.ihmc.us/rid=1208766511359_2093732611_7041/VictoriaS ole_rol_docent.cmap
Reflexió: "Les lectures m’han semblat molt aclaridores sobre diferents conceptes més teòrics que vam veure la setmana passada al curs. Jo personalment, és el que necessitava : veure algun exemple concret i el de l’escola d’adults m’ha ajudat molt a situar aquesta metodologia d’avaluació i de construcció del coneixement dels nostres alumnes. Jo treballo a formació d’adults des de fa 22 anys, i com a tots els nivells educatius, les coses han canviat molt (...). Una altra idea que he extret de les lectures i que personalment em sembla molt important, és l’ús (...)" Avaluació alternativa a través del portafolis. L´avaluació del portafoli està basada amb la negociació i l’intercanvi comunicatiu entre el professor i l’estudiant durant el desenvolupament del portafoli.
L’estudiant té un paper actiu en el procés avaluatiu, ha de ser conscient del seu progrés en l’aprenentatge, identificant quins aspectes domina i quins necessita millorar. El portafoli és una forma de recopilar la informació que demostra els coneixements, habilitats i els èxits i mancances dels estudiants: com pensen, com qüestionen, analitzen, sintetitzen, produeixen o creen i com interactuen (intel·lectual, emocional i social) amb altres; és a dir, permet identificar els aprenentatges de conceptes, procediments i actituds dels estudiants. Font: Document elaborat per Teia Baus [mbaus@xtec.cat]- document
Rúbrica "Una
Matriu de valoració (Rúbrica - Rubric en anglès [1]) facilita la qualificació de l'acompliment de l'estudiant en les àrees del currículum
(matèries o temes) que són complexes, imprecises i subjectives. Aquesta
Matriu podria explicar-se com un llistat del conjunt de criteris
específics i fonamentals que permeten valorar l'aprenentatge, els
coneixements i / o les competències, assolits per l'estudiant en un
treball o matèria particular."
Definició extreta de http://www.eduteka.org/MatrizValoracion.php3 on es defineix el concepte i la finalitat de les rúbriques. Consulteu l'article complet.
Via: http://competentes.wordpress.com/evaluacion/. Exemple de rúbrica d'avaluació d'un portafoli (cliqueu a sobre per anar al full original)
Exemple facilitat per Teia Baus [mbaus@xtec.cat]
Llocs amb models i generadors de rúbriques
Dos bons treballs: presentació de Núria Alart (@nalart) i treball de Sònia Guilana (@sguilana) i una referència
|