Vepra e lexuar (Ese)

posted Feb 22, 2012, 8:01 AM by Fiola Rushiti   [ updated Feb 22, 2012, 10:56 AM ]


Vepra, të cilën e kam zgjedhur për ta shkruar është Andromaka.

Andromaka ka qenë gruaja e Hektorit, të cilën pas Luftës së Trojës, e zënë rob grekët, mirëpo ajo bashkë me djalin e saj është nën përkujdesjen e Pirros, mbretit të Epirit.

Pirro ishte i dashuruar në Andromakën, mirëpo ajo ishte ende e dashuruar në Hektorin, edhe pse ai ishte i vdekur.

Pas kërcënimeve të Pirros, ajo detyrohet të martohet me të, mirëpo plani i saj ishte që pas martesës, pasi ta linte djalin në duar të sigurta atëherë ajo do të vetëvritej, që të mos e tradhëtonte Hektorin.

Në fund ndodh diqka tjetër, nuk vdes Andromaka,por Pirro, i cili vritet nga e fejuara e tij xheloze, mirëpo pasi t'ia vë kurorën Andromakës.

Kështu Epiri bëhet me një mbretëreshë të re.

Ajo qka më ka bërë më së shumti përshtypje, është besnikëria dhe dashuria e Andromakës ndaj Hektorit.

Poashtu edhe kujdesja ndaj djalit të saj, përshkak se ajo është në gjendje që ta sakrifikojë veten, vetëm për ta shpëtuar fëminë e saj.

Prej kësaj vepre,kam mësuar besnikërinë,dashurinë dhe sakrificën.

Besoj se kur të kem ku ta zbatoj, do të bëjë atë që kam mësuar nga kryepersonazhi, Andromaka.

 

Comments