Dukuritë që lidhen me emra personazhesh

posted Feb 22, 2012, 7:57 AM by Fiola Rushiti   [ updated Feb 22, 2012, 7:58 AM ]


Donkishotizmi-  me donkishotizëm kuptojmë një interpretim anakronik (jashtëkohorë) të botës, besimi në gjithçka në mënyrë automatike pa kurrfarë fryme kritike.

Donkishotizmi është:

-Dukuri shterpe e panevojshme

-Nuk njeh ligësitë e vërteta te jetës

-Nuk di të vendos ekuilibrin ndërmjet te shkuarës dhe të sotmes

-Aventurizëm qesharak.

Hamletizmi- nënkuptojmë ato veti të karakterit e të temperamentit të Hamletit,që shprehin esencën e përpjekjeve të mundimshme për të gjetur një përgjigje të arsyeshme për pyetjet që ia brejnë shpirtin dhe që e bëjnë të dyshojë, të hetojë e të gjejë prova,përpara se të vendosë të hidhet në veprim.

Harpagonizmi- Varësia e plotë e personazhit nga vesi që e karakterizon,bën që ky ta humbas krejtësisht sensin e realitetit.Të flasësh me një tip si Harpagoni është njëlloj si të flasësh me murin,ai është shumë i mbyllur. Për Harpagonin, pasuria është gjithçka.

Comments