Vepra e lexuar (Ese)

Vepra, të cilën e kam zgjedhur për ta shkruar është Andromaka.
Andromaka ka qenë gruaja e Hektorit, të cilën pas Luftës së Trojës, e zënë rob grekët, mirëpo ajo bashkë me djalin e saj është nën përkujdesjen e Pirros, mbretit të Epirit.
Pirro ishte i dashuruar në Andromakën, mirëpo ajo ishte ende e dashuruar në Hektorin, edhe pse ai ishte i vdekur.
Pas kërcënimeve të Pirros, ajo detyrohet të martohet me të, mirëpo plani i saj ishte që pas martesës, pasi ta linte djalin në duar të sigurta atëherë ajo do të vetëvritej, që të mos e tradhëtonte Hektorin.
Në fund ndodh diqka tjetër, nuk vdes Andromaka,por Pirro, i cili vritet nga e fejuara e tij xheloze, mirëpo pasi t'ia vë kurorën Andromakës.
Kështu Epiri bëhet me një mbretëreshë të re.
Ajo qka më ka bërë më së shumti përshtypje, është besnikëria dhe dashuria e Andromakës ndaj Hektorit.
Poashtu edhe kujdesja ndaj djalit të saj, përshkak se ajo është në gjendje që ta sakrifikojë veten, vetëm për ta shpëtuar fëminë e saj.
Prej kësaj vepre,kam mësuar besnikërinë,dashurinë dhe sakrificën.
Besoj se kur të kem ku ta zbatoj, do të bëjë atë që kam mësuar nga kryepersonazhi, Andromaka.
Comments