Portada‎ > ‎

La Realitat Augmentada a l'educació: Projecte EspiRA


Formador: Xavier Suñé
Espiral i Educared (Fundación Telefónica), en la seva línia d'apostar per propostes innovadores,
presenten un interessant projecte que implicarà l'arribada i ús d'una tecnologia emergent al món educatiu: la Realitat Augmentada (RA o AR).

Concepte


La realitat augmentada (AR)  és el terme per a definir una visió directa o indirecta d'un entorn físic en el món real, els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d'una realitat mixta a temps real. Consisteix en un conjunt de dispositius que afegeixen informació virtual a la informació física ja existent.

L'ús de la Realitat Augmentada a l'àmbit docent


La Realitat Augmentada està de moda. Tots els estudis de tendències apunten a un creixement de les aplicacions de Realitat Augmentada en tots els sectors de la societat: administracions públiques, empreses, institucions privades, en temes de publicitat i màrqueting però no obstant això són encara escasses en l'àmbit de l'Educació.


View more presentations from xavier suneEl
Projecte Espira, pretén trencar aquesta inèrcia i aconseguir una aplicació que pugui ser utilitzada de manera senzilla i intuïtiva al món educatiu. Són nombroses les possibilitats que ofereix la RA en el camp de l'Educació: com fer excursions per la nostra localitat, consultant i produïnt informació de manera interactiva sobre punts d'interès relacionats amb els monuments, la història, les tradicions, les obres, el transport, la vegetació, els edificis emblemàtics ...


Els objectius del projecte
 • Conèixer les possibilitats educatives de la Realitat Augmentada per enriquir els processos d'ensenyament / aprenentatge mitjançant l'ús qualitatiu i creatiu de les tecnologies.
 • Facilitar a l'alumnat i professorat la possibilitat d'experimentar, explorar, interactuar i relacionar-se amb el seu entorn, generant recursos i coneixement de manera creativa i lúdica (aprendre-fent, aprendre-jugant)
 • Innovar en educació mitjançant l'ús de tecnologies emergents, concretament portant a terme un projecte sobre realitat augmentada.
 • Crear una comunitat de professorat, alumnat i persones en general que participin com prosumidors del servei per tal d'adquirir informació i coneixement i de pas fer una aportació a la cultura i l'educació de tota la societat.

És un projecte que podríem classificar com IAP (investigació-Acció-Participació) centrat en l'estudiant amb l'acompanyament del professorat. L'aplicatiu Espira, unit a la creativitat de professorat i alumnat, ajudarà a conèixer millor el nostre entorn alhora que ens permetrà participar en un projecte innovador de tendències emergents en educació TIC / TAC, que combina mòbil-learning amb realitat augmentada.


Algunes referències:


Exemples


El millor exemple: la Realitat Augmentada a l'aula explicat per Magda Murillo i els seus alumnes...

La professora de l'Institut Sant Pere i Sant PauFuncionament d'EspiRA


La missió d'aquest equip serà la de:
 • Georeferenciar un mínim d'entrades (punts destacats del seu entorn) .
 • Introduir dades com el context i informació rellevant sobre cada punt.
 • Consultar in situ o via web les entrades dels altres components de l'equip.
 • Completar una base de dades amb les referències introduïdes.
 • Compartir i debatre en un fòrum adhoc del projecte les dificultats hagudes, els èxits aconseguits, les possibilitats que es poden anar descobrint, etc.

Totes les informacions introduïdes quedaran actives i disponibles en obert per a qualsevol persona que vulgui consultar-les i disposi d'un dispositiu mòbil amb l'aplicació "Espira", que serà d'ús lliure i gratuït per a tots els models d'smartphone del mercat.


Eines i recursos


 • Base de dades on introduir la informació: nou CMS!
 • App per a smartphone:

 • En el cas d'Android, cal tenir també el navegador de RA Layar

Manuals


 Pràctica

 1. Recollir informació dels Punts d'Interès que volem donar d'alta a la base de dades:

  • imatge
  • pàgina web o informació al web
  • registre sonor
  • vídeo

 2. Introduir els registres a la base de dades

 3. Instal·lar l'app EspiRA al mòbil

 4. Comprovar que estan accessibles els POIs al mapa

 5. Comprovar el funcionament i... pensar com podem emprar aquesta tecnologia a l'aula...


Comments