Startpagina


http://www.arcgis.com/apps/Elevations/index.html?appid=3542a3caac9f4f9f82b4b84969556254

50 jaar Mergellandroute

De Mergellandroute voert door het heuvelachtige Zuid-Limburg en is al ruim 50 jaar lang een van de populairste toeristische routes van Nederland. In 1963 is de 125 km route geopend. Als toeristische autoroute wel te verstaan. We hebben het per slot van rekening over het tijdperk van het bermtoerisme en de DAF. De Mergellandroute werd allengs ook populair bij motorrijders, sportfietsers en recreatieve fietsers. Om ervoor te zorgen dat de verschillende gebruikers elkaar minder in de weg zitten zijn inmiddels delen van de Mergellandroute ontvlochten met aparte varianten voor gemotoriseerd verkeer en fietsers.

Klimroute

Vanwege de hoogteverschillen is de Mergellandroute de zwaarste bewegwijzerde fietsroute van Nederland. De fietsroute is 125 km lang (en niet 110 km zoals sommige borden aangeven). De route gaat daarbij over zo´n 15 aansprekende klimmen. Het totale hoogteverschil dat overbrugd moet worden is zo’n 1500 m, alle hobbeltjes meegeteld. Om vanuit de dalen op de plateaus te komen moet er kort, maar hevig geklommen worden waarbij je 30 tot 90 m hoogteverschil moet overwinnen. In de klim vanuit Epen naar het Vijlenerbos moet zelfs een hoogteverschil overbrugd worden van 176 m. De steilste stukken kunnen oplopen tot 10%. De roemruchte Keutenberg heeft zelfs een helling van 22%. Eenmaal boven aangekomen is het doorgaans eenvoudig fietsen over de relatief vlakke plateaus. Aan de rand van het plateau daal je via haarspeldbochten af naar het dal, waarna het werk opnieuw kan beginnen.

 

Mergellandroute voor 'trage' fietsers
De Mergellandroute is geliefd bij sportfietsers, die de 125 km lange route in 1 dag afleggen. Een soort Elfstedentocht, maar dan op zijn Limburgs. De routegids van Buijten & Schipperheijn richt zich op de recreatieve fietsers, mensen die graag de tijd nemen om ‘stil te staan’ bij wat je tegenkomt. De Mergellandroute is prima te gebruiken als meerdaagse route, geschikt voor 2, 3, of 4 dagen fietsplezier. Je kunt dat doen op aaneengesloten dagen, maar ook in de vorm van losse dagtochten. De routegids en website geven suggesties voor een indeling in dagtochten. 

Bewegwijzering

 De Mergellandroute is met 2 verschillende borden bewegwijzerd. Het zeskante wit-bruine ANWB-bord geeft de autovariant aan. De fietsroute volgt over grote delen de autoroute. Op de gecombineerde delen zijn geen aparte borden voor de fietser aangebracht; hier volg je dus de bruine borden. Op de delen waar de fietsroute afwijkt van de autoroute zijn zeskante wit-groene ANWB-borden geplaatst. Op de splitsingen is het dus even goed opletten dat je de overstap maakt. De overstappunten staan op de routekaarten in deze gids aangegeven. De route is in 1 richting bewegwijzerd, tegen de wijzers van de klok in. De route is rondgaand. Je kunt je startpunt dus zelf kiezen. Na 125 km kom je ‘vanzelf’ op je beginpunt terug.Rou
tegids
Hoe populair de Mergellandroute ook is, op maat gesneden informatie voor de recreatieve fietser ontbrak. Het heeft 50 jaar moeten duren voordat er een gids verschijnt waarin de route gedetailleerd in kaart gebracht is. De routegids die in mei 2012 verscheen geeft een schat aan informatie over natuur en cultuur van Zuid-Limburg. Met behulp van de kijk- en doepunten hoef je geen bezienswaardigheid over het hoofd te zien. De handige kaarten en hoogteprofielen geven aan waar de hellingen zitten en hoe steil ze zijn. Tips voor de leukste koffie- en lunchadressen maken de gids compleet.